(video) O grupare criminală organizată, specializată în escrocherii cu automobile, destructurată de polițiști

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Ofițerii Direcției investigații criminale a INI au destructurat o grupare criminală, dirijată din penitenciar şi documentată timp de peste trei luni, care în perioada anilor 2020-2021 a pus la cale o schemă de escrocherie privind presupusele vânzări a mașinilor din Europa.

În acest context, marți dimineață, ofițerii Direcției investigații criminale a INI, cei ai Inspectoratelor de Poliție Buiucani și Ungheni și angajații Administrației Naționale a Penitenciarelor, sub conducerea Procuraturii mun. Chișinău, oficiului Buiucani, cu suportul mascaților de la BPDS “Fulger” și DDS ”Pantera”, au efectuat mai multe percheziții în penitenciare și la domiciliile mai multor figuranți.

Acțiunile procesual penale au fost efectuate în raionul Ungheni, municipiul Chișinău, dar și penitenciarele nr. 3 Leova și nr. 4 Cricova.

Drept urmare au fost reținuți pentru 72 de ore doi bărbați de 25 și 27 de ani, o femeie de 27 ani, iar cinci deținuți din două penitenciare au fost transferați în penitenciarul nr. 13 Chișinău pentru a fi audiați și a le fi înaintate învinuirile. Iar ca urmare a perchezițiilor au fost ridicate telefoane mobile conectate la internet, dispozitive electronice de stocare a informației, înscrisuri de ciorne și alte bunuri relevante la cauza penală.

Potrivit materialelor cauzei penale, bănuiții își creau conturi pe platformele online de publicare a anunțurilor de vânzare, ulterior preluau imagini cu mașini de vânzare în statele din Europa și le propuneau spre vânzare în calitate de intermediari. Apoi, aceștia le cereau clienților sume de bani în avans, între 800 și 3.000 de euro, iar uneori pretindeau astfel de sume în mod repetat.

Faza finală a acestei scheme era în ștergerea contului de pe pagina anunțurilor publicitare și renunțarea la numerele de telefon folosite, după primirea banilor. Iar pentru realizarea schemei, organizatorii, deținuți în diferite penitenciare, în calitate de curieri ai sumelor de bani dobândite ilicit convingeau persoane din afara penitenciarelor ca să le favorizeze acțiunile.

În continuare investigațiile continuă, iar conform legii penale suspecții riscă închisoare de la 4 la 8 ani cu (sau fără) amendă în mărime de la 67.500 la 167.500 de lei.

Cmentariile sunt închise