(video) „Ne dorim conectarea la rețeaua de autostrăzi europene!” Natalia Gavrilița, despre drumurile care vor intra în reparații în 2022
În 2022 în Republica Moldova vor fi deschise mai multe şantiere. Vor fi reabilitate mai multe trasee naţionale, vor fi construite noi poduri peste ambele râuri de la frontiere şi vor fi făcute prime investiţii pentru renovarea căilor ferate.
O declarație în acest sens a fost făcută de prim-ministrul Natalia Gavrilița, după întrevederea cu Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, aflată în vizită de lucru în Moldova.
Natalia Gavrilița a menționat că Moldova va beneficia de construcția unui nou pod peste Prut la Ungheni, care va scurta călătoria spre Iași cu 30 de minute. De asemenea, vom avea un nou pod peste Nistru, lângă Soroca, care va scurta călătoria spre Kiev. Urmează a fi reabilitat şi podul Giurgiulești-Galați pentru a-i majora capacitatea.
Sunt asigurate finanțări majore pentru tronsoane precum Leușeni-Chișinău-Dubăsari, Unguri-Soroca, Tighina-Căușeni-Cimișlia, Slobozia Mare-Giurgiulești, Hîncești-Leova-Cantemir, centura de la Vulcănești și alte drumuri care vor deveni de anul viitor şantiere.
Natalia Gavrilița a vorbit și despre degradarea la care a ajuns Calea Ferată din Moldova, amintind că a fost aprobat un nou cod feroviar, care a liberalizat serviciile pe rețeaua de căi ferate și a deschis drumul pentru noi investiții în domeniu.
„Suntem în discuții avansate cu parteneri din Franța pentru modernizarea infrastructurii pe tronsonul Ungheni-Chișinău, ceea ce va reduce cu 3 ore timpul de circulație a trenurilor de pasageri între Moldova și România. Avem și alte planuri legate de Calea Ferată despre care am discutat cu doamna Vălean.
Conexiunile țării noastre cu întreaga lume și, în special, cu Europa sunt o prioritate pentru Guvern, de aceea ne-am bucurat să avem o discuție deschisă, axată pe detalii și proiecte concrete cu o înțelegere profundă a aspirațiilor țării noastre.
Am discutat despre dorința noastră de obținere, pe termen mediu, a posibilității deschiderii treptate de către UE a pieței transportului rutier pe baza progresului înregistrat de Republica Moldova în transpunerea acquis-ului relevant al UE.
Ne dorim conectarea țării noastre la rețeaua de autostrăzi europene. Știu că toți așteptăm momentul când de la Chișinău la București vom putea ajungem mult mai rapid pe autostradă sau la momentul când călătoria Chișinău-Padova ar dura 14 ore, fără pericole, fără semafoare, localități sau riscuri la intersecții.”
Apropo, chiar ieri a fost aprobat proiectul hotărârii privind inițierea negocierilor asupra proiectului Contractului de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru realizarea Proiectului „Moldova drumuri IV” și împuternicirea delegației oficiale pentru negocierea acestuia.
Proiectul Contractului de finanțare a fost elaborat de către BEI, la solicitarea Guvernului Republicii Moldova pentru a asigura continuarea Proiectului de reabilitare a drumurilor din Republica Moldova. Documentul are drept scop contractarea unui împrumut în valoare totală de 150 milioane euro, ceea ce reprezintă o cofinanțare a Proiectului în cuantum de 50%. A doua parte a sumei va fi negociată cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
De asemenea, Contractul de finanțare presupune o alocare în formă de Grant în valoare de 10 milioane de euro din sursele acordate de UE prin instrumentele dedicate țărilor parte a parteneriatului estic. Totodată, Contractul include norme privind condițiile de finanțare, suma creditului și procedura de debursare, moneda rambursării, rata dobânzii, data disponibilității mijloacelor financiare, responsabilitatea părților, precum și condițiile de intrare în vigoare și de modificare a acestuia.
Prin intermediul proiectului „Moldova drumuri IV” este prevăzută lansarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și extindere a următoarelor sectoare de drumuri:
[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2021/11/subiect_-16_nu_499_midr_site.pdf”]
Cmentariile sunt închise