Luna lui cuptor începe în Moldova cu trei alerte meteo concomitente

0

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram!
Le puteţi şi comenta acolo 😉

Începutul lunii iulie din acest an va fi fierbinte! Acesta şi este motivul pentru care meteorologii de la Chişinău au emis trei alerte care vor fi în vigoare concomitent! Este vorba despre un Cod Galben de Pericol de Incendiu, un Cod Galben de Caniculă şi unul hidrologic Cod Portocaliu de Scurgere scăzută.

Primul va fi valabil între 2-8 iulie, al doilea începând de astăzi şi până pe 6 iulie, iar al treilea în perioada 1-11 iulie, toate fiind de fapt prelungiri ale unora lansate în ultima săptămână a lunii iunie.

Iar conform prognozei meteo pentru următoarele şapte zile, dacă vremea nu îşi va schimba capriciile între timp, urmează să ne răcorim în zilele de joi şi vineri de săptămâna viitoare, atunci când se așteaptă ploi de scurtă durată cu descărcări electrice.

În acest context Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, îndeamnă oamenii să nu iasă în stradă la orele amiezii, să consume mai multe lichide, să evite eforturile fizice, dar și să respecte cu strictețe regulile de apărare împotriva incendiilor.

Pompierii recomandă persoanelor să se abțină de la utilizarea focului deschis pe suprafețe deschise în special în preajma lanurilor cu grâne, spații forestiere și locuri de agrement. Orice scânteie în condiții de temperaturi ridicate și umiditate redusă poate duce la producerea incendiilor pe arii extinse.

Mai mult, o atenție separată este acordată scăldatului în locuri neautorizate. Oamenii sunt rugați să evite intrarea în apele bazinelor acvatice neamenajate și nedotate cu stații de salvare. Totodată, consumul băuturilor alcoolice în preajma lacurilor și râurilor poate provoca tragedii, în special în cazurile în care oamenii care au consumat, se aventurează să intre în iazuri.

Oamenii sunt rugați să-și monitorizeze copii și să nu le permită scăldatul în locuri neautorizate pentru evitarea riscului de înec. În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.

Până vor veni ploi, iată nişte sfaturi utile perioadei:

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata