Inteligența artificială a prezis anul când cota maşinilor noi non-electrice va ajunge pe piaţă sub 1%

Compania britanică de audit și consultanță Ernst & Young (EY) a prognozat că, în doar 12 ani, mașinile electrice le vor depăşi pe cele cu motoare cu ardere internă în vânzări.

Calculul a fost efectuat folosind Mobility Lens Forecaster – un instrument de modelare a previziunilor bazat pe inteligență artificială (AI), scrie houstonchronicle.com

Astfel spus, conform calculelor EY, până în 2045, ponderea mașinilor noi cu motoare cu ardere internă va scădea până la 1% sau mai puțin.

În anul 2033 mai multe mașini electrice decât non-electrice vor fi vândute în China, Statele Unite și Europa. Totodată, se așteaptă ca Europa să devină lider în vânzările de vehicule electrice până în 2031, iar China între 2032 și 2050.

Iar potrivit unui studiu al EY privind mobilitatea cetățenilor din ţările de pe glob, o treime dintre viitorii potențiali cumpărători de maşini intenționează să-şi procure una fără un motor cu ardere internă. Autovehiculele electrice s-au dovedit a fi populare printre mileniali, cei cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani.

Creșterea explozivă a numărului de vehicule electrice va fi asociată cu sprijinul din ce în ce mai mare pentru industria auto din partea statelor și cu introducerea unor interdicții de mediu din ce în ce mai stricte. Până în 2025 se aşteaptă ca maşinile cu motoare cu combustie internă încă să mai reprezinte o cotă de până la două treimi din piață, mai degrabă decât doar 12%, aşa cum s-a prezis cinci ani mai devreme.

Apropo, în aprilie 2021, în Statele Unite, primul stat din istoria țării – Washington – a votat pentru interzicerea vânzării mașinilor cu motoare cu ardere internă ca parte a programului “Mașini curate 2030”. Astfel, din 2030, acolo va fi imposibil de vândut, de cumpărat sau de înregistrat modele non-electrice. Refuzul vehiculelor “murdare” și trecerea la surse alternative de energie vor face aerul vizibil mai curat, se arată în proiectul de lege.

Vezi şi:

Cmentariile sunt închise