(video) Noul model nu a avut un concept, însă vechiul da! Acum opt ani BMW a arătat lumii Vision Future Luxury

0

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram!
Le puteţi şi comenta acolo 😉

În aprilie 2014, acum opt ani, la Salonul Auto de la Beijing, BMW a arătat lumii conceptul Seriei 7 de generație precedentă (G11/G12). Atunci ni se spunea că BMW Vision Future Luxury oferă o perspectivă pe termen lung asupra percepţiei pe care marca o are asupra înțelegerii luxului modern.

Conceptul se evidenţiază prin fuziunea între exclusivitate şi inovaţie, prin experienţa condusului care este, şi de această dată, una emoţională şi exclusivistă. Toate acestea sunt exprimate prin designul remarcabil, alături de tehnologia inovatoare, conceptul de pionierat în privinţa construcţiei ultrauşoare, interfaţa utilizatorului integrată perfect şi experienţa condusului care se adresează optim cerinţelor tuturor ocupanţilor.

Caracteristici cheie:

 • În stilul BMW emblematic, o linie de contur sculptată discret creează un arc încordat de-a lungul părţii laterale a automobilului, iar suprafeţele opulente de sub această linie au fost configurate, ca întotdeauna la BMW, de modelatori cu experienţă. Acest design sculptat manual oferă suprafeţelor un caracter emoţional special, unul care nu ar fi fost posibil dacă era generat de un calculator! Rezultatul este accentuat suplimentar de culoarea Liquid Platinum Bronze a caroseriei, care generează un efect cald şi strălucitor.
 • Un artificiu exclusiv în lateralul automobilului este reprezentat de oglinzile retrovizoare, care dau impresia că au crescut natural din decoraţiunile cromate ale ferestrelor. Conceput ca o continuare vizuală a decoraţiunii cromate, suportul subţire este ataşat în partea de jos a oglinzii, ceea ce îi oferă un aspect graţios, dând impresia că pluteşte în aer.
 • Conceptul foloseşte câteva soluţii BMW EfficientDynamics, printre care: linie a acoperişului, specifică unui coupe şi un hayon înclinat, ambele reducând semnificativ forţa de rezistenţă aerodinamică; sistem Air Breather dispus în spatele pasajelor roţilor faţă; montantul cu direcţionare internă a aerului; fantele din bara spate care elimină aerul din pasajele roţilor; deflectoare din carbon din bara de protecţie frontală; etc.
 • Contururile subţiri ale farurilor înguste sunt un alt indiciu al tehnologiei inovatoare care se află în spatele lor: farurile laser BMW. Această tehnologie nouă nu numai că deschide drumul pentru o interpretare foarte compactă şi dinamică a farurilor rotunde duble specifice BMW, ci impune şi standarde complet noi în ceea ce priveşte luminozitatea, raza şi intensitatea. Fasciculul concentrat şi paralel este de zece ori mai intens decât cel al sistemului LED. Datorită consumului redus de energie şi cerinţelor de montare a luminilor laser, această tehnologie este principalul candidat pentru utilizare la automobilele viitorului.
 • În premieră la un automobil BMW, stopurile-i sunt alcătuite din LED-uri organice, ceea ce deschide drumul pentru o interpretare complet nouă a luminilor BMW în forma caracteristică – litera L. Stopurile de formă L de la BMW Vision Future Luxury cuprind numeroase OLED-uri mici, şi ele în formă de L.
  • Un LED organic constă din straturi de semiconductori din compuşi organici, dispuse între două electrodiode. Stratul de polimer ce emite lumină are o grosime de aproximativ 400 de nanometri, adică de aproape 400 de ori mai subţire decât firul de păr.
  • LED-urile organice nu sunt doar foarte subţiri, extrem de flexibile şi produc şi o iluminare uniformă pe întreaga lor suprafaţă. Datorită dimensiunilor foarte subţiri şi pentru că nu necesită reflectoare pentru a produce dispersarea largă a luminii, acestea deschid posibilităţi complet noi de utilizare a luminii în automobil.
 • De la un capăt la altul, designul interior exprimă forma şi funcţia tehnologiilor inovatoare. De exemplu, conceptul tehnologiei ultra uşoare inteligente a BMW Vision Future Luxury este exprimată în principiul de design al modelării selective. Cu alte cuvinte, geometria şi funcţiile specifice ale unei componente individuale sunt create dintr-o structură compozită stratificată, care cuprinde mai multe niveluri şi materiale diferite.
  • Stratul de bază iniţial, din ţesătură fină de carbon, este urmat de un nivel funcţional care cuprinde componentele interfeţei cu utilizatorul, interfeţele de control şi afişare şi funcţiile de iluminare.
  • Urmează un alt strat structural, de susţinere a sarcinilor, realizat din aluminiu pentru o rezistenţă suplimentară.
  • În cele din urmă, straturile superioare cuprind lemn, apoi piele pentru a crea o ambianţă caldă şi confortabilă.
 • Stratul de bază din carbon este vizibil la uşi, sub scaune şi mai ales la montantul B, unul cu design inovator, redus la forma sa cea mai simplă. Astfel, s-a renunţat la forma convenţională a montantul B. Construcţia din carbon permite ca ramele scaunelor să fie integrate în structura de susţinere a sarcinilor!
  • De asemenea, există o conexiune cu pragurile uşilor şi cu consola centrală, ceea ce înseamnă că montantul B este doar unul foarte mic şi discret.
  • Cu deschidere largă deosebit de generoasă şi luxoasă, portierele posterioare cu deschidere contra direcţiei de mişcare nu ar fi fost posibile de instalat fără această soluţie nouă a montantului B, din carbon.
 • Conducătorul este înconjurat de cele trei ecrane conectate, care creează cockpitul caracteristic BMW, orientat spre şofer. Tehnologia tridimensională a afişajelor înseamnă că, la nivel vizual, stilul panoului de instrumente pare să se transfere chiar în ecrane.
  • Afişajul din partea stângă prezintă în principal informaţii legate de automobil.
  • Monitorul central – programabil – afişează vitezometrul, turometrul şi alte informaţii, precum şi date suplimentare adaptate contextului, prezentate doar atunci când sunt relevante.
  • Monitorul din dreapta – Driver Information Display (afişaj de informare a conducătorului) – furnizează informaţii suplimentare pentru infotainment. De asemenea, conducătorul are opţiunea de a controla toate aceste funcţii prin comandă vocală.
 • Totuşi, afişajul principal pentru conducător este BMW Vision Head Up Display. Acest afişaj transformă imaginea pe care conducătorul o are asupra lumii reale. Proiectează informaţii esenţiale în câmpul vizual al celui de la volan, pe trasa de deplasare. Clădirile, indicatoarele rutiere sau pericolele pot fi evidenţiate direct în mediul real, direcţionând selectiv atenţia conducătorului spre informaţiile care sunt importante într-un anumit moment.
  • Această tehnologie oferă o nouă dimensiune în ceea ce priveşte funcţiile de asistare a conducătorului precum Speed Limit Info (informaţii privind limita de viteză), unde indicatoarele rutiere pot fi identificate şi evidenţiate în câmpul vizual al conducătorului, sau Traffic Light Assistant (asistare pentru semafoare), care furnizează informaţii în timp real cu privire la fazele semafoarelor.
 • În locul unui afişaj central comun pentru conducător şi pasagerul din faţă, BMW Vision Future Luxury oferă ocupanţilor locului din dreapta propriul Passenger Information Display. Acest monitor este conectat la Driver Information Display prin intermediul unui panou tactil, prin care se poate face schimb de informaţii între conducător şi cel din dreapta lui.
  • Aplicaţii precum rezervarea biletelor la operă direct din automobil – prin intermediul serviciului BMW ConnectedDrive Luxury Concierge – pot fi afişate în Passenger Information Display, unde nu există riscul distragerii atenţiei conducătorului.
  • Funcţiile relevante pot fi controlate confortabil de către pasagerul din faţă cu ajutorul controlerului iDrive cu interfaţă tactilă.
 • În spate, două Rear Seat Displays (afişaje pentru locurile din spate) – cu marginea din carbon – şi Rear Seat Touch Command Tablet (tabletă detaşabilă cu comandă tactilă pentru locurile din spate) dau amprenta finală conceptului integrat de interfaţă a utilizatorului la BMW Vision Future Luxury. Aceste afişaje pot comunica cu monitoarele din faţă, dar şi cu serviciile BMW ConnectedDrive.
  • Totul – de la informaţii relevante pentru călătorie, precum viteza sau durata, până la cele conexe serviciilor Luxury Concierge – poate fi afişat într-o manieră simplă şi personalizată.
  • De asemenea, este posibilă utilizarea conţinutului online entertainment precum streaming video şi de muzică, dar şi jocuri.
  • Conţinutul şi funcţiile pot fi controlate de pe scaunele din spate prin utilizarea Rear Seat Touch Command Tablet detaşabile din consola centrală.
 • Pentru pasagerii din spate, BMW Vision Future Luxury oferă un adevărat paradis luxos al spaţiului personal. Două scaune individuale, mari şi puternic conturate, îi îmbie pe pasageri să se retragă în propria „zonă de confort”.
  • Masa retractabilă, Rear Seat Displays înclinate şi spătarele rigide ale scaunelor din faţă creează o ambianţă privată, separând această zonă de restul interiorului.
  • Sentimentul de intimitate este accentuat de geometria modernă şi fluentă şi prin utilizarea materialelor rafinate, cu suprafeţe generoase de lemn care se extind de la raftul de sub lunetă pentru a-i înconjura pe pasageri într-un spaţiu tridimensional elegant.
  • Plasate strategic, lamelele luminoase integrate în lemn evocă stilul înconjurător şi, cu strălucirea lor caldă, accentuează ambianţa modernă şi confortabilă.
  • Piele de cea mai bună calitate, prelucrată pentru a păstra culoarea şi textura naturală, în nuanţe maro Batavia şi Silk mai deschis, piele nubuk de culoare Silk şi maro cald, lemn de tei stratificat – toate acestea au o aură naturală care oferă un aspect vizual şi o calitate unice. Separarea dintre materialele închise din partea superioară şi cele deschise din jumătatea inferioară creează senzaţia de căldură şi sentimentul luxos de spaţiu.
  • Covoraşul gros din mătase pură completează varietatea de materiale exclusiviste din interiorul BMW Vision Future Luxury.

Interesant este că noua generaţie BMW Seria 7 nu a avut un concept care să-i relateze din timp designul care se doreşte a fi unul final. Inclusiv din acest motiv, fără a lansa o perioadă de adaptare vizuală în ochii lumii (de la prezentarea conceptului şi a produsului de serie), bavarezii s-au ales cu un număr impunător de critici după ce i-au dezvăluit brusc schimbarea la faţă.

GALERIE FOTO:

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata