(video) Oficial: Voxan Wattman – cea mai rapidă motocicletă electrică din lume

0

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Cu ajutorul sextuplului campion mondial la superbike Massimilano (Max) Biaggi s-a stabilit un record de viteză pentru o motocicletă electrică cu o greutate de până la 300 de kilograme. Viteza maximă medie a motocicletei Voxan Wattman a fost de 456 de kilometri la oră! 

Pentru comparaţie, un Kawasaki H2R (313 CP), echipat cu un supercharger și care are acces interzis pe drumurile publice, a putut înregistra în 2016 o viteză maximă de 400 km/h.

Imagini din timpul pregătirilor pentru cel mai recent record

Recordul a fost stabilit în conformitate cu metodologia internațională: motocicleta a parcurs aceeași porțiune de un kilometru, în două direcții, iar în calcul a fost luată viteza maximă medie înregistrată în timpul celor două încercări.

Viteza maximă absolută, la rândul ei, a fost de 470.3 kilometri la oră! Locaţia înregistrării recordului a fost pista Centrului Spațial Kennedy din Florida (22 noiembrie).

Astfel spus, deținătorul recordului va fi o vreme Voxan Wattman, o motocicletă custom construită de Voxan, alimentată de un motor electric (marca Mercedes EQ, folosit în Formula E!) ce produce 435 CP şi un impunător cuplu de 1.360 Nm.

Energia necesară o ia dintr-o baterie litiu-ion compactă, cu celule tip pungă şi cu o capacitate de doar 5 kWh.

Alte diferențe notabile în comparație cu versiunea anterioară, care a înregistrat la fel recorduri în trecut, sunt dimensiunile: pentru a îmbunătăți stabilitatea și penetrarea aerului, ampatamentul a fost mărit până la 1.957 mm (de la 1.800 mm anterior), iar înălțimea scaunului este acum de 685 mm (mărită de la 610 mm). În cazul unor vânturi transversale semnificative, echipa va avea acum flexibilitatea de a adăuga un carenaj special care reduce rezistența la vânt.

În ceea ce privește anvelopele, partenerul de lungă durată Michelin a lucrat la modele special adaptate acestei provocări. Cea frontală 120/70-17 este o anvelopă din gama MICHELIN Power GP, care a fost modificată pentru a tolera viteze extrem de mari.

Pentru partea din spate (190/55-17), Michelin s-a bazat pe tehnologia dovedită în MotoGP pentru a dezvolta o anvelopă cu aderență sporită. Provocarea a fost de a canaliza tot cuplul extraordinar livrat de motorul electric, permițând motocicletei să accelereze cât mai repede posibil, fără a derapa.

Apropo pe roata din faţă nu există nicio frână!

În timpul deplasărilor organizate în Florida timp de şase zile (18-23 noiembrie), Biaggi și Voxan Wattman au stabilit un total de 21 de recorduri de viteză, dintre care 10 pentru motociclete cu o greutate de până la 300 de kilograme. Pentru toate s-a folosit motocicleta într-un costum aerodinamic, cât şi fără acesta.

Alte recorduri vor urma!

GALERIE VIDEO:

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata