(foto) Primul SUV Lotus apare în 2022 şi este electric. După el urmează un concurent pentru Porsche Taycan

Cu un investitor şi părinte adoptiv puternic în spate, Lotus iese din umbră și intenționează să devină un producător de maşini sport în masă precum este același Porsche, de exemplu.

Astăzi compania originară din Marea Britanie şi-a anunțat planul de dezvoltare a gamei de modele, unul care implică lansarea a patru vehicule noi în următorii cinci ani, toate electrice!

Următoarea premieră după noul Emira va urma în 2022. Este vorba despre un SUV din clasa E, un rival pentru Porsche Cayenne Coupe şi compania, care deocamdată este cunoscut sub denumirea internă Type 132.

Lotus se gândește deja de 15 ani la un model propriu pentru acest segment, dar în tot acest timp nu a găsit nicio platformă şi nici unități adecvate care să-i stea la bază, unele care să nu-i facă pe britanici să intre în datorii. Dar nici capacitate de producție mare nu avusese.

Toate acestea au fost până au trecut sub aripa gigantului Geely în 2017.

În 2023 va urma un coupe cu patru uşi din aceeaşi clasă E. La moment e cunoscut sub denumirea Type 133 şi va fi un concurent direct pentru Porsche Taycan.

Debutul unui crossover de clasă D este programat pentru 2025. I se spune intern Type 134.

Cele două SUV-uri și coupeul cu patru portiere se vor baza pe o platformă separată – Lotus Premium Architecture – dezvoltată cu sprijinul ingineresc şi financiar a Geely. Această arhitectură va permite crearea vehiculelor electrice din clasele C, D și E cu ampatament cuprins între 2.889-3.100 mm!

Platforma va fi operabilă sub un sistem electric de 800 V şi va accepta baterii cu o capacitate de 92-120 kWh. Cele mai puternice modele vor fi capabile de acceleraţii 0-100 km/h în mai puţin de 3.0 secunde.

Într-un final, pentru 2026 este setată premiera unei noi maşini sportive (Type 135) care va sta pe noua platformă E-Sports, una dezvoltată în cooperare cu Renault Group şi care va servi drept bază pentru unele modele Alpine.

Încă o informaţie importantă: toate maşinile noi care vor urma din 2023 nu vor fi produse la capătul Europei! În acest an, o nouă fabrică a mărcii, care se amenajează în Wuhan, China, va fi dată în exploatare după investiţii de aproape un miliard de lire sterline.

Acoperind o suprafață de peste 1.000.000 de m2, fabrica va avea capacitatea de a produce până la 150.000 de vehicule pe an! Pentru comparaţie, un asemenea număr mare de maşini Lotus nu a putut atinge în cei peste 70 de ani de istorie, iar în ultimii ani volumul anual nu a putut depăşi 2.000 de automobile!

Noua fabrică Lotus va fi şi prima din lume cu o pistă de teste inteligentă integrată. Va dispune de un sistem avansat prin care vehiculele pot fi transportate în atelierele de producţie folosindu-se tehnologia de conducere autonomă, fără nicio intervenție umană. Pista este proiectată pentru maşini care să ruleze cu maxim 230 km/h prin 16 curbe.

Cu noile planuri bine stabilite, compania intenționează să vândă mașini electrice fabricate în China în întreaga lume, motiv pentru care a început deja reorganizarea și extinderea rețelei de dealeri. 

De asemenea, în Wuhan se va situa sediul central al diviziei de inginerie a Lotus Technology, unul dintre investitorii în aceasta fiind chiar Li Bin, fondatorul NIO! Ceremonia care marchează startul construcției a avut loc chiar astăzi. Complexul urmează să se deschidă în 2024.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/