(video) Noul sedan IM L7 – un alt rival chinez pentru Tesla Model S, dar mai ieftin şi cu încărcare wireless

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Tânăra companie chineză IM Motors, care este controlată de puternicul concern chinez de stat SAIC, a fost fondată în 2020 ca o întreprindere comună între producătorul de automobile SAIC, gigantul IT Alibaba și developerul Zhangjiang Hi-Tech. SAIC deţine 64% din acțiuni, ceea ce înseamnă că IM Motor este de fapt un sub brand al său.

Literele IM din denumire vin de la Intelligence in Motion (Inteligență în mișcare), dar există și o versiune latinizată pur chineză a numelui – Zhiji Motors. Sediul companiei este situat în Shanghai.

IM/Zhiji se poziționează ca producător de vehicule electrice premium high-tech, adică este încă un analog chinezesc al companiei americane Tesla. IM Motors a introdus primul său model, sedanul L7, la începutul anului 2021, dar acesta a intrat în vânzare pe piața chineză abia în această vară.

Caracteristici cheie:

  • IM L7 este un sedan destul de mare, cu un acoperiş lăsat pe spate și portiere fără rame la geamuri, care măsoară 5.098 x 1.960 x 1.458 x 3.100 mm. Corpul îi este bine modelat din punct de vedere aerodinamic (coeficientul Cd este de 0.21). Anvelopele îi sunt cu lăţimi diferite pe punţi.
  • La nivelul superior al parbrizului se găseşte un sistem de camere panoramice de bord, retractabil, cu unghi de vizualizare de 180 de grade, numit Carlog. Poate înregistra o călătorie în 4K Ultra HD.
  • În caroserie are integrate părţi componente ale unui sistem de condus autonom cu drepturi depline – IM AD (nivel 3), deşi un astfel de pilot automat nu a fost încă legalizat în China, astfel că electronicele inteligente (un cip Nvidia Xavier, LiDAR, 12 camere de înaltă rezoluţie, cinci senzori radar, radare cu unde de 5 mm şi 12 senzori ultrasonini), la moment, doar ajută şoferul. 
    • Totuşi, sistemul este conceput pentru a permite mașinii să fie condusă autonom pe autostrăzi și semi-autonom pe străzi de orașe, precum și să fie chemată sau parcată autonom.
  • Pentru IM L7, în colaborare cu compania britanică de inginerie Williams Advanced Engineering (WAE), a fost proiectat un șasiu cu iz sportiv, cu roţi directoare spate (întorc până la 12 grade) şi amortizoare adaptive controlate electronic, oferind sedanului o manevrabilitate excelentă pentru dimensiunea sa. 
    • Suspensia frontală foloseşte brațe duble, iar cea din spate este una multi-link.
    • Greutatea maşinii este distribuită în raport de 50:50 între punţi (2.290 kg).
  • Standard vine cu un motor posterior cu 340 CP (0-100 km/h în 5.9 secunde), iar versiunea superioară cu două motoare electrice care livrează 425 kW (578 CP) și 725 Nm. Aceasta din urmă poate face 0-100 km/h în 3.87 secunde, viteza maximă fiind limitată la 200 km/h. 
    • O baterie litiu-ion montată în podea, cu o capacitate de 93 kWh, permite o călătorie de până la 615 km în ciclul CLTC. Una de 118 kWh va fi disponibilă în viitor şi va putea oferi până la 1000 de km în acelaşi ciclu.
    • Bateria poate fi încărcată şi wireless printr-un panou opţional cu inducţie electromagnetică sub maşină, însă capacitatea sa este de numai 11 kW. Oricum, este numită o tehnologie introdusă în premieră mondială pe o maşină de serie. Acesta este un pas major în comparație cu capacitățile încărcătoarelor wireless ale altor producători, care până acum au ajuns la maximum 3.5 kW.
      • Eficiența sa de încărcare este evaluată la 91%, iar Zhiji susține că L7 poate câștiga până la 80 km autonomie după o oră de încărcare wireless.
  • Echipamentul modelului L7 include: faruri Matrix LED cu proiecţii şi stopuri Pixel LED cu animaţii, un sistem audio de 1.120 W cu 22 de difuzoare (inclusiv în toate scaunele), un acoperiș panoramic, un tablou de bord digital imens cu monitoare AMOLED care însumează 39 de inchi (reglabil pe înălțime), un monitor pe consola centrală de 12.8 inchi, geamuri izolate fonic, scaune frontale cu încălzire, ventilare şi masaj, etc.

În China, un IM L7 costă de la 48.500 de dolari şi deja atrage câte 1.000 de clienţi pe lună.

Vezi neapărat:

Iar de curând a fost anunţată o versiune sport a sedanului – Snake Performance – în două variante. Snake Performance Lite propune o putere sporită – 445 kW (605 CP) și 730 Nm, un timp de acceleraţie 0-100 km/h în 3.7 secunde, o manşă în locul unui volan tradițional, tapițerie pentru scaune din piele întoarsă și vopsea mată pentru caroserie (sunt oferite doar trei culori închise).

Versiunea complet dotată Snake Performance are un șasiu modificat semnificativ, cu o suspensie Öhlins şi o servodirecţie reconfigurată, frâne performante Brembo, jante uşoare exclusive din aluminiu, noi moduri de conducere, diferenţial cu alunecare limitată şi alte bonusuri.

Versiunile „Snake” sunt deja disponibile pentru comandă în China. Sedanul IM L7 Snake Performance Lite costă de la 68.600 de dolari, dar pentru versiunea de top se cer 83.000 de dolari.

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise