(video) În timp ce în Moldova se mai folosesc „frunzmobile”, în China străzile vor fi curățate de vehicule autonome

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Suntem aproape la mijlocul anului 2022 şi în Republica Moldova, mai ales în capitală, încă se mai folosesc aşa-zise „frunzmobile” pentru a aduna frunzele uscate (când e sezonul) şi deşeurile adunate la marginea străzilor şi de pe trotuare, asta pentru că deocamdată nu există alternative. Ori acestea nu se caută?

Până se va găsi un răspuns la întrebare sau vreo soluţie modernă care să nu-i mai facă de râs pe muncitorii din sfera locativ-comunală, dar şi pe angajatorii acestora, chinezii ne vor impresiona cu un alt pas mare făcut înainte.

În această lună de mai, primul Robo Street Sweepers autonom din lume va ajunge pe drumurile din Guangzhou. Compania locală şi producătoare al autovehiculului – startup-ul WeRide – în parteneriat cu autorităţile locale lansează un program de testare, iar la sfârşitul acestuia se va decide dacă achiziția mașinăriilor sub administrarea primăriei va fi rentabilă. 

Vehiculul, asemănător cu un autobuz compact, a fost conceput pentru a curăța drumurile și a dezinfecta zonele din imediata lor apropiere. Iar dacă sistemul de conducere autonomă a fost dezvoltat de WeRide, atunci de partea tehnică al acestui robosweeper s-a ocupat producătorul de autobuze Yutong.

Robo Street Sweepers poate mătura și spăla drumurile fără un operator, iar pe fondul răspândirii COVID-19 dezvoltatorii au adăugat pe lista funcțiilor acestuia şi posibilitatea de a pulveriza un dezinfectant. În acest context, se crede că odată cu utilizarea masivă a acestui vehicul, marile orașe mari din China vor putea face faţă mai uşor pandemiei.

Ar mai fi de notat că poate realiza încărcarea, umplerea cu apă, descărcarea deșeurilor, activarea și parcarea, toate fără nicio intervenție umană.

O flotă de cel puţin 50 de unităţi vor lua parte la următoarea rundă de teste. Comparativ cu sesiunile anterioare, acum se vor folosi modele complet de serie. Trenul de rulare le este unul pur electric (nu se anunţă detalii), iar sistemul de condus autonom le este de nivel 4, motiv pentru care nu au un cockpit şi comenzi tradiţionale de manipulare şi control, precum volan sau pedale.

Pe lângă „drona cu roţi” în sine, WeRide a dezvoltat și un program de gestionare a flotei, bazat pe cloud. Cu ajutorul acestuia se pot planifica şi programa itinerarele pe care urmează de făcut curăţenie, se poate urmări starea curentă a unui vehicul şi se pot stabili sarcini. Toate acestea, de la distanță, 24/24!

Cmentariile sunt închise