(video) Porsche îşi amintește de modelul RS2 pentru că l-a făcut împreună cu Audi

La momentul lansării sale pe piaţă în 1994, a fost cel mai rapid break din lume și, simultan, primul Audi care a spulberat bariera de 250 km/h. Audi RS2 Avant, cunoscut şi drept Audi RS2, își captivează pasionații prin faptul că este o mașină sportivă de familie, care oferă o mulțime de spațiu și o experiență turbo foarte specială.

Vehiculul a fost dezvoltat în cadrul unei colaborări dintre Audi și Porsche, reprezentând tradiția de dezvoltare externă a Porsche, una care se întinde pe mai bine de 90 de ani. Ferdinand Porsche și-a înființat biroul de inginerie în Stuttgart în 1931. De atunci, numele Porsche a fost strâns legat de proiectele de dezvoltare ale clienților. Această tradiție a fost continuată cu succes de Porsche Engineering, o filială sută la sută a Porsche AG, oferind în prezent soluții inovatoare și un grad ridicat de experiență în digitalizare.

În timp ce Audi, cu sediul în Ingolstadt, a încercat să-și îmbunătățească imaginea cu RS2 și să țină pasul cu BMW M3 – care concura pe același segment de vehicule – Porsche a reușit să își continue angajarea echipei în perioade dificile din punct de vedere economic, datorită proiectelor de dezvoltare externe ca acesta. Este de la sine înțeles că un alt obiectiv a fost de a transmite legenda Porsche cumpărătorilor Audi.

La 25 de ani de la producerea ultimului RS2, Ralf Friese, istoric corporativ la Audi, l-a întâlnit pe Michael Hölscher, șeful proiectului RS2 la Porsche la acea vreme. Friese a adus un Tropic Green RS2 de la Ingolstadt, iar Muzeul Porsche a furnizat un 911 (generația 964) în Viola Metallic pentru o ieșire. Nu de alta, dar componente din generațiile 993 și 964 a modelului 911, cum ar fi indicatoarele de direcţie, farurile anti ceață și un semi light bar, toate au fost toate transferate pe RS2.

https://www.youtube.com/watch?v=-85Pb01yeJo

În piața din afara Muzeului Porsche, Hölscher a descris cum a apărut proiectul de cooperare:

„Cu câțiva ani înainte, am creat modelul 500 E împreună cu Mercedes-Benz și acest lucru ne-a sporit profilul de furnizor de servicii de dezvoltare datorită rezultatelor rapide şi de înaltă calitate. Astăzi, marca poate privi înapoi la 90 de ani de proiecte pentru clienţi”, a explicat Hölscher, care lucrează la Porsche de 32 de ani.

În 1993, Audi a anunțat modelul RS2 la Salonul Auto Internaţional din Frankfurt pe Main și mașina a fost lansată deja în martie 1994 – la timp, în ciuda unui program și a unui buget strâns. O situație win-win în vremuri dificile din punct de vedere economic.

„Sunt încântat să pot conduce astăzi această frumoasă mașină. Cu un număr de producție relativ scăzut de 2.891 de unități, este o piesă de colecţie rară în zilele noastre”, a spus Hölscher.

De asemenea a explicat cum echipa sa a produs RS2 în clădirea istorică Rössle, aceeași clădire în care a fost construit Mercedes-Benz 500 E – un vehicul care își sărbătorește aniversarea de 30 de ani în 2021. Audi a furnizat piese de caroserie vopsite și piese add-on, iar Porsche s-a ocupat de restul, în timp ce ambele părţi au reuşit să facă faţă excelent provocărilor logistice.

„Am fost responsabili pentru piese noi și servicii de dezvoltare, în timp ce Audi s-a ocupat de piesele caroseriei și componentele care puteau fi transferate de la alte modele. O colaborare interesantă care nu a adus decât beneficii pentru ambele companii”, a rezumat fostul manager general de proiect.

Modelul cu motor turbo cu cinci cilindri în linie şi tracțiune integrală era ceva inedit la acea vreme. Acesta avea să ofere 315 CP şi 410 Nm de cuplu pentru a putea accelera de pe loc şi până la 100 de km/h în 5.4 secunde. Fiind primul Audi care nu a fost limitat electronic la capitolul viteză maximă, deşi avea maxim indicat pe vitezometru 300 km/h, maxim poate rula cu 262 km/h.

Hölscher s-a bucurat de călătoria în timp în RS2, enumerând şi piesele Porsche, aproximativ 20%, care au fost integrate în Audi sau dezvoltate de la zero în Zuffenhausen. Printre acestea se numără jantele din aliaj ușor de 17 inci provenite de la mașina Cup, oglinzile exterioare care includ un nou design al bazei oglinzilor, frânele roșii caracteristice de înaltă performanță, inscripționarea Porsche în sigla RS ca o componentă nouă, barele de protecție față și spate, semi light bar, cadranele și deschizătoarele de ușă.

„Ieșirea pe care am făcut-o a fost foarte distractivă. S-a părut ca pe vremuri, mai mult de un sfert de secol în urmă. Este minunat să experimentați modul în care această mașină poate ține pasul cu modelele contemporane. Și face acest lucru într-un mod foarte sportiv!”, a concluzionat Hölscher despre maşina pe care unii entuziaști o numesc „Audi Porsche RS2” până în prezent.

Cmentariile sunt închise