(video) Noul Porsche Cayenne facelift e aproape gata! Imagini din culisele testelor şi primele informaţii

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Da, după rivalii de la Mercedes şi BMW, Cayenne, cel mai popular model Porsche şi în Republica Moldova, este pe cale să se prezinte cu un facelift consistent în prima jumătate a lui 2023. De ce consistent? Pentru că maşina este testată meticulos precum ar fi una de nouă generaţie!

Premiera va avea loc peste câteva săptămâni, conform unor informaţii în aprilie, dar până atunci prototipuri și vehicule de pre-producție încă sunt supuse unor teste de anduranță provocatoare pentru a se asigura că versiunea de producţie va îndeplini standardele înalte de calitate ale Porsche.

După lansarea sa în 2017, Porsche a îmbunătățit constant cea de-a treia generație Cayenne cu măsuri de anvergură care îi afectează grupul propulsor, șasiul, designul, echipamentul și conectivitatea. „Este una dintre cele mai extinse upgrade-uri de produs din istoria Porsche”, spune managerul Michael Schätzle. 

Pe lângă realinierea portofoliului de motoare, inginerii de la Centrul de Dezvoltare Porsche din Weissach au făcut revizuiri majore ale şasiului. Scopul a fost de a realiza un interval și mai larg între performanța tipică Porsche pe șosea, confortul pe distanțe lungi și capacitatea off-road. În acest scop, Cayenne va dispune, printre altele, de un nou șasiu semi-activ! 

În plus, șoferii și pasagerii vor fi tratați cu un afișaj și un concept de operare nou, complet digitalizat şi cu funcții de conectivitate mai bune. Totodată, noua tehnologie de iluminat HD-Matrix LED va spori siguranţa şi confortul.

Cu atât de multe tehnologii noi, au fost necesare teste complexe și elaborate pentru a regla perfect componentele, majoritatea fiind dezvoltări complet noi. „Supunem noul Cayenne unui program de testare complet și cuprinzător, ca și cum l-am fi dezvoltat de la zero”, explică managerul de testare Ralf Bosch. 

Pe lângă simulările virtuale din ce în ce mai precise, testarea în viața reală este încă o prioritate ridicată pentru Porsche. Reprezintă testul final care spune dacă vreun model nou este gata de lansare. În timpul a ceea ce se numește testarea completă a vehiculelor, scopul este de a asigura stabilitatea operațională și funcționalitatea tuturor componentelor și sistemelor pe măsură ce interacționează – în situațiile pe care le experimentează clientul și mult mai departe. 

În timpul testelor de anduranță, viața unui vehicul este simulată în condiții dificile care sunt rareori experimentate în mâinile clientului. În condiții de zi cu zi, vehiculele parcurg peste 200.000 de kilometri în trafic urban, pe drumuri de țară și pe autostrăzi în câteva luni. Iar pentru a simula condiții extreme, prototipurile călătoresc și în jurul lumii, cu scopul de a-și pune la încercare calitatea și durabilitatea în diferite zone climatice. 

Pentru noul Cayenne, testele au avut loc în Asia, Africa, Europa și America de Nord. În total, au fost parcurși peste patru milioane de kilometri! 

„Ceea ce cerem de la noul Cayenne în testele grele off-road din Spania, în cucerirea dunelor de nisip din Maroc sau în timpul călătoriilor foarte dinamice pe piste de gheață din Finlanda și pe Nürburgring Nordschleife nu este ceva ce presupunem că mulți clienți vor face vreodată. Dar oricine cumpără un Porsche ar trebui să știe că acesta poate rezista la sarcini excepțional de mari – indiferent de suprafața pe care se circulă.”

Dirk Lersch, şeful echipei de asamblare și testare a prototipurilor pentru Cayenne

Pe la mijlocul lui ianuarie 2023, jurnalişti din occident au avut ocazia să conducă prototipuri ale lui Cayenne facelift şi iată ce au aflat:

Priviți dincolo de camuflajul ușor și veți vedea bara față subtil reprofilată, aripile față revizuite și forma ușor modificată a noilor faruri LED, plus o serie de modificări similare în spate. Așa cum este de obicei la momentul facelift-ului, vor exista și noi culori pentru caroserie, dar şi noi modele de jante. În plus, modelul de bază Cayenne S va fi propus standard cu jante la 20 inchi.

Revizuiri mai semnificative sunt concentrate sub capotă, Porsche introducând versiuni mai puternice ale motoarelor existente și noi opțiuni de motorizare. Cutia de viteze cu opt trepte rămâne, dar are un set revizuit de rapoarte. Benzinarul de bază, un V6 turbo de 3.0 litri, a primit 14 CP şi 50 Nm în plus (354 CP/500 Nm).

V6-le twin-turbo de 2.9 litri dezvoltat de Audi, de pe Cayenne S, este înlocuit de V8-ul twin-turbo de 4.0 litri, care vine cu un plus de 35 CP și 50 Nm, pentru 475 CP și 600 Nm (0-100 km/h în aproximativ 5.0 secunde). Acelaşi V8 va fi pus pe Turbo GT, însă forţat să mai genereze 20 CP, pentru un total de 660 CP şi aceiaşi 850 Nm. Cu toate acestea, din cauza înăspririi regulilor de emisii, Turbo GT nu va mai fi oferit în Europa și pe alte piețe care aderă la reglementările Euro 6AP!

Între timp, versiunile plug-in hybrid adopt un motor electric revizuit montat pe cutie de viteze, care dezvoltă cu 40 CP (176 CP). V6-ul turbo pe benzină de 3.0 litri de pe Cayenne E-Hybrid a fost uşor deforţat, de la 340 CP la 304 CP, dar creșterea rezervelor electrice îi oferă un plus de 8 CP şi 50 Nm la puterea totală, astfel că va oferi 470 CP şi 649 Nm.

Este nouă şi o baterie de 25.9 kWh, care vine în locul celei de 11.8 kWh şi poate fi încărcată cu 11 kW în loc de 7.2 kW. Software-ul revizuit aduce și o nouă strategie de încărcare cu o rată inițială de încărcare mai mare. Porsche spune că noua baterie și software-ul au crescut autonomia cu până la 80%, ceea ce ar trebui să asigure aproape 80 de km pentru E-Hybrid. Va exista încă un model PHEV suplimentar, însă detalii despre el sunt deocamdată secrete.

La capitolul şasiu, este inclusă adoptarea sistemului Porsche Active Suspension Management cu noi amortizoare cu două tuburi cu rată variabilă pe suspensia din oțel. Suspensia pneumatică opțională revine, de asemenea, la perne de aer (arcuri) cu două camere în loc de trei (inginerii Porsche sunt totuși fermi că revenirea la suspensiile pneumatice cu dublă cameră oferă mașinii un control mai bun al caroseriei și o mai bună conformitate a condusului).

Cumpărătorii vor putea, de asemenea, să aleagă dintr-o nouă gamă de anvelope care au pereți laterali mai înalți (aceiași ingineri spun că suspensia pneumatică în combinație cu anvelopele noi cu profil mai mare izolează mai bine șocul rutier).

În plus, există modificări la sistemul de direcție pe roțile din spate. Se pretinde că oferă un unghi de viraj mai mare la viteze mai mici, pentru o agilitate sporită în mediul urban. Sistemul de frânare a fost, de asemenea, reproiectat, cu un nou booster electronic care asigură recuperarea energiei cinetice până la oprire.

Înăuntru, conform spuselor colegilor de la Autocar, lui Cayenne i s-a făcut o schimbare asemănătoare lui Taycan. Există un tablou de bord puternic reamenajat care conține un afișaj digital curbat al instrumentelor de 12.7 inchi, o versiune revizuită a ecranului tactil central de 12.3 inchi și un monitor suplimentar de 10.9 inchi pentru pasagerul din față.

De pe tunelul central a dispărut levierul cutiei de viteze, fiind mutat sub forma unei manete în spatele volanului. Volanul nou primește însuși un controller rotativ pentru modurile de conducere. Head-up display-ul a fost, de asemenea, reproiectat pentru a încorpora o nouă grafică şi tehnologia de realitate augmentată. În plus, ornamentele ușilor au fost reamenajate, încărcătorul wireless este mai performant (15W) şi s-au mai făcut modificări vaste la sistemul de climatizare.

Urmează deci să vedem dacă toate aceste detalii sunt adevărate, în curând!

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/