(video) Noul Renault Espace – premieră în această primăvară, însă în format SUV

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Cunoscut pe scară largă în toată Franța și în întreaga lume, numele Espace s-a remarcat rapid ca alegere evidentă pentru a șasea generație a noului Renault cu 5/7 locuri. Fiecare generație de Espace a evoluat pentru a satisface în mod eficient așteptările clienților și pentru a se poziționa ca o mașină a timpului său, însă mai nou va fi un SUV!

Astfel fiind spuse, începe un nou capitol care va simboliza revitalizarea mărcii Renault, în timp ce urmează și rămâne fidel generațiilor anterioare de Espace, deoarece este mai presus de orice confortabil, inovator și de vârf de gamă.

Construit în jurul platformei CMF-CD a Alianței Renault-Nissan-Mitsubishi, noul Espace va găzdui până la şapte persoane într-o mașină concepută pentru călătorii lungi. Modelul va fi dezvăluit într-o premieră mondială în primăvara anului curent.

Apropo, în noiembrie 2023, Renault va sărbători 40 de ani de la apariția conceptului Espace, prezentat pentru prima dată în 1983. De la o revoluție la o viziune, Renault Espace a fost adesea imitat, dar niciodată egalat. Numele său este iconic și trezește imediat emoții. În ultimii 40 de ani, toate cele cinci generații au răspuns cu succes unei lumi în schimbare cu noi așteptări ale clienților și norme sociale. Fiecare a adus ceva diferit, remarcând-se prin spaţiu, confort şi manevrabilitate.

În 1983, Renault a dezvăluit ceea ce ar putea fi considerat prima voiture à vivre (mașină pentru viață), care a purtat un nume nou și iconic, care a rămas în istoria denumirii modelelor Renault – Espace. Patruzeci de ani mai târziu, viitoarea generație, a șasea, rămâne fidelă aceluiași concept, care se referă la confort, generozitate și echipamente de vârf. 

Pornirea la drum cu un Renault Espace a fost întotdeauna o experiență unică, deoarece fiecare generație a răspuns unei lumi în schimbare, făcând călătoriile lungi o plăcere.

1983: Espace I – drumul către inovație

Renault a dat peste cap piața auto europeană în 1983, când a dezvăluit primul vehicul multifuncțional (MPV). Într-o pauză de la strategia sa – atunci – de denumire alfanumerică, Renault a decis să numească acest UDO (unidentified driving object – obiect de conducere neidentificat) Espace.

Potrivit Sylviei dos Santos, Model-naming Strategy Manager, cuvântul Espace este foarte interesant din punct de vedere semantic, în măsura în care cuvântul echivalent în câteva alte limbi este destul de asemănător. Prin urmare, este ușor de înțeles de mulți oameni. Sună blând și plăcut și aduce imediat în minte confortul și tehnologia la bord.

Sloganul publicitar folosit în limba franceză, care se traduce prin „Renault Espace, drumul către inovație”, era o referire la designul unic one-box al modelului – similar cu cel al primului tren francez de mare viteză, care a fost lansat cu câțiva ani mai devreme. Introdusă în 1984, prima generație Renault Espace a fost un vehicul ca niciunul altul.

A oferit un nivel ridicat de modularitate cu scaune interschimbabile și detașabile. Cele două scaune frontale se puteau întoarce la 180°, iar cele cinci locuri din spate puteau fi scoase pentru a crește capacitatea de încărcare – o premieră pentru un vehicul de acest gen.

Ferestrele mari lasă multă lumină în habitaclu, făcându-l să se simtă și mai spațios și confortabil. Având o manevrabilitate similară cu cea a unei limuzine și echipat cu cele mai puternice motoare Renault, Espace s-a poziționat ca o mașină de familie de vârf, potrivită pentru călătorii lungi. Toate aceste caracteristici inovatoare au ajuns să devină semne distinctive pentru Espace în generațiile viitoare.

1991: Espace II – cel mai bun loc de pe Pământ este în Espace

Espace a devenit un fenomen social, iar popularitatea sa a crescut. Din ce în ce mai mulți oameni s-au familiarizat cu numele datorită celei de-a doua generații Espace, care a fost o interpretare mai matură a predecesorului său.

Formele unghiulare făcuseră loc marginilor rotunjite, iar poziționarea oglinzilor-aripi a alungit zona chiar deasupra capotei, oferind vehiculului o senzație aerodinamică. Habitaclul fusese, de asemenea, schimbat. A fost adăugat spațiu de stocare suplimentar.

Renault Espace s-a impus ca modelul de vârf al mărcii prin lansarea versiunii „Quadra” cu tracțiune integrală și adăugarea unui motor V6 PRV de 2.8 litri (153 CP).

Cuvântul Espace evocă confortul și liniștea, subliniind nivelul sporit de confort oferit de Renault Espace. Aceasta a fost inspirația din spatele sloganului publicitar francez „the best place on Earth is in the Espace”.

1996: Espace III – Ce ar fi dacă adevăratul lux ar fi Espace?

Foarte popularul Renault Espace aproape că a devenit un termen generic pentru orice monovolum, segmentul pe care l-a pornit și a continuat săl domine. Era disponibil în format cu cinci locuri sau în format cu 27 cm mai lungă, cu 7 locuri, numit Grand Espace.

Desenată in-house, această generație era doar despre margini moi, care au fost completate de o cabină revizuită – panoul de bord se mutase în secțiunea centrală și folosea tehnologia LCD, modulele de control a climatizării şi deflectoarele au fost instalate pe fiecare parte a bordului, toate pentru o raţionalizare.

În 1997, sloganul publicitar francez – what if the real luxury was the Espace? – a fost un alt joc de cuvinte, ilustrând poziționarea de vârf a lui Renault Espace. Interiorul nivelului de echipare „Initiale” oferea piele și materiale de înaltă calitate. Denumirea Espace a crescut la noi culmi, purtând mai multe semnificații și emoții.

2002: Espace IV – cel mai recent monovolum

Cu un ecartament mai lat, dimensiuni exterioare mai mari și linii curate, a patra generație Espace a fost un MPV lider. La fel ca predecesorul său, era disponibil cu cinci sau şapte locuri. Denumirea se potrivea cu adevărat acestui vehicul de familie, deoarece era mai spațios decât concurenții săi.

Cu cel mai luxos nivel de echipare „Initiale Paris”, dotat cu o trapă din sticlă de 2.16 m2, această generație era ca o cameră de relaxare pe roți în care pasagerii se puteau bucura de un confort de neegalat. Denumirea Espace avea un sens total.

Mai lat și mai lung, Espace IV oferă și mai mult spațiu și volum interior decât generațiile anterioare.

2015: Espace V – fă-ți timpul grozav

Dezvăluită la Salonul Auto de la Paris din 2014, această generație a demonstrat că Espace era capabil să se schimbe odată cu vremurile. Sloganul publicitar „make your time great” a fost ales pentru lansarea acestui crossover cu şapte locuri, care a oferit fiecărui pasager spațiu suficient. Acesta a pus un accent puternic pe tehnologie, oferind o tabletă pe bord, un sistem MULTI-SENSE și un sistem de direcție pe patru roți 4CONTROL.

După 30 de ani, Espace a continuat să evolueze și să deschidă noi terenuri, rămânând în același timp fidel rădăcinilor sale, caracteristicilor sale istorice, poziționării sale ca vehicul de familie și semnificației din spatele numelui său.

Renault Espace s-a remarcat întotdeauna printre mașinile de familie à vivre. Aceasta oferă confort, spațiu, dotări de vârf și manevrabilitate ca nicio altă mașină de familie. Renault Espace este dovada că longevitatea poate fi atinsă prin avansarea generației după generație și prin schimbări coerente cu beneficii concrete pentru clienți. Povestea acestui model bine numit nu s-a încheiat încă!

Cmentariile sunt închise