(video) O premieră pentru Moldova! Două maşini blindate vor fi folosite pentru deszăpeziri
Astăzi, 17 iulie 2019, în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă al MAI a avut loc ceremonia oficială de transmitere din dotarea Inspectoratului General al Carabinierilor la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a două autospeciale de intervenţie. Nu am fi scris despre acest lucru dacă nu am fi sesizat ceva ieşit din comun.
Aflaţi că aceste două autospeciale sunt acele vehicule TOMA care au fost dăruite de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi a căror menire este de a dispersa manifestaţiile violente.
La eveniment a participat şi ministrul Afacerilor Interne Andrei Năstase, care a subliniat că semnificația deciziei de astăzi este foarte importantă și vine sa consolideze strategia conducerii Ministerului Afacerilor Interne de a redimensiona abordările care au legătura cu ordinea și siguranța publică. Tehnica specială va fi utilizată în activități pașnice pentru salvarea vieților omenești și ajutorarea populaţiei în situaţii excepţionale.
De cealaltă parte, şeful IGSU, general-maiorul Mihail Harabagiu, a menţionat că aceste unităţi de tehnică vor completa servantul de intervenţie a pompierilor şi salvatorilor şi vor fi utilizate pentru prevenirea şi lichidarea situaţiilor de risc. Mașinile vor putea interveni pentru deblocarea traseelor în caz de intemperii, tractarea mijloacelor de transport ajunse în dificultate, dar şi pentru stingerea incendiilor.
Autospeciale vor completa servantul de intervenţii din subdiviziunile Căuşeni şi Soroca respectiv.
Amintim că aceste vehicule au fost oferite în dar de către președintele turc atunci când a vizitat ţara noastră anul trecut. La acea vreme, fostul ministru de Interne Alexandru Jizdan a declarat că acestea nu vor fi folosite pentru a dispersa proteste pașnice, adăugând că “în alte țări, poliția folosește metode mai violente”.
De felul lor, vehiculele blindate Toplumsal Olaylara Müdahale Araci (TOMA, în traducere din turcă: vehicul de intervenţie împotriva incidentelor sociale) sunt construite de compania turcă Nurol Makina şi folosite local de poliţie şi jandarmerie. Acestea se exportă şi în state ca Azerbaijan, Libia, Zimbabwe, Georgia sau Kazakhstan.
TOMA poate fi integrat pe diferite tipuri de șasiu, cum ar fi 4×4, 4X2, 6X4, 6×2 și 6×6. Un TOMA poate avea până la 5.5 tone greutate, poate rula cu până la 100 km/h şi poate aborda şi drumuri în rampă/pantă cu o declivitate de 30%. Sub-sistemele critice ale vehiculelor TOMA sunt, de asemenea, protejate balistic.
Printre alte sisteme de auto protecţie pe care le are se numără un sistem prin care poate emana gaze prin părţile laterale şi posterioară, o cabină blindată, echipament de protecţie pentru geamuri, sistem de stingere a incendiilor şi sistem de filtrare rapidă a aerului în cabină dacă ajunge în ea gaz lacrimogen.
De cealaltă parte, pentru a dispersa mulţimile violente foloseşte un tun de apă puternic, controlat prin calculator, cu diferite moduri de setare a puterii jetului. Apa o păstrează într-un rezervor care poate adăposti până la 10 tone de lichid. De asemenea, mai dispune de alte trei rezervoare: de 60 de litri pentru gaze lacrimogene, de 60 de litri pentru colorant şi de 80 de litri pentru spumă. În cazul celui de apă, este capabil singur să se realimenteze dacă se intră cu maşina într-un rezervor, un lac de exemplu.
Vezi şi: (video) În fiecare raion din Moldova ar trebui să existe câte cel puţin o astfel de autospecială
Cmentariile sunt închise