(video) Locul ideal pentru „pensionare”! Povestea unui român care a făcut senzație cu câteva Dacii prin New York

0

Ştiai asta? O veche Dacia 1300, produsă în secolul XX, îşi etalează formele originale pe străzile din cartierele New York-ului şi a devenit deja un star printre automobilele retro care se pot găsi acolo. Însă staţi să-i aflaţi povestea despre cum a ajuns acolo!

FOTO: facebook.com/Dacia1300NewYork

Povestea lui Eduard Palaghiţă şi implicit a Daciei din America a prins contur din dorinţa de a aduce peste ocean maşina pentru care braşoveanul a făcut o pasiune în copilărie. Drumul către reuşită nu a fost unul uşor, dar perseverenţa şi un strop de noroc au făcut ca Dacia să ajungă şi în Statele Unite.

„Totul a început când am venit în State în 1995, la vârsta de 12 ani. Ţin minte că am întrebat-o pe mătuşa mea dacă aici sunt Dacii. A râs puţin şi mi-a spus că cert nu. De atunci mi s-a pus pata – ce mişto ar fi să fie o Dacie în State. Ţin minte că în liceu căutam pe internet poze cu Dacia. Era doar un site care avea poze cu Dacia – romaniancars.net. Intram pe site destul de des, mă bucuram tare mult când vedeam o poză nouă cu o Dacie. Cred că am citit istoria Daciei de vreo 100 de ori. Când eşti departe de casă te bucuri să vezi orice îţi aminteşte de locul unde ai copilărit”, a spus Eduard Palaghiţă pentru colegii de la Promotor.

După ce în facultate nu şi-a putut permite un Renault 12 Kombi, pus la licitaţie pe eBay, Eduard a găsit pe site-ul renaultclub.us un anunţ prin care se vindea un Renault R12 din 1974. A bătut palma cu proprietarul pentru 500 de dolari şi a călătorit 1.300 de km până în Wisconsin, unde se afla maşina care nu mai fusese pornită de 10 ani.

În vară, acea Dacia cu logo Renault a ajuns la New York, acolo unde Eduard Palaghiţă, ajutat de prieteni, a reuşit să pornească maşina după 10 ani. Finisajul final a venit din România, de unde un alt prieten i-a trimis emblemele şi volanul unei Dacii 1300.

„Am lucrat la ea pe stradă, ca tot românul. Deja lumea începea să ştie de ea, toţi românii care o vedeau se opreau să o pozeze şi mă întrebau de ea. De multe ori veneam la maşină şi găseam bileţele de la foşti proprietari de Dacii din România, care mă felicitau şi îmi spuneau ce mult se bucurau că au văzut o Dacie în State. În 2010 am dus Dacia la Romania Day Festival. Cum zic americanii, the rest is history”.

După ce s-a săturat de meşterit la maşină, Eduard a reuşit să o vândă unui român din Michigan pentru 900 de dolari. A urmat achiziționarea cele de-a doua „Dacii”, iar destinul a făcut ca un român, de data aceasta din Arizona, să fie cel care a achiziţionat Dacia pusă la licitaţie pe eBay, exact aceeaşi pe care Eduard nu şi-a permis să o cumpere în facultate. S-a împrietenit cu proprietarul, iar când acesta a decis să vândă maşina, Eduard a fost fericitul cumpărător, pentru 1.000 de dolari plus încă 700 de dolari transportul.

„Prietenul meu Tudor m-a ajutat să meşteresc la a doua Dacie, i-am refăcut carburatorul, iar la ora 1 noaptea am pornit-o pentru prima oară. Mai era însă ceva de muncă la ea pentru a fi funcţională. Pe forumul renaultclub.us am găsit un bătrân care lucrează la Renault-uri de 40 de ani. Locuieşte în New Jersey, la o oră de mine. Am decis să duc break-ul la el şi m-a asigurat că în curând o să-l duc acasă pe patru roţi. Aşa a şi fost, peste două săptămâni l-am adus acasă pe patru roţi”.

Eduard spune că reacţiile celor din jur sunt extrem de pozitive şi celor care recunosc maşina nu le vine să creadă ce văd:

„Mulţi îmi dau thumbs up şi îi văd cum se uită lung. La semafor mereu primesc întrebări de genul ce an e, cum ai adus-o aici, ce fel de maşină e şi dacă vreau să o vând. Motorul îi este de 1.647 cm³, acelaşi care e pe Renault 16. Planul de viitor e să îi pun jante Fergat (mă aşteaptă în România) şi bară faţă/spate de Dacia 1300 cu tampoane, old school. Maşina va fi recondiţionată complet. Până acum am cheltuit în jur de 4.000 de dolari, 1.000 maşina, 700 transportul, iar vreo 2.000 de dolari reparaţiile şi piesele”, a povestit Eduard Palaghiţă într-un interviu acum şase ani.

Pe lângă o Dacia 1300 Kombi, şi-a făcut rost de o altă Dacia 1300, de această dată una originală, nu de marcă Renault. Pe aceasta din urmă o şi foloseşte cel mai des şi aceasta apare în postările de pe o pagină dedicată de Facebook.

Iată şi o imagine care a devenit virală în spaţiul online – Dacia 1300 în cauză lângă o maşină a NYPD. Proprietarul a povestit că unul dintre poliţişti, originar din Italia, l-a oprit pentru că voia să se uite la autoturismul fabricat la Mioveni. „Mi-a spus că vedea mereu Dacii (Renault-uri 12) când era copil şi era curios cum a ajuns maşina în Statele Unite”, le-a povestit românul prietenilor de pe Facebook. I-a asigurat însă că nu a fost oprit pentru că bătrâna Dacie nu are oglinzi laterale.

Mergeam frumos la biserică, ascultam Guță la maxim și mă oprește garcea ca să îmi strice distracția. ????

Publicată de Eduard Palaghita pe Duminică, 28 octombrie 2018

Românul a ajuns vedetă locală și este recunoscut în aglomeratul trafic din New York. Fiind atât de impresionat de succesul Daciei în America, Eduard a decis să-și completeze colecția cu încă trei exemplare. Bărbatul deține în prezent două autoturisme Dacia și încă două Renault 12. Pe lângă acestea, Eduard mai are un FIAT 500 Abarth și un Chevrolet Camaro din 1989 complet restaurat.

Eduard Palaghita este foarte mândru de bătrâna Dacie și este de părere că o să-i fie alături încă mulți ani. Anul trecut a reușit performanța de a parcurge peste 4000 de kilometri pe Route 66. Românul și-a condus Dacia 1300 până la Chicago și după, către Los Angeles. Călătoria a durat 10 zile, iar clasicul automobil a rezistat cu brio.

Iar cel mai recent, profitând de străzile mai libere a New York-ului, şi-a scos „prietena” pe roţi la o plimbare şi o sesiune foto, alături de câinele său, lângă cele mai cunoscute locaţii din oraş.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Vezi şi:

(video) “Save” incredibil. Cum un pilot a evitat un accident după un derapaj la 90 de grade

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata