(video) Mazda și-a actualizat planurile până în 2030 şi a arătat un coupe misterios cu uși tip fluture
Mazda Motor Corporation a anunțat astăzi o actualizare a planului de management pe termen mediu și a politicii de management până în 2030. Anunțul a subliniat că Mazda răspunde pozitiv la mediul de afaceri extrem de incert și își reînnoiește angajamentul de a atinge neutralitatea carbonului în toate operațiunile sale până în 2050.
În ultimii ani, mediul în care operează producătorii de automobile s-a schimbat dramatic, în special în Europa, odată cu creșterea numărului/cererii de produse electrificate și a mediului de reglementare asociat. Pentru a putea răspunde în mod flexibil la aceste schimbări viitoare, Mazda a prezentat un plan în trei faze către 2030.
Accelerarea electrificării în cadrul abordării cu soluții multiple
Începând de astăzi și până în 2024, compania se va concentra pe obținerea unei mai mari rezistențe la schimbările din mediu, concentrându-se pe consolidarea dezvoltării tehnologice, a lanțurilor de aprovizionare și a eforturilor de reducere a costurilor.
În acest timp, Mazda va continua să accelereze electrificarea flotei sale, lansând produse atractive care respectă reglementările de pe piețele respective prin implementarea în consecință a abordării Mazda Multi-Solution.
În Europa, compania este mândră de succesul MX-30 BEV, de vânzările noului CX-60 PHEV (peste 20.000 deja înregistrate) și de sosirea în ianuarie 2023 a noilor MX-30 R-EV (cu range extender sub forma unui motor rotativ) și altor produse electrificate ulterior, inclusiv CX-80 cu trei rânduri.
„Am stabilit o abordare în trei faze până în 2030 și vom aborda în mod flexibil electrificarea. În prima fază, vom folosi activele noastre tehnologice care cuprind mai multe tehnologii de electrificare pentru a obține atât o reducere a amprentei noastre de mediu, cât și pentru a produce produse atractive.”
Trecerea la electrificare
Din 2025 până în 2027, pe măsură ce reglementările devin mai stricte, în special în Europa, Mazda va continua să construiască piesele necesare pentru tranziția către electrificarea gamei sale. Aceasta va include atât perfecționarea și utilizarea tehnologiilor multiple de electrificare și producție ale Mazda, cât și lansarea globală de noi vehicule electrice cu baterii.
În ultimele minute ale prezentării video a fost arătat Mazda Vision Study Concept, un electromobil care s-ar putea transforma eventual în noua generaţie MX-5 sau, de ce nu, în noul RX-7, dacă tot se văd unele linii asemănătoare?
Totodată, este necesar de menţionat că fabricile Mazda vor fi neutre din punct de vedere al emisiilor de CO2 până în 2035. Se va urmări această inițiativă în baza a trei piloni: conservarea energiei, trecerea la energii regenerabile și utilizarea combustibililor neutri din punct de vedere a emisiilor.
„În a doua fază, vom introduce un nou sistem hibrid și, în China, unde electrificarea avansează, vom introduce vehicule electrice dedicate și vom lansa vehicule electrice cu baterie la nivel global.”
Avansarea lansării de electromobile cu baterii, către 2030, prin parteneriate strategice
Această tranziție va fi finalizată în timpul celei de-a treia etape până în 2030. Mazda va realiza tranziția către electrificare prin parteneriate în diferite domenii. În timpul prezentării, a fost anunțat că Mazda a semnat un acord de colaborare pentru a dezvolta și produce împreună cu partenerii săi unități de propulsie electrică de înaltă eficiență (Imasen Electric Industrial Co., Ltd., Ondo Corporation, Chuo Kaseihin Co., Inc., Hiroshima Aluminum Industry Co., Ltd., HIROTEC Corporation, Fukuta Electric & Machinery Co., Ltd. and ROHM Co., Ltd).
Ca un prim pas către electrificarea tuturor modelelor sale până în 2030, Mazda s-a alăturat unei companii mixte (împreună cu Ondo, Hiroshima Aluminum Industry şi HIROTEC) pentru a dezvolta o tehnologie de producție extrem de eficientă și pentru a stabili un cadru de producție și furnizare pentru unitățile de propulsie electrică.
Conducerea MC a anunțat, de asemenea, că a încheiat un acord de dezvoltare comună (cu Imasen Electric Industrial şi ROHM) pentru dezvoltarea invertoarelor, inclusiv semiconductori cu carbură de siliciu, și a mai semnat un acord de dezvoltare comună (cu Chuo Kaseihin şi Fukuta Electric & Machinery) pentru tehnologii avansate pentru motoare, înființând, de asemenea, o companie mixtă împreună cu două companii partenere pentru a învăța și dezvolta tehnologia motoarelor.
Mazda va continua să achiziționeze şi baterii de la companii partenere. Pe lângă furnizorii săi existenți, Mazda a încheiat recent un acord cu Envision AESC pentru a achiziționa baterii pentru producția de vehicule electrice în Japonia. Pe termen mediu, deoarece vor fi lansate modele electrice suplimentare cu baterii, Mazda va lua în considerare posibilitățile de a investi în producția de baterii cu forţe proprii.
„În cea de-a treia fază, vom promova lansarea completă a vehiculelor electrice cu baterii și vom lua în considerare investițiile în producția de baterii. Estimăm că raportul EV al Mazda în vânzările globale va crește până la un interval cuprins între 25 și 40 la sută în 2030.”
Încă un target important anunţat
Pe măsură ce produsele mărcii nipone avansează, Mazda va continua să îmbunătățească siguranța lor, depunând eforturi în dezvoltarea tehnologiei avansate de asistență a șoferului centrată pe om, vizând zero accidente mortale cauzate de orice Mazda nouă până în 2040!
Pentru aceasta compania va efectua cercetări aprofundate ale oamenilor pentru a înțelege și a crea modele de mecanisme între corpul uman și creier în scopul de a accelera dezvoltarea tehnologiei avansate de asistență a șoferului centrată pe om și de a elimina noile vehicule Mazda din cauzele accidentelor fatale care pot fi evitate cu tehnologiile auto până în 2040.
Pentru toate lucrurile propuse se vor cheltui aproape 11 miliarde de dolari!
[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2022/11/mazda_mid-term_management_plan_update_briefing_material.pdf”]
Cmentariile sunt închise