(video) Noul Radford Type 62-2 – primul proiect al carosierului britanic reînviat

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În primăvara acestui an, la mijloc de martie, s-a anunţat că legendarul și celebrul constructor britanic de caroserii Radford a fost readus la viață pentru a juca din nou un rol de lider în crearea de mașini de lux la nivel mondial. Marca a fost reînviată pentru a crea automobile premium contemporane, fidele design-urilor clasice atemporale, aducând o versiune modernă și relevantă a construcției de caroserii unei noi clientele exigente. 

Brandul emblematic, odată favorizat de cele mai mari celebrități și producători din lume, inclusiv de toți cei patru membri ai Beatles, a fost resuscitat de trei coproprietari celebri: designerul de mașini Mark Stubbs, prezentatorul TV și constructorul de mașini Ant Anstead şi fostul campion de Formula 1 Jenson Button, alături de consilierul de afaceri și avocatul Roger Behle.

Într-un comunicat de presă s-a menţionat că toţi cei menţionaţi au fost uniți din întâmplare într-un moment critic pentru lumea construcției de caroserii și viitorul automobilului!

Amintim că Radford a fost fondată inițial în 1948 ca „Harold Radford (Coachbuilders) Ltd”. După cel de-al Doilea Război Mondial, fondatorul Harold Radford și-a făcut un nume oferind mașini Bentley și Rolls Royce în caroserii unice şi făcute la comandă. Radford și-a făcut debutul la Salonul Auto de la Londra în 1951, unde a prezentat luxosul Bentley „Countryman”. 

Compania a fost, de asemenea, implicată în crearea caroseriei din fibră de sticlă la comandă pentru prototipul lui Ford GT40, dar modificarea de către Radford a modelelor Bentley și mai târziu a modelelor MINI i-a dat companiei reputația sa admirată de automobile luxoase, personalizate. 

La 5 mai 2021 a urmat al doilea anunţ important – prima mașină a Radford se va baza pe tehnologiile companiei Lotus, în urma unui parteneriat anunțat cu brațul de consultanță al legendarului producător britanic de mașini sport – Lotus Engineering.

Peste câteva zile s-a anunţat că acest prim automobil va fi limitat la doar 62 de exemplare. Fiecare model exclusivist va fi complet personalizat și realizat în baza cerințelor clienților. Acesta face o referinţă şi evocă într-un format modern formele lui Lotus Type 62, un automobil de curse de la sfârşitul anilor 60.

Iar la 1 iunie s-a comunicat despre numirea lui Dan Burge în calitate de CEO cu efect imediat. Acesta va raporta direct Consiliului de Administrație format din cei patru sus menţionaţi. A venit de la Group Lotus plc, unde a deținut rolul de director comercial timp de doi ani. El mai are în spate două decenii de experiență de specialitate în inginerie, deținând roluri de conducere în cadrul unor companii de renume mondial, inclusiv Williams Advanced Engineering și Prodrive.

La 8 iulie compania a anunţat achiziția unei mărci comerciale americane pentru una dintre cele mai emblematice livrele de curse din lume – John Player Special (JPS). Marca comercială a modelului este acum deținută de Radford în SUA și va fi folosită pe viitoarele modele Radford.

Livreaua John Player Special este una dintre cele mai faimoase și semnificative din motorsport. Legendara sa schema de culori negru+auriu este cel mai instantaneu recunoscută de pe caroseria lui Lotus Type 72D pe care Emerson Fittipaldi l-a folosit pentru a câştiga cinci Grand Prix-uri și victoria în campionat în timpul sezonului de Formula 1 din 1972.

Livreaua JPS a fost prezentă pe mașinile Lotus de Formula 1 până în 1986 și pe Lotus 98T condus de legendarul Ayrton Senna, fapt care a reprezentat o epocă glamour a curselor cu motor din anii 1970.

Aşa s-a întâmplat şi cu Gold Leaf – prima livrea sponsorizată de Formula 1. Schema de culori acum emblematică – roșu+alb+auriu a fost aplicată după ce Colin Chapman a semnat un contract uriaș cu Gold Leaf și este cea mai bine cunoscută de pe Type 49B pe care Graham Hill l-a pilotat în sezonul din 1968. 

Schema de culori a apărut și pe celebra mașină Lotus 72 F1 condusă de Emerson Fittipaldi și Jochen Rindt în sezonul din 1970. Livreaua este, de asemenea, intrinsec legată de Lotus Type 62, mașina căreia modernul Radford Project 62 îi aduce un omagiu.

Premiera noului Radford Type 62-2 a avut loc în ziua de 7 august 2021 în Lyon Air Museum din Orange County, California, în fața unui public select de proprietari și VIP-uri. Ulterior şi-a făcut apariţia publică la The Quail, A Motorsports Gathering din California şi în Europa în cadrul Goodwood Revival.

Iar acum câteva ore a fost dezvăluit pentru prima dată interiorul şi cu această ocazie am decis să formăm acest articol cu detalii practic complete.

Ce reprezintă deci modelul Radford Type 62-2?

  • Este un automobil omologat pentru a utiliza drumurile publice! Are o înălţime de doar 1.133 mm, iar jantele din aluminiu forjat pot măsura între 17 şi 19 inci. Blocurile optice sunt full LED, iar parbrizul are un singur ştergător central. Terminaţiile eşapamentului sport din titan sunt acoperite cu ceramică.
  • Are la bază maşina sport de serie Lotus Evora. Are un şasiu din aluminiu, un monococ din carbon şi un motor montat central în limitele ampatamentului. Corpul maşinii predominant din compozit din fibră de carbon, cât şi designul interior, îi sunt complet originale.
  • Modelul de bază numit Classic are un propulsor V6 Supercharged de 3.5 litri marca Toyota cu 436 CP şi o greutate uscată de sub 1.000 de kg. Standard vine cuplat la o cutie mecanică cu şase trepte. Alături funcţionează un diferenţial cu blocare controlată electronic.
  • Versiunea Gold Leaf poartă livreaua sus menţionată şi are un propulsor similar, însă forţat să genereze 507 CP. Vine în combinaţie cu un DCT cu 7 trepte şi dublu ambreiaj, alături de un diferenţial cu alunecare limitată. Apropo, modelul Classic poate avea transmisia DCT ca opțiune și versiunea cu 507 CP a motorului dacă doresc deţinătorii.
  • Mecanismele de frânare sunt unele custom exclusive de la AP Racing. Suspensia ia forma unor arcuri elicoidale cu amortizoare reglabile în 4 direcții pe ambele punţi. Există opţional un sistem hidraulic de ridicare a nasului maşinii pentru a trece mai uşor peste diverse denivelări.
  • Modelul Classic este echipat cu un sistem ESP Bosch multimod comutabil. În schimb, modelul Gold Leaf dispune de un sisteme avansate ABS și de control a tracțiunii, derivate din motorsport, care poate fi comutate independent. Direcţia maşinii nu este asistată electric.
  • Versiunea de top John Player Special poartă livreaua sus menţionată şi are un motor modernizat mai semnificativ. Fiind folosite cel puţin alte pistoane, biele, arbori cu came și un compresor mecanic, va avea să ofere 608 CP.
  • Mașina JPS mai vine cu etriere de frână AP Monobloc și discuri carbo-ceramice de 360 ​​mm, în spatele unor jante Dymag din carbon compozit de 18/19 inci, acoperite de anvelope Michelin Pilot Sport Cup 2. În plus, în fiecare zonă a caroseriei mașina este mai extremă, având un splitter mai pronunţat, prize de aer laterale mai mari pentru a răci motorul mai puternic şi un difuzor posterior mai extrem.
  • Deocamdată caracteristicile dinamice sunt un secret, precum şi preţurile de start.
  • Interiorul este o combinație neobișnuită de motive retro și tehnologii moderne. Există un volan clasic cu trei spițe, un levier înalt al cutiei de viteze cu o parte din mecanisme la vedere, precum și multe întrerupătoare și comenzi hardware. Mai sunt prezente două cronometre clasice marca Bremont, instalate în fața pasagerului: unul numără secundele, iar celălalt arată ora.
  • În loc de oglinzi retrovizoare exterioare Radford Lotus Type 62-2 este echipat cu nişte camere şi monitoare care redau imaginile de pe acestea în habitaclu. Un alt ecran din locul oglinzii retrovizoare centrale arată imagini de pe o cameră posterioară. În locul unui sistem media există o stație de andocare a unui smartphone (un suport magnetic este integrat într-o placă comemorativă de pe panoul frontal, unde este gravat numărul de serie al mașinii), pe lângă Bluetooth, încărcare wireless şi sistem audio cu cinci difuzoare.
  • Toate informațiile esențiale sunt transmise şoferului printr-un afișaj TFT de 6 inci cu contrast ridicat, montat în spatele volanului direct în raza vizuală. Dispune de un dash logger cu conectivitate Wi-Fi, 18 LED-uri integrate și 14 comutatoare digitale.

Livrările mașinilor vor începe în prima jumătate a anului 2022, urmând să fie produse doar 62 de exemplare. Câte 12 doar vor purta una din cele două livrele.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise