(video) FRANKFURT 2019: Premieră mondială – Noul Land Rover Defender, definiţia unei maşini pentru off-road

Un interes mai mare pentru un Land Rover precum este în ziua de astăzi credem că nu a fost niciodată. La standul producătorului de la Salonul Auto de la Frankfurt a fost mare învălmășeală, iar site-ul de presă din care accesăm informaţiile pentru realizarea articolului a căzut de câteva ori din cauza suprasolicitării.

Toate s-au întâmplat pentru că a fost prezentată noua generaţie Defender, un SUV iconic care s-a renăscut la toate capitolele. Modelul va ajunge într-o bună zi şi în Republica Moldova!

S-a întâmplat inevitabilul! Defender-ul original, a cărui design a construcţiei datează încă din anii 1940, a fost scos din producție acum trei ani. De atunci sau poate chiar de mai devreme, şi până mai ieri, Land Rover i-a pregătit o nouă generaţie – scena îi aparţine acum noului Defender! Dezvoltatorii susțin că această maşină a moștenit de la predecesorul său legendar spiritul de aventură și abilitățile remarcabile în off-road. Cu adevărat, cele două maşini au în comun doar conceptul şi denumirea.

Noul Defender spune adio unui şasiu sub formă de ramă și axelor solide. Noul vehicul de teren este construit pe baza unei noi platforme numite D7x, care de fapt este cea D7 de pe noul Discovery, dar modificată şi ranforsată serios. Caroseria îi foloseşte din abundență aluminiul, iar suspensia standard este una cu două braţe pe puntea din faţă şi multi-link pe cea spate.

Britanicii spun că 95% din tot ce se găseşte pe noul Defender sunt elemente şi componente absolut noi, iar în condiţii extreme, şasiul este capabil să reziste la o sarcină de până la 6.5 tone! Sarcina utilă maximă anunţată este de până la 900 de kg, pe acoperiş poate transporta până la alte 300 de kg, iar cu un cârlig de remorcare poate tracta până la 3.720 de kg (modelul american; în rest pe toate pieţele până la 3.500 de kg).

Ca și înainte, noul Defender este oferit în două variante cu indicii 90 și 110, dar aceste numere sunt doar un tribut adus tradiției și nu reflectă dimensiunea ampatamentului în inci. SUV-ul cu trei uşi are un ampatament de 2.587 mm, iar fratele mai mare unul de 3.022 mm (+99 mm mai mare decât pe actualul Discovery!). Gama de jante este compusă din mai multe modele cu diametru cuprins între 18-22 de inci.

Revenind la dimensiuni, aflaţi că micul Def măsoară 4.323 mm în lungime, 1.996 mm în lățime și 1.974 mm în înălțime. Versiunea cu cinci uși are o lungime de 4.758 mm şi în ambele cazuri este indicată fără a lua în considerare roata de rezervă. Suspensia standard pentru Defender 90 este una cu arcuri, dar ca opțiune (standard pe 110) poate fi instalată o suspensie pneumatică.

Garda la sol în poziția standard a corpului este de 216 mm, în modul off-road atinge 291 mm, dar într-un mod de urgență sistemul electronic poate ridica maşina pentru câteva clipe cu alţi 70 de mm apelând la întreaga cursă a suspensiei (este posibil doar cu cea pneumatică). Pentru a încărca mai uşor lucrurile, în portbagaj de exemplu, garda la sol poate fi coborâtă cu 50 de mm sub nivelul standard.

Consolele scurte ale modelului îi oferă o geometrie excelentă în off-road: unghiurile de atac şi de degajare sunt de 38 şi 40 de grade respectiv. Iar datorită repoziționării inteligente a nodurilor şi agregatelor, cum ar fi acumulatorul sau circuitele sistemului de răcire, adâncimea maximă a vadurilor de apă prin care poate trece este de 900 mm.

Sistemul de tracţiune este unul integral permanent cu diferenţial central, mai are o cutie automată cu două trepte inferioare pentru a putea circula cu viteze extrem de reduse, iar opţional se mai poate opta pentru un diferenţial spate Active Locking Rear Differential.

În plus, fără doar şi poate, noul Defender are sistemul electronic Terrain Response 2, care aici poate avea setări personalizate până în cele mai mici detalii şi un regim special Wade pentru traversarea vadurilor de apă. În ajutor mai vine şi sistemul de vizualizare a drumului “prin capotă”, ClearSight Ground View, dacă şoferul nu-l poate vedea: câteva camere video formează o imagine cu roţi virtuale pe ecranul sistemului multimedia şi cu drumul din faţa maşinii.

Gama de motoare anunţată deocamdată (o poţi analiza în detalii într-un document ataşat mai jos) este compusă din agregate Ingenium care oferă între 200 şi 400 de CP. De exemplu, cele două agregate turbo diesel de 2.0 litri şi cu patru cilindri D200 și D240 produc tot atâţia CP cât au în indicele versiunii. Pe partea de benzinare există un P300 turbo cu acelaşi volum şi acelaşi număr de cilindri, dar şi un P400 cu şase cilindri în linie şi cu un volum de 3.0 litri.

Acesta din urmă produce tocmai 400 de CP şi 550 Nm de cuplu, dispune inclusiv de un compresor acţionat electric şi un demaror-generator conectat la o reţea electrică de 48 V, toate parte dintr-un sistem de propulsie mild hybrid. Un astfel de SUV poate face 0-100 de km/h în doar 6.0 secunde!

Toate motoarele sunt cuplate la o cutie de viteze automată ZF cu opt trepte. Din 2020 va mai apărea o motorizare plug-in hybrid!

Păşind la interior, putem observa că nimic spartan nu mai există cum era în predecesor. Levierul cutiei de viteze automate se află pe panoul compact al consolei centrale şi acest lucru a fost făcut cu un scop. Primul rând de scaune poate avea trei locuri, cu o secțiune centrală pliantă care poate fi folosită când nu este nevoie de stat drept o cotieră largă şi cu suporturi pentru pahare (pentru Defender 90 este standard!).

Al doilea rând de scaune este întotdeauna împărțit în proporție de 40:20:40, iar pentru Defender 110 se poate comanda şi un al treilea cu alte două locuri. Cu alte cuvinte, Defender 90 are șase locuri și Defender 110 poate avea între 5-8 locuri. Portbagajul modelului 90 poate varia de la 397 la 1.563 de litri, iar al lui 110 are o capacitate de 231 de litri cu toate cele şapte scaune incluse, 646 de litri până la al doilea rând şi maxim 2.380 de litri până sub acoperişul care include pe margini nişte geamuri înguste, o trăsătură caracteristică moștenită prin care habitaclul poate fi mai bine iluminat natural.

Şi apropo, pe lângă un acoperiş panoramic cu o trapă acţionată electric, din 2020 va fi disponibil unul textil şi retractabil prin care pasagerii de pe al doilea rând vor putea ieşi afară stând în picioare!

Fiecare Defender va putea exista în şase nivele de echipare: Standard, S, SE, HSE, First Edition (în primul an de producţie doar) şi unul de top Defender X. Ulterior, la alegere se pun şi patru pachete de accesorii: Explorer, Adventure, Country şi Urban, dintr-un total de 170 individuale pregătite! Astfel, nivelul de personalizare a unui SUV este enorm!

Dar, chiar şi în nivel de echipare de bază, se anunţă că modelul va avea faruri LED, sistem de climatizare în două zone, parbriz încălzit, camere la 360 de grade şi noul sistem multimedia Pivi Pro cu ecran de 10 inci şi posibilitatea de a primi update-uri prin tehnologia OTA, etc.

Printre alte dotări care pot fi instalate se numără nişte faruri Matrix LED, acoperiş panoramic, cruise control adaptiv, un head-up display cu afişaje speciale pentru off-road, tapiţerie cu piele, scaune reglabile electric, încălzite şi ventilate, şi multe, multe altele.

Preţurile au fost deja anunţate în Marea Britanie. Primul va ieşi pe piaţă modelul 110 care costă de la 45.240 de lire sterline, cu doar 2.500 de lire mai puţin decât un Discovery de bază. Ulterior va apărea şi modelul 90 care costă de la 40.000 de lire. Din 2020 vor exista pe piaţă şi versiuni comerciale cu acoperișuri albe şi jante din oţel (de la 35.000 de lire).

Noul Defender va fi produs la noua uzină Jaguar Land Rover din Slovacia. În ţara noastră ar trebui să ajungă prin 2020.

Mai multe detalii despre dotări, motorizări şi alte cifre AICI!

Evenimentul de prezentare în reluare:

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise