(video) LA Auto Show 2022: Premieră – Noul Drako Dragon e un SUV electric de serie cu 2000 de CP

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Drako Motors din Silicon Valley revine în centrul atenţiei! Firma creată de antreprenorii şi inginerii Dean Drako şi Shiv Sikand, după ce au arătat în 2019 modelul GTE, au făcut acum ceea ce numesc un nou tip de hypercar. Drako Dragon e cel mai puternic şi cel mai rapid SUV de lux de producție din istorie!

Caracteristici cheie:

  • Este un SUV cu cinci locuri şi doar două portiere tip “aripi de pescăruş”. Designul a fost realizat de Lowie Vermeersch (fost Design Director la Pininfarina) şi echipa sa de la GranStudio, Italia. Liniile sale sculptate cu grijă nu sunt doar atrăgătoare, ci, de asemenea, permit aerului să treacă pe deasupra fără impedimente, pentru a reduce rezistența, pentru a crește autonomia și pentru a crea forță de apăsare semnificativă la viteză.
  • Farurile şi stopurile îi sunt full LED. Suplimentar, fiind conceput şi pentru aventuri în off-road, Dragon are nişte proiectoare de raliu ultra-luminoase integrate ascuns în plafon.
  • Măsoară 5.055 x 2.057 x 1.600 mm în lungime, lăţime şi înălţime. Garda la sol maximă poate atinge 315 mm în setarea Overland. Are o greutate de 2.254 kg şi poate tracta 1.6 tone.
  • Dragon este numit primul SUV de producție din lume cu o structură completă din fibră de carbon. Acest triumf al ingineriei economisește 50% din greutatea șasiului în comparație cu un SUV tradițional, oferind în același timp o rigiditate structurală dublă. Compozitele din fibre naturale oferă, de asemenea, posibilitatea de a fi reciclate complet la sfârșitul vieții.
    • Această economie uriașă de greutate ajută la compensarea greutății necesare pachetului de baterii, permițând Dragon să îndeplinească sau să depășească paritatea greutății cu super-SUV-urile alimentate cu benzină.
    • Distribuția greutăţii pe punţi îi este de 50:50.
  • Spațiul din cabină a fost reimaginat de la zero pentru a fi la fel de revoluționar ca și designul său exterior. Oricât de axat pe șofer este Dragon, cabina oferă un tratament egal pasagerilor de pe locurile din spate.
    • Designul fără montanţi centrali și acoperișul panoramic din sticlă oferă pasagerilor spaţiu.
    • Pe centru planşei de bord domină un monitor tactil de 17.1 inchi, care permite monitorizarea și configurarea sistemelor vehiculelor, precum și experiențe imersive de infotainment.
    • Afișajul digital din spatele volanului este personalizabil, la fel ca și comenzile programabile de pe volan.
    • Oglinda retrovizoare din habitaclu este digitală, iar oglinzile retrovizoare exterioare au fost înlocuite cu nişte camere, imagini de pe care vin în interior pe nişte mici ecrane.
    • Un pachet de divertisment pentru pasagerii din spate vine cu tablete montate pe spătarele scaunelor, care pot fi acoperite cu piele sau fibră de carbon.
    • Ocupanții locurilor din spate beneficiază, de asemenea, de iluminare de fundal programabilă, care strălucește prin panouri din piele perforată pentru o ambianță și o intimitate frumoasă.
    • Toate comenzile fizice pentru şofer sunt montate direct pe volan, inclusiv cele pentru semnalizatoarele de direcţie, ștergătoarele de parbriz, farurile și claxonul, precum și două controlere pentru degetul mare cu 5 căi și o pereche de comenzi rotative programabile.
    • După scaunele din spate există un portbagaj, iar sub capotă o altă nişă.
  • Spre deosebire de rețelele distribuite găsite în majoritatea mașinilor de lux, cu sute de unități de control ascunse în jurul vehiculului, sistemul Drako DriveOS folosește un singur ECU multicore pentru a opera toate funcțiile.
    • Pe lângă controlul sistemului de infotainment Dragon, navigație și afișajul de instrumente, platforma Drako DriveOS stă la baza tuturor celorlalte funcții ale vehiculului, cum ar fi gestionarea tracțiunii și a girației, sistemul avansat de asistență a șoferului (ADAS), gestionarea și încărcarea bateriei și chiar sistemul de climatizare. Structura monolitică a DriveOS și procesoarele multicore rapide se traduc printr-o latență ultra-scăzută, permițând, la rândul său, un control și o reacție fără precedent.
    • În cazul în care majoritatea sistemelor de control auto de înaltă performanță reacţionează în milisecunde, Drako DriveOS măsoară răspunsurile sale în nanosecunde. Această viteză instantanee este posibilă datorită arhitecturii monolitice, dar și utilizării revoluționare a rețelelor USB în timp real în locul structurii tradiționale CAN. Procesarea cu latență ultra-scăzută a DriveOS și lățimea de bandă multi-senzor permit capacități de conducere automată de ultimă generație, iar arhitectura USB face ca platforma DriveOS și hardware-ul său să poată fi actualizate și extinse la infinit.
    • Alte avantaje arhitecturale ale DriveOS includ economii de greutate (atât prin reducerea numărului de computere, cât și prin economii semnificative în lungimea cablajelor), instalarea simplificată, ușurința de înlocuire și reducerea costurilor.
    • Arhitectura DriveOS este, de asemenea, extrem de fiabilă și sigură, cu precauții speciale de securitate cibernetică încorporate în amprenta software minimizată intenționat. Această fiabilitate și securitate înseamnă că utilizatorii pot fi siguri că datele lor sunt în siguranță, chiar dacă sistemul este conectat în cloud și permite actualizări over-the-air.
  • Arhitectura Quad Motor de la Drako, care a debutat pe Drako GTE, stă la baza statisticilor de performanță fenomenale ale Dragonului.
    • Cu un motor care controlează fiecare roată și precizia de nanosecundă a DriveOS şi NanoControl, care asistă la “traducerea” comenzilor şoferului, Dragon este capabil de fapte cu adevărat incredibile – lucruri pe care nicio mașină obișnuită nu le poate face deloc, cum ar fi întoarceri pe loc cu turaţii mari.
    • Tracțiunea Quad Motor înseamnă, de asemenea, tracțiune integrală, cu un control individual extrem de fin al fiecărei roți, perfect pentru gestionarea tracțiunii în condiții meteorologice nefavorabile sau în medii off-road.
    • Furnizarea de energie electrică pentru fiecare dintre cele patru motoare Quad este asigurată de un pachet de baterii proiectat și construit de Drako (capacitate necunoscută la moment) pentru a face față cerințelor performanței extreme. Un sistem de răcire masiv paralel își croiește drum în jurul fiecărei celule, asigurând performanțe maxime la limită, indiferent dacă conduceți în condiții arctice sub zero, în cele mai fierbinți deșerturi de pe pământ sau pista de curse locală.
    • Cu o capacitate de încărcare rapidă de 500 kW, bateria modelului se poate încărca până la 80% în 10 minute, după aceasta punând la dispoziţie o autonomie de 540 km din cea totală estimativă de 676 km.
    • Cele patru motoare generează în total 2.000 de cai putere. Asta îi permite modelului să facă 0-97 km/h în 1.9 secunde, să parcurgă un sfert de milă în 9.0 secunde şi să atingă peste 322 km/h.
    • Cu o mare putere vine o mare responsabilitate, astfel încât Dragon este echipat cu rotoare ceramice din carbon la toate cele patru colțuri. Frânele frontale folosesc etriere cu 10 pistoane şi discuri de 420 mm, în timp ce frânele posterioare – etriere cu şase pistoane şi discuri de 410 mm. Jantele măsoară 23 inchi. Anvelopele – 285/30/23 şi 325/30/23.
    • Deoarece performanța lui Dragon nu se limitează la pista de curse sau la asfaltul excepțional de bine întreținut, acesta dispune de o suspensie reglabilă în mai multe etape cu lățime de bandă excepțională.
  • Siguranța este, de asemenea, o prioritate de top, iar structura șasiului din fibră de carbon ultra-rezistentă este proiectată să depășească toate standardele de siguranță pentru testele de impact la nivel mondial, în ciuda designului complet deschis, fără un montant central.

Deși Dragon a fost desenat în Italia, acesta va fi construit în America, cu planuri de producție de 5.000 de unități pe an. Producția și primele livrări sunt programate să înceapă abia în 2026. Preţul îi este unul competitiv în segmentul super-SUV existent, începând cu 290.000 de dolari, cu servicii extinse de individualizare disponibile pentru a asigura o experiență personalizată.

Rezervările sunt complet rambursabile și sunt disponibile acum pe drakomotors.com. Rezervările standard costă 500 de dolari, în timp ce primii 99 de clienți pot rezerva un model First Edition pentru 5.000 de dolari.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise