(video) Premieră mondială: Noul Toyota bZ4X – primul model al sub brandului bZ

0

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Compania Toyota a prezentat astăzi în premieră mondială, iniţial în Japonia, primul model al noului sub brand „beyond Zero” (dincolo de zero) – Toyota bZ4X – realizat fără prea mari diferenţe pe baza prototipului cu aceeaşi denumire.

O premieră în specificaţie americană va fi anunţată la mijlocul lunii noiembrie, în timp ce premiera europeană va avea loc în ziua de 2 decembrie 2021. La scurt timp după asta clienţii de pe bătrânul continent vor avea posibilitatea să facă rezervări online.

Caracteristici cheie:

 • Este primul model electric dedicat al companiei, făcut de la zero, neavând la bază oricare altul deja lansat şi nefiind vreo simplă versiune electrică a vreunuia. Este un SUV mid-size, de dimensiuni medii.
 • Este primul produs construit pe baza unei platforme noi dedicate maşinilor electrice cu baterii (BEV). Bazată pe filozofia e-TNGA, aceasta a fost co-dezvoltat de Subaru și Toyota. 
  • Încorporând unitatea bateriei ca parte integrantă a șasiului, sub podeaua vehiculului, platforma oferă beneficiile fundamentale ale unui centru de greutate scăzut, echilibru excelent de greutate față/spate și rigiditate ridicată a caroseriei pentru o siguranță, rulare și manevrabilitate excelentă.
  • Această platformă complet nouă are flexibilitatea de a fi utilizată pentru potențialele viitoare modele bZ și este proiectată pentru producție la scară
  • Foloseşte materiale ștanțate la cald în părțile cheie ale cadrului şi adoptă o structură uşoară a caroseriei, de înaltă rigiditate, realizată parțial din oțel de înaltă rezistență.
  • O osie electrică (E-axle) integrează: motorul electric, o transmisie tip transaxle şi un invertor (pentru prima dată pe o Toyota).
  • O unitatea de alimentare cu energie electrică (ESU – Electricity Supply Unit) consolidează funcțiile de încărcare și distribuție a energiei (o premieră pentru Toyota).
 • Compartimentul unității BEV este prevăzut cu un cadru transversal care conectează ferm elementele din față stânga și dreapta pentru a crește absorbția energiei de coliziune. Două traverse sunt amplasate în fața vehiculului pentru a reduce daunele aduse celuilalt vehicul. În plus, un cadru puternic a fost creat în fața cabinei pentru a realiza montarea completă sub podea a pachetului de baterii. Totodată modelul adoptă o structură care distribuie sarcina de intrare pe mai multe rute în cazul unei coliziuni pentru a stabiliza și proteja cabina, dar și acumulatorul, în coliziunile frontale sau laterale.
 • Suspensia are o construcție McPherson pe puntea din faţă şi una cu braţe duble pe puntea din spate. Despre careva amortizoare adaptive nu se anunţă (poate deocamdată?)
 • Dispune de o baterie litiu-ion reciclabilă de 71.4 kWh construită cu tehnologii şi experienţă adunată timp de aproape un sfert de secol. Toyota spune că, chiar și după 10 ani de condus sau 240.000 de km (oricare ar surveni mai întâi), se așteaptă ca aceasta să funcționeze în continuare la 90% din performanța inițială. Cu o baterie complet încărcată, autonomia estimată este de peste 450 km în ciclu WLTP (în funcție de versiune, datele exacte vor fi confirmate ulterior).
 • Datorită unui sistem de încălzire eficient, inclusiv o pompă de căldură, fiabilitatea este menținută și la temperaturi sub zero, cu doar o reducere modestă a autonomiei față de modelele concurente. În mod similar, bateria poate fi încărcată rapid fără a compromite siguranța sau durata de viață: o stare de 80% poate fi atinsă în aproximativ 30 de minute cu un sistem de încărcare rapidă de 150 kW (CCS2). Din ultimul trimestru al lui 2022 va fi disponibil un nou încărcător de bord trifazat de 11 kW.
 • Cheia pentru calitatea și durabilitatea bateriei este monitorizarea multiplă a tensiunii, curentului și temperaturii, începând de la nivelul celulei individuale. Dacă este detectată orice generare anormală de căldură, controalele sunt declanșate automat. Au fost luate contra măsuri pentru a atenua orice degradare a materialului și există măsuri de siguranță în procesul de fabricație pentru a preveni intrarea materiilor străine în baterie. 
 • În premieră pentru o maşină electrică a mărcii, bateria este şi răcită cu apă, soluţie care şi previne incendiul din cauza scurtcircuitelor, chiar dacă există scurgeri de lichid de răcire al bateriei.
 • Cel puţin modelul japonez va putea fi conectat la o sursă de alimentare pentru a furniza energie electrică de mare putere, în reţea, caselor și electrocasnicelor, pentru activități în aer liber și în timpul dezastrelor naturale sau a altor situații de urgență.
 • Vor exista la alegere două versiuni: cu tracţiune faţă şi un singur motor electric (204 CP/265 Nm) pentru o acceleraţie 0-100 km/h în 8.4 secunde şi o viteză maximă limitată la 160 km/h, ori cu tracţiune integrală şi două motoare controlate independent (217.5 CP/336 Nm) pentru 0-100 km/h în 7.7 secunde şi aceeași viteză maximă. Cifrele care descriu dinamica sunt preliminare.
 • Noul bZ4X va fi disponibil cu un nou sistem de tracțiune integrală, care oferă o manevrabilitate și performanță de top în afara asfaltului, cu motoare electrice separate pentru fiecare axă. Totodată, va exista opţiunea conducerii cu o singură pedală, care va funcţiona în paralel cu cel de recuperare a energiei.
 • Toyota a lucrat cu partenerul său de dezvoltare Subaru la proiectarea unui nou sistem de tracțiune integrală pentru BEV-uri, care se bazează pe marea moștenire AWD a ambelor companii. Acest lucru oferă un plus de siguranță atunci când se va conduce în condiții dificile și o capacitate de rulare în off-road lider de clasă.
 • Modelul AWD dispune de motoare separate de 80 kW (109 CP) care acţionează pe ambele osii. Sistemul X-MODE cu diferitele sale moduri de conducere poate fi, de asemenea, selectat pentru a se potrivi condițiilor cu setări pentru zăpadă/noroi; zăpadă adâncă și noroi (sub 20 km/h); și Grip Control pentru o conducere mai dificilă în off-road (sub 10 km/h).

Specificații modelul japonez:

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab
 • Noul bZ4X va fi prima Toyota de serie care va pune la dispoziţie (cel mai probabil opţional) un sistem de direcție prin cablu (steer-by-wire) – numit One Motion Grip – care urmează să fie introdus în Europa la o dată ulterioară. Renunțând la legătura mecanică dintre volan și roțile din față, acest sistem electronic ajustează unghiul anvelopei exact în funcție de intenția șoferului și oferă mai mult spațiu pentru picioare, o poziţie de condus mai comodă şi o îmbarcare/debarcare mai uşoară.
 • O astfel de maşină nu va avea un volan rotund! Acesta este înlocuit cu o manşă One Motion Grip, soluţie prin care nu mai este necesară întoarcerea mână peste mână ca şi în cazul unui volan tradiţional. Blocarea completă în timpul întoarcerii sale la dreapta sau la stânga poate fi realizată doar cu o rotire la 150 de grade din poziţia iniţială!
 • Fără nicio conexiune fizică în sistem, vibrațiile inutile de la anvelope sunt blocate, dar șoferul are în continuare feedback valoros, cum ar fi de la suprafața drumului. Senzația de direcție este sporită prin controlul independent al cuplului de direcție, iar caracteristicile de direcție pot fi modificate în funcție de modul de conducere selectat.
 • Volanul manşă va fi disponibil iniţial pentru piața chineză, ulterior, pentru alte piețe. Nu este clar dacă volanul obişnuit rotund se va putea combina cu tehnologia steer-by-wire.
 • Un levier rotativ al transmisiei este o altă premieră pentru Toyota.
 • Designul său exterior curat, elegant și puternic reflectă atât calitățile sale avansate ale unei maşini de tip BEV, cât și statutul unui SUV. De asemenea introduce o nouă formă frontală, un nou design frontal numit „hammerhead” (cap de ciocan), unul care va defini noul sub brand, comunicând poziția puternică a mașinii.
 • În comparație cu un actual Toyota RAV4, dimensiunile exterioare ilustrează beneficiile de design inerente ale platformei e-TNGA. Are 4.690 mm (+90) pe lungime, 1.860 mm (+5) pe lăţime, 1.650 mm (-35) pe înălţime şi 2.850 mm (+160) în ampatament. Linia capotei este, de asemenea, redusă în înălțime cu 50 mm. Agilitatea generală se reflectă într-o rază de întoarcere de doar 5.7 metri – lider în clasă. Jantele pot măsura până la 20 de inci.
 • Designul încorporează elemente aerodinamice care contribuie la autonomia generoasă, inclusiv: deschideri fixate adânc în colțurile barei de protecție frontale pentru a crea nişte perdele de aer netede, o husă completă de sub caroserie, un spoiler de acoperiș divizat și un spoiler posterior tip duck-tail, un difuzor posterior şi o lunetă cu un unghi precis. Grila inferioară subțire are un obturator care se ajustează pentru a canaliza fluxul de aer de răcire către baterie, contribuind şi la reducerea rezistenței la vânt.
 • Autonomia maşinii va putea fi mărită cu ajutorul unui acoperiş opţional care are integrate panouri fotovoltaice! Spre deosebire de alte soluţii similare de pe piaţă, care în mare parte alimentează cu energie doar consumatorii de la bord, cele de pe bZ4X încarcă bateria, fie din mers, fie când stă parcată (oprită sau pornită). Conform estimărilor Toyota, în decursul unui an energia generată de aceste panouri va permite conducerea pe o distanţă de 1.800 de km. Energia solară va putea fi folosită pentru a încărca maşina în caz de dezastre naturale sau alte urgențe.
 • Cel puţin modelul japonez, când va fi încărcat acasă prin panourile sale fotovoltaice, energia solară poate fi folosită pentru alimentarea unei case pe timp de zi, iar surplusul de electricitate poate fi utilizat pentru a reîncărca vehiculul printr-un alimentator. Electricitatea stocată în vehicul poate fi folosită pentru a alimenta casa şi pe timp de noapte! Util când se stinge lumina! 😉
 • Tema pentru interior este numită „lagom” – cuvântul suedez care exprimă ceva care este „exact ce trebuie” (just right). Aici se reflectă în confort și spațiu, care conferă cabinei atmosfera unei camere de zi, o senzație care este sporită prin utilizarea texturilor moi, țesute, a detaliilor cu finisaj satinat și a opțiunii unui acoperiș panoramic.
 • Panoul de instrumente este subțire și setat jos, adăugând sentimentul de deschidere și vizibilitatea în față a șoferului. Principiul „mâinile pe volan, cu ochii pe drum” este susținut de cockpitul centrat pe om, în care panoul de bord TFT de 7.0 inci și afișajul de informații se află direct în linia ochilor din față a șoferului, deasupra liniei volanului, astfel încât datele şi toţi indicatorii pot fi vizualizați cu o mișcare minimă a ochilor.
 • Ampatamentul lung oferă spațiu pentru picioare suficient pentru toţi cei cinci pasageri (lider în clasă) și o distanță de un metru între punctele șoldurilor pasagerului din față și din spate (echivalentul unui sedan din segmentul D). Există, de asemenea, spațiu de încărcare generos – până la 452 de litri cu toate scaunele instalate normal.
 • Noul bZ4X va oferi, de asemenea, funcții avansate de tehnologie, inclusiv un complex Toyota Safety Sense 3.0, de a treia generație, cu sisteme de siguranță activă noi și de asistenţă modernizate (vor fi şi actualizate în timp prin OTA).
  • Prin extinderea razei de detectare a radarului cu unde milimetrice și a camerei monoculare, performanța fiecărei funcții a fost sporită. 
  • Noile caracteristici vor include extinderea Pre-Collision System pentru a recunoaște vehiculele care se apropie din sens opus și cele care taie calea, suprimarea accelerației la viteză mică și asistență pentru oprirea de urgență.
  • Prin Toyota Advanced Park automobilul va putea fi parcat de la distanţă din afara sa.
 • În plus, va fi disponibil un nou sistem multimedia cu actualizări de software over-the-air (OTA), navigaţie prin cloud şi servicii dedicate pentru maşini electrice, inclusiv pentru parcare.
 • Printre altele are: sticlă cu izolare fonică, scaune şi volan încălzit, în premieră pentru Toyota o podea încălzită pentru picioarele pasagerilor faţă, asistent vocal prin care se pot da comenzi ștergătoarelor de parbriz şi climatizării, cheie digitală (fiind folosit telefonul proprietarului), etc.

Pe piaţă la nivel internaţional, în diferite regiuni precum Japonia, America de Nord, China și Europa, maşina va apărea la mijlocul lui 2022. Un preţ de start este necunoscut la moment. Până în 2025 sub brandul bZ va include şapte modele!

GALERIE FOTO:

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

https://abangsongan.desa.id/https://abuan.desa.id/https://banua.desa.id/https://baturselatan.desa.id/https://baturtengah.desa.id/https://baturutara.desa.id/https://bayunggede.desa.id/https://belandingan.desa.id/https://belanga.desa.id/https://belantih.desa.id/https://buahan.desa.id/https://bunutin-kintamani.desa.id/https://catur.desa.id/https://daup.desa.id/https://dausa.desa.id/https://demulih.desa.id/https://gunungbau.desa.id/https://katung.desa.id/https://kedisan.desa.id/https://kintamani.desa.id/https://lembean.desa.id/https://manikliyu.desa.id/https://pengejaran-kintamani.desa.id/https://pengiangan.desa.id/https://pinggan.desa.id/https://satra-kintamani.desa.id/https://sekaan.desa.id/https://sekardadi.desa.id/https://selulung.desa.id/https://siakin.desa.id/https://songana.desa.id/https://songanb.desa.id/https://subaya.desa.id/https://suter.desa.id/https://terunyan.desa.id/https://ulian.desa.id/https://undisan.desa.id/