(video) Opinie: „Poliția din Republica Moldova a pierdut definitiv lupta pentru străzi”
După cum am notat și anterior, accidentul produs duminică dimineața în raionul Rîșcani, soldat cu trei decese și o copilă de 10 ani internată la spital în stare gravă, a marcat o societate întreagă.
A comentat cele întâmplate și Ion Grosu, un cunoscut formator de opinie și specialist în comunicare strategică. Dumnealui a enunțat câteva teze importante cu care, cu siguranță, foarte multă lume ar fi de acord.
Ion Grosu nu este primul care spune despre o realitate de pe drumurile din Republica Moldova: prioritatea autorităților nu a fost, nu este și nu va fi, cel puțin deocamdată, de a se confrunta frontal cu reducerea numărului de accidente, mai ales a celor soldate cu decese.
Starea lucrurilor s-ar putea schimba dacă ar fi creată o Agenție pentru Siguranța în Trafic, în loc de creșterea sistematică a amenzilor.
„Condusul periculos face imaginea țării noastre!”
Expertul propune ca, îndeosebi cu acei șoferi care urcă la volan în stare de ebrietate și fără drept de conducere, să se lucreze atât prin schimbarea legislației, cât și psihologic. Rezultatul așteptat este ca astfel de participanți la trafic să conștientizeze pe deplin că riscurile sunt mari și nu merită asumate.
Numărul unor astfel de șoferi ar mai putea fi redus prin confiscarea pe loc și în folosul statutului a ”armelor” care pot ucide alți oameni, adică a autovehiculelor. Mediatizarea mai multor penalizări de genul dat ar avea, de asemenea, un impact asupra poftelor celor ce intenționează să încalce legislația.
„Aș face de două ori pe an chiar și o paradă a mașinilor confiscate în PMAN, iar în timpul defilărilor să le fie rostite numele foștilor proprietari. Iată un exemplu de campanie clară, care va mișca ceva în comportamentul șoferilor.”
Ion Grosu nu i-a uitat și pe polițiști. În opinia sa, aceștia trebuie să aibă direct puterea de a aplica sancțiunea confiscării. În acest sens, Grosu mai propune recompensarea celor mai activi angajați MAI, dar și penalizarea aspră a celor care vor face abuz de această putere și vor fi tentați să accepte mită pentru a nu ridica autovehiculul.
„Anual mor 200-300 de oameni. Iar numărul celor schilodiți pe viață sunt de câteva mii. Costurile sunt foarte mari, iar poverile vin inclusiv pe sistemul de sănătate și cel social. Statul nu are capacitatea de a crea o agenție care să analizeze accidentele grave, una care să spună societății ce s-a întâmplat în detalii și ce este necesar de schimbat. Dar eu mă tem pentru familia mea și înțeleg bine riscul ieșirii pe drumurile din Moldova.”
Pe final, și Ion Grosu a scos în evidență Chișinăul curselor stradale, noaptea după ora 22:00, când „poliția deja doarme.”
„Toate aceste nereguli nocturne îți generează impresia că trăiești într-o țară în care nu există lege și în care nu există control. Consider că, din păcate, poliția a pierdut definitiv lupta pentru străzi.”
Cmentariile sunt închise