(video) Lotus a dezvăluit platforma viitoarelor sale maşini sport electrice

Lotus a dezvăluit o nouă şi proprie platformă pentru viitoarele sale maşini electrice sport. Aceasta a fost dezvoltată în cadrul programului de cercetare Project LEVA şi are o structură posterioară care este cu 37% mai ușoară decât cea a noului Emira cu motor V6.

Proiectul LEVA a fost condus de inginerul Richard Rackham, Head of Vehicle Concepts la Lotus. El este cel mai bine cunoscut pentru munca sa revoluționară privind dezvoltarea arhitecturii din aluminiu extrudat a modelului Lotus Elise acum 25 de ani. 

“Project LEVA este la fel de revoluționar acum ca și arhitectura lui Elise în 1996. În adevăratul spirit Lotus, s-au realizat economii semnificative de greutate pe tot parcursul, concentrându-se pe performanță, eficiență și siguranță finală, fiind concepute în structură încă de la început – de exemplu, prin utilizarea structurii vehiculului ca carcasă a bateriei, având un EDU integrat, eliminând sub-cadrele bolt-on și optimizând componentele suspensiei multi-link”.

Caracteristici cheie:

  • Noua structură a fost dezvoltată prin intermediul proiectului LEVA (Lightweight Electric Vehicle Architecture), anunțat în octombrie anul trecut de Lotus. Proiectul LEVA este un program de cercetare care accelerează dezvoltarea noilor structuri ușoare pentru vehiculele electrice cu baterie de generație următoare.
  • Arhitectura a fost anunțată acum un an, când Lotus a câștigat o licitație a guvernului britanic pentru dezvoltarea unei noi platforme universale pentru vehicule electrice. Partenerii săi sunt compania britanică metalurgică Sarginsons Industries și Universitatea Brunel. Prin urmare, LEVA ar trebui să constituie baza viitoarelor mașini sport ale companiei Lotus în sine, precum și a unor mașini “civile” despre care deocamdată nu există detalii.
  • Arhitectura este complet modulară pentru a putea dezvolta maşini cu diverse configuraţii de locuri, lungimi de ampatament, baterii şi motoare electrice.
  • Așa cum arată animația de mai sus, toate cele trei scheme au un subcadru posterior subțire şi ușor comun, turnat sub presiune, cu mai multe componente interschimbabile. Aceasta este inovația proiectului LEVA și înseamnă că o singură arhitectură a vehiculului poate găzdui două tipuri diferite de configurații ale bateriei.
  • Cu referire la baterii: pentru maşinile cu două rânduri de scaune aceasta va sta sub podeaua cabinei, însă pentru cele exclusiv cu două locuri se va instala una verticală în peretele de după scaune! În ultimul caz, soluţia permite coborârea nivelul podelei și reducerea înălțimii totale a automobilului. Bateriile vor conţine apropo celule cilindrice pentru densitate ridicată a energiei!
  • Planurile Lotus prevăd lansarea a trei maşini pe această platformă:
    • Una cu două locuri, cu ampatament scurt de minim 2.470 mm, o baterie verticală cu opt module şi o capacitate de 66.4 kWh + un singur motor electric cu 476 CP. 
    • Una cu două locuri, cu ampatament alungit de cel puţin 2.650 mm, o baterie cu 12 module de 99.6 kWh și două motoare electrice pe puntea spate cu o putere totală de 888 CP.
    • Una cu ampatamentul alungit de cel puţin 2.650 mm, o formulă de locuri 2+2 şi bateria de 66.4 kWh. Această maşină poate avea unul sau două motoare electrice.

Primul Lotus pe baza acestei platforme va fi lansat în 2026 abia.

Vezi şi: (foto) Primul SUV Lotus apare în 2022 şi este electric. După el urmează un concurent pentru Porsche Taycan

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/