(video) Auto Shanghai 2021: Premieră – Noul Toyota bZ4X Concept

Toyota îşi introduce prototipul primului său electromobil dezvoltat de la zero! Din câte puteţi vedea acesta va fi un crossover şi poartă deocamdată denumirea bZ4X Concept. Premiera sa a avut loc în cadrul Salonului Auto Internaţional de la Shanghai.

Cu bZ4X, Toyota spune lumii clar că se pregătește să intre pe piața vehiculelor electrice, după câteva decenii de leadership în categoria celor hibride, producând din 1997 peste 17 milioane de astfel de maşini.

https://www.youtube.com/watch?v=GuF25AjWcYU
https://www.youtube.com/watch?v=3dYMhdC5iGM

Caracteristici cheie:

  • Literele “bZ” din denumire vor fi folosite pentru toate modelele din noua familie de maşini care se vor baza pe platforma e-TNGA și provin de la sintagma “beyond Zero” (dincolo de zero), cu referire la emisiile zero de carbon în atmosferă. Cifra “4” ne spune despre poziția modelului în ierarhia familiei, iar “X” ne spune că este un crossover.
  • Toyota bZ4X are dimensiuni practic identice cu actualul RAV4. Platforma îi poate asigura un sistem de propulsie format dintr-un singur motor pe puntea din faţă sau cea din spate, ori câte unul pe fiecare punte, pentru tracţiune faţă, spate sau integrală, respectiv.
  • Printre caracteristicile platformei se numără un mecanism de direcție fără conexiune mecanică roţile (steer-by-wire) și panouri solare folosite drept soluţie alternativă pentru a reîncărca bateria.
  • Modelul a fost dezvoltat în colaborare cu Subaru (care va lansa o maşină practic identică cu logo personal), dar principala contribuție la proiect a Subaru este configurarea tracțiunii integrale. Pentru moment nu s-a făcut publică nicio caracteristică de ordin tehnic.
  • În schimb putem vedea cum va arăta aproximativ interiorul maşinii de serie, unul spaţios ca al unui sedan din segmentul D. Conceptul foloseşte o manşă în locul unui volan tradiţional. Panoul de bord digital din spatele său este ridicat la un nivel mai sus, direct în câmpul vizual al şoferului. Pe al doilea rând de scaune există o podea plată, spaţiu suficient pentru până la trei persoane şi un panou de control a climatizării.

Toyota bZ4X urmează să fie disponibil până la jumătatea anului 2022 și va fi produs în Japonia și China. Vânzările i se vor desfăşura aproape în întreaga lume.

Toyota va produce în continuare o gamă întreagă de modele electrice: până în 2025 vor apărea 15 electromobile, şapte dintre care din familia bZ. Și compania va atrage nu numai Subaru la dezvoltarea lor. În funcție de piața-cheie, Daihatsu și Suzuki vor deveni parteneri în programul de mașini electrice, iar în China – de exemplu BYD – care are deja o vastă experiență în dezvoltarea și fabricarea vehiculelor electrice.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/