(video) Premieră europeană: Noul SUV electric Toyota bZ4X

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

După cum a promis, Toyota a prezentat noul model bZ4X pentru piaţa europeană în seara zilei de ieri, 2 decembrie.

Primul model al sub-brandului beyond Zero, primul model dezvoltat de Toyota în întregime ca electromobil și, de asemenea, primul care folosește noua platformă dedicată BEV a companiei, va fi lansat în toată Europa în 2022.

Caracteristici cheie:

  • Toate detaliile despre model le-am descris în cadrul premierei sale internaţionale, fapt pentru care le puteţi afla de aici. În acest articol vom scoate în evidenţă cele mai importante aspecte doar, alături de dotările mai neobişnuite pe care le va putea avea maşina în specificație europeană.
  • bZ4X este un SUV spațios și confortabil, cu un nou sistem de tracțiune integrală care oferă o manevrabilitate și performanță de vârf în off-road, cu motoare electrice separate pentru fiecare axă. Platforma eTNGA (Toyota New Global Architecture) încorporează bateria ca parte integrantă a șasiului, sub podeaua vehiculului.
  • Designul încorporează elemente aerodinamice care contribuie la autonomia generoasă. Jantele pot măsura până la 20 de inci.
  • Volumul standard al portbagajului este de 452 litri.
  • Ampatamentul lung de 2.850 mm permite o cabină spațioasă, deschisă și confortabilă cu cinci locuri, cu atmosfera primitoare a unei camere de zi. Principiul „mâinile pe volan, ochii pe drum” este susținut de cockpitul centrat pe şofer, în care panoul de bord de 7.0 inci se află direct în linia ochilor, deasupra liniei volanului.
  • bZ4X folosește cea mai recentă și mai puternică platformă multimedia Toyota cu ecran tactil intuitiv de 12 inci, oferind acces la navigație bazată pe cloud, cu planificarea călătoriei, beneficiind de informații actuale despre trafic și parcare. De asemenea, oferă caracteristici specifice BEV, cum ar fi autonomie, asistență la volan și detalii despre stația de încărcare.
  • Toyota bZ4X cu tracțiune față este alimentat de un singur motor electric de 150 kW cu răspuns ridicat. Produce 204 CP şi un cuplu de 265 Nm, permițând o accelerație de la 0 la 100 km/h în 8.4 secunde și o viteză maximă de 160 km/h. Modelul cu tracțiune integrală are o putere maximă de 217.5 CP şi 336 Nm – viteza maximă este neschimbată, în timp ce accelerația până la 100 km/h este redusă la 7.7 secunde. Toate cifrele de performanță rămân provizorii înainte de omologare.
  • Sistemul oferă opțiunea de „conducere cu o singură pedală” cu un impuls în regenerarea energiei de frânare care permite șoferului să accelereze sau să încetinească vehiculul folosind doar pedala de acceleraţie.
  • Toyota s-a bazat pe o experiență de peste 25 de ani în tehnologia bateriilor pentru vehicule electrificate pentru a se asigura că noua baterie litiu-ion din bZ4X are calitate, durabilitate și fiabilitate de vârf la nivel mondial. Încrederea sa în tehnologie se reflectă într-un program extins de îngrijire care garantează că bateria va funcționa în continuare la 70% din capacitatea sa inițială după până la 10 ani de proprietate sau un milion de kilometri parcurși, cu condiția ca clientul să-și ducă vehiculul la un service centru autorizat pentru un control anual de sănătate. Pentru a se asigura că această garanție ar putea fi oferită, Toyota a dezvoltat bateria cu un obiectiv de 90% din capacitate reținută după 10 ani/240.000 km.
    • Acest nivel de calitate și performanță este susținut de monitorizarea multiplă a tensiunii, curentului și temperaturii bateriei, la nivel celular individual. Dacă se detectează o generare anormală de căldură, controalele sunt declanșate automat. Au mai fost instituite contra măsuri pentru a atenua orice degradare a materialelor și există garanții în procesul de fabricație pentru a preveni pătrunderea materiei străine în baterie. În premieră pentru un vehicul electrificat al mărcii, bateria este răcită cu apă.
  • Bateria maşinii are o capacitate de 71.4 kWh şi va asigura estimativ peste 450 km autonomie (WLTP). O stare de 80% va putea fi atinsă în aproximativ 30 de minute dacă se foloseşte un încărcător rapid de 150 kW (CCS2). Din al patrulea trimestru al lui 2022 va fi disponibil un încărcător de bord trifazat de 11 kW, care va spori și mai mult performanța de încărcare.
  • Datorită unui sistem de încălzire eficient, performanța și autonomia fiabilă este menținută chiar și în condiții de climă rece. bZ4X folosește o pompă de căldură, care atrage căldura din aerul exterior pentru a încălzi mașina, care este mai eficientă și utilizează mai puțină energie decât sistemele standard de aer condiționat.
    • Pentru un plus de căldură în cabină, încălzirea radiantă cu infraroșu este prevăzută pentru șofer și pasagerul din față, sistemul fiind instalat sub coloana de direcție și sub panoul de instrumente pentru a încălzi picioarele. Furnizat ca opțiune cu încălzirea scaunelor, oferă o încălzire mult mai rapidă, în aproximativ un minut.
  • Toyota a lucrat cu partenerul său de dezvoltare Subaru la proiectarea unui nou sistem de tracțiune integrală pentru maşini electrice, lider de clasă, care se bazează pe marea moștenire AWD a ambelor companii. Sistemul folosește motoare separate de 80 kW pentru a conduce osia față și spate. XMODE permite șoferului să selecteze un mod de conducere potrivit condițiilor, cu setări pentru zăpadă/noroi; zăpadă adâncă și noroi (sub 20 km/h); și Grip Control pentru o conducere mai dificilă în teren (sub 10 km/h). Datorită capacităților de vârf din acest segment, șoferii își pot duce bZ4X oriunde cu încredere deplină, indiferent de condiții.
  • bZ4X este prima Toyota de serie care oferă un sistem de direcție prin cablu – One Motion Grip. Acesta va fi introdus în Europa la o dată ulterioară.
    • Renunțând la legătura mecanică dintre volan și roțile din față, acest sistem electronic reglează unghiul anvelopei exact în funcție de intenția șoferului. Fiind mai compact, oferă, de asemenea, mai mult spațiu pentru picioarele şoferului, îmbunătățind libertatea poziției de condus și ușurința de acces/ieşire. 
    • Dacă se bifează această opţiune, volanul tradițional este înlocuit cu o manşă One Motion Grip, făcând operarea mai lină și mai ușoară, fără a fi nevoie de întoarcerea mână peste mână. Blocarea completă poate fi realizată doar cu un viraj de 150 de grade în dreapta sau stânga.
    • Fără nicio conexiune fizică, vibrațiile nedorite de la anvelope sunt blocate, dar șoferul are în continuare feedback valoros. Senzația de direcție este sporită prin controlul independent al cuplului de direcție – selectarea diferitelor moduri de conducere poate modifica caracteristicile de direcție pentru a se potrivi condițiilor de conducere.
  • Autonomia lui bZ4X va putea fi extinsă prin intermediul unui acoperiș opţional cu panouri fotovoltaice. Aceasta captează energia solară pentru a genera energie electrică pentru a încărca bateria mașinii. Poate fi folosit atunci când contactul mașinii este pornit sau oprit, iar Toyota calculează că timp de un an, doar cu această sursă de energie, pot fi înregistrați 1.800 km de condus.
  • Evident că modelul dispune şi de suita de sisteme de protecţie şi asistenţă T-Mate. Datorită camerei frontale și radarului, precum și radarelor laterale frontale, raza de detectare a fost extinsă, iar capacitatea mașinii de a recunoaște pericolele și obstacolele în și mai multe scenarii de conducere este sporită în continuare. Printre sistemele disponibile se numără Pre-Collision System, Intersection Turn Assistance, Emergency Steering Assist, Front Cross Traffic Alert,  Safe Exit Assist, monitor intern pentru monitorizarea stării şoferului, etc.
    • Iar pentru confort maxim, cu noul Advanced Park, care folosește patru camere în cadrul Panoramic View Monitor și 12 senzori ultrasonici în jurul mașinii, poate chiar să intre și să iasă din locul de parcare fără ca șoferul să fie pe scaun – complet de la distanță!

Încă un aspect destul de important şi interesant!

Toyota prezintă noul său BEV cu o abordare complet nouă a achiziției de vehicule și a experienței clientului de proprietate. Obiectivul său este ca majoritatea noilor vânzări europene să fie realizate printr-un nou contract de leasing all-inclusive, care să acopere vehiculul, întreținerea, furnizarea de încărcătoare de perete și accesul la serviciile conectate, inclusiv una dintre cele mai mari rețele de încărcare a vehiculelor din Europa. Dacă clienții doresc, poate fi inclusă și asigurarea Toyota, alături de asistență rutieră și accesorii pentru vehicule.

Toyota va lucra cu retailerii săi pentru a se asigura că clienții primesc cea mai bună soluție pentru cerințele lor de mobilitate, cu produse care țin cont de diferitele niveluri de maturitate a pieței pentru BEV-urile din Europa!

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/