(video) Premieră în istoria aviației! Un Airbus A340 a aterizat cu succes în Antarctida

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Pentru că scrim despre tot ce are motor şi mișcă, dar şi pentru că am mai avut articole cu avioane pe blog, nu am ezitat ca să nu trecem în arhivă un eveniment care s-a întâmplat la început de noiembrie 2021, însă despre care s-a făcut cunoscut abia acum câteva zile printr-un comunicat de presă.

Pentru prima dată în istoria aviației un avion de talia unui Airbus A340 a aterizat cu succes pe continentul frigului şi gheţii – Antarctida!

Hi Fly a fost responsabilă pentru acest zbor istoric. Compania este specializată în wet leasing, ceea ce înseamnă că închiriază atât aeronave, cât și echipaje de zbor, fiind responsabile de gestionarea asigurărilor, întreținerii și a altor chestiuni logistice. Hi Fly 9H-SOL, un A340-313HGW care îşi poate lua zborul cu până la 275 tone la bord, a decolat din Cape Town (Africa de Sud) în ziua de marți, 2 noiembrie.

Căpitanul Carlos Mirpuri (care este și vicepreședintele Hi Fly) și echipajul său au zburat cu acest avion wide-body din Cape Town spre Antarctida și retur. Distanța de aproximativ 5.000 de kilometri a fost străbătută în aproximativ cinci ore per sens. Greutatea maximă la aterizare a fost de 190 de tone!

Avionul a fost comandat de Wolf’s Fang, o nouă tabără de aventură de lux de pe cel mai sudic continent al lumii și a adus proviziile atât de necesare în stațiune, alături de cele 77 de tone de carburant pentru consumul propriu dus-întors. Wolf’s Fang este un nou proiect al companiei de turism în Antarctica – White Desert.

În istoria aviației, până în prezent, niciodată un A340 nu a aterizat pe o pista de gheață din Antarctica. Pista de gheață albastră de pe proprietatea Wolf’s Fang este desemnată aeroport de nivel C, în ciuda faptului că nu este, din punct de vedere tehnic, un aeroport. Asta înseamnă că numai un echipaj specializat poate zbura acolo din cauza condițiilor dificile. Deși gheața albastră este superbă, poate fi îngrijorătoare și pentru piloți din cauza reflecției sale.

O pistă albastră de gheață glaciară este de regulă dură şi are o adâncime de 1.4 km. Poate suporta un avion greu. Canelarea a fost cioplită de-a lungul pistei de 3.000 de metri lungime cu echipamente speciale, iar după curățare s-a obţinut un coeficient de frânare adecvat, astfel încât aterizarea și oprirea unui A340 atât de greu de aerodromul respectiv nu ar fi o problemă, cel puțin nu pe hârtie, deoarece niciodată un A340 nu a mai făcut asta.

Primul zbor înregistrat către Antarctica a fost realizat de un monoplan Lockheed Vega 1 în 1928, pilotat de George Hubert Wilkins, un pilot și explorator militar australian. A decolat de pe Insula Deception din Insulele Shetland de Sud. Proiectul a fost finanțat de magnatul William Randolph Hearst.

Până în prezent nu a fost construit niciun aeroport pe Continentul Alb, dar există 50 de piste de aterizare pentru aeronave mai mici.

Acest A340 va mai fi folosit în acest sezon pentru a transporta un număr mic de turiști, alături de oameni de știință și mărfuri esențiale către această nouă destinaţie.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/