(video) Intră în reparație un important drum din nordul republicii, iar construcţia unuia nou începe în sudul ţării

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Administrația de Stat a Drumurilor anunță începerea oficială a proiectului de reabilitare a Drumului R14: R6 – Codrul Nou – Soroca – Unguri – frontiera cu Ucraina, tronsonul km 92,620 – km 123,620 (Lotul 1). O companie din Turcia a fost selectată pentru a se ocupa de lucrările pentru Lotul 1, în timp ce pentru Lotul 2, care corespunde tronsonului R8.1: R8 – Arionești – R14, km 0,00 – km 9,470, contractul a fost atribuit companiei autohtone Rutador.

La evenimentul de lansare a participat doamna Președinte, Maia Sandu, care a subliniat rolul esențial al acestui proiect în dezvoltarea economică a țării noastre. Cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), acest proiect va îmbunătăți semnificativ accesibilitatea către regiunea Soroca și frontiera cu Ucraina, stimulând astfel comerțul și dezvoltarea economică în această zonă.

Tronsonul de drum supus reabilitării are o lungime de aproximativ 40 km. Principalele lucrări prevăzute în cadrul proiectului includ:

  • Reabilitarea carosabilului existent, inclusiv lărgiri (o bandă suplimentară pentru camioane grele);
  • Amenajarea acceselor laterale și a unui sens giratoriu;
  • Construcția unui zid de sprijin și a sistemelor de drenaj;
  • Amenajarea liniilor electrice, cablurilor de comunicații subterane și a canalizării;
  • Implementarea măsurilor de sporire a siguranței rutiere și altele.

Principalele cantități estimate pentru lucrările de reabilitare a Drumului R14: R6 – Codrul Nou – Soroca – Unguri – granița cu Ucraina, tronson km 92+620 – km 123+620 (Lotul 1) includ:

  • Lucrări de terasamente (umplere și excavare), peste 340.000 m3;
  • Frezarea betonului asfaltic, peste 20.000 m3;
  • Reciclarea la rece a pavajului existent, peste 78.000 de m2 la 180 mm adâncime;
  • Utilizarea a peste 75.000 tone de beton asfaltic;
  • Construcția canalelor de evacuare a apelor pluviale pe o lungime de peste 14.000 de metri liniari;
  • Instalarea a peste 5.000 de metri liniari de bariere de protecție (parapeți);
  • Montarea a peste 800 de indicatoare rutiere;
  • Marcaj rutier termoplastic pe o suprafață de peste 17.000 m2.

Supervizarea execuției lucrărilor și asigurarea respectării standardelor și calității impuse vor fi gestionate de către compania IRD Engineering (Italia) care fost desemnată ca „Inginer” în cadrul contractului FIDIC. În concluzie, reiterăm importanța acestui proiect, care are ca scop îmbunătățirea calității infrastructurii rutiere din Republica Moldova, contribuind la dezvoltarea economică și mobilitatea în regiune.


În acelaşi timp, ASD a anunţat că au demarat lucrările pe șantierul de construcție a drumului M3 Chișinău-Comrat-Giurgiulești-frontiera cu România (ocolirea or. Vulcănești), km 0,000-km 8,580. Pentru anul curent, activitățile planificate de către antreprenorul LLC Automagistral Pivden includ curățarea șantierului, excavarea solului vegetal, începerea lucrărilor de construcție a terasamentelor și construcția canalului, de asemenea, relocarea tuturor utilităților incluse în proiect. Aceste acțiuni sunt esențiale pentru pregătirea terenului și asigurarea bunei desfășurări a lucrărilor de construcție.

Proiectul prevede construcția unui drum nou, cu două benzi, pe o lungime de circa 8,58 km la estul și sudul orașului Vulcănești. Astfel, lucrările aferente obiectivului dat vor include: construcția unui pod la km 2,965 cu o lungime de 42 de metri și a unui pasaj la km 4,690; construcția noilor terasamente pe sectorul km 2,800 – km 8,580; reconstrucția sectorului de drum existent km 0,100 – km 2,800; amenajarea acceselor laterale către câmpurile agricole și amenajarea intersecției cu drumul regional G142 „Vulcănești – Etulia”.

Drumul M3 reprezintă cel mai scurt și cel mai important drum de legătură între Chișinău și Giurgiulești, oferind acces la Dunăre și Marea Neagră. De asemenea, coridorul M3 este parte integrantă a coridorului European E577 Poltava-Kirovograd- Chișinău-Giurgiulești-Galați-Slobozia. Obiectivul general al proiectului constă în reducerea costurilor transportului rutier și micșorarea timpului de parcurgere pentru beneficiarii de drumuri din țara noastră. Şi acest proiect este finanțat de BERD.

Cmentariile sunt închise