(video) Porsche marchează 20 de ani de la apariţia modelului 911 GT3

Porsche marchează 20 de ani de la apariţia modelului 911 GT3, apropiat de motorsport ca nici un altul şi dedicat puriştilor într-o formă care nu are cum să nu placă. Primul a fost arătat lumii în martie 1999 la Geneva Motor Show şi a semnalizat începutul unei noi ere pentru conducătorii care aveau cerințe înalte de la un sports car.

Ca nici un alt Porsche 911, GT3 întruchipează amprenta distinctivă a Porsche Motorsport. Dezvoltat de dublul campion mondial la raliu Walter Röhrl, inginerul Roland Kussmaul și specialiștii Porsche Motorsport de la Weissach, Porsche 911 GT3 a adus agilitatea unei maşini de curse pe drumurile publice.

De atunci, acest atlet stradal a devenit mai rapid, mai precis și mai dinamic cu fiecare generație, și cu un motor natural aspirat, transmisie manuală și tracțiune spate, rămâne cel mai popular Porsche 911 printre puriști chiar până în ziua de astăzi.

Versiunile de curse ale modelului Porsche 911 GT3 au scris istorie în motorsport-ul mondial. În plus față de nenumărate victorii în categoria din care face parte, GT3 a realizat numeroase victorii în curse de anduranță majore, inclusiv cea de 24 de ore de la Spa, cea de 24 de ore de la Daytona și cea de 24 de ore de pe Nürburgring, pe care le-a câştigat de şapte ori începând cu anul 2000.

Toate aceste realizări sunt o parte din rețeta succesului modelului Porsche 911 GT3: experiența și inovațiile din motorsport sunt întotdeauna încorporate în dezvoltarea următoarei maşini stradale. Astfel, nu este de mirare că în jur de 80 la suta din toate GT3-urile produse vreodată sunt conduse în mod regulat pe circuite.

Cu puțin timp înainte de începerea noului secol XXI și având la bord tehnologii de curse avansate, primul 911 GT3 a continuat tradiția care a început în anii 1970 cu legendarul Porsche 911 Carrera RS 2.7. Pentru prima dată modelul care l-a urmat ideologic nu a mai primit denumirea “RS” (Race Sport), ci GT3 cu referire la clasa GT în care modelele de curse concurau.

Primul 911 GT3 a primit un motor boxer cu șase cilindri, răcit cu apă, de 3.6 litri, care producea 360 PS. Cu o astfel de putere şi nişte caracteristici de manipulare precise, mare a fost surpriza la Salonul Auto de la Geneva ca publicul să afle că înainte de premieră, cu maşina şi Walter Röhrl în spatele volanului, s-a parcurs un tur de 20.8 km pe Nurburgring în mai puţin de 8 minute, stabilind un timp record printre maşinile sportive stradale.

O astfel de performanță excepțională a fost posibilă nu doar datorită motorului, dar și unui pachet de caracteristici general reglate cu precizie. Şasiul a primit o suspensie care a micşorat garda la sol a maşinii cu circa 30 de mm, mecanismele de frânare au fost îmbunătăţite, cutia de viteze a fost preluată de pe modelul 911 GT2, etc. Raportul treptelor cutiei de viteze, geometria punţilor, barele anti ruliu şi amortizoarele au putut fi adaptate în funcție de condițiile circuitului. Construcția ușoară era prioritară confortului.

Un semn distinctiv al originilor sale din motorsport mai era spoilerul spate fix. Ca opţiune, clienţii îşi puteau comanda maşina într-o specificaţie Clubsport care printre altele adăuga o cuşcă de protecţie în habitaclu.

Primele exemplare Porsche 911 GT3 au părăsit linia de producție din Weissach în mai 1999. Drept bază pentru omologare au urmat şi modele derivate care puteau fi utilizate doar pe circuite şi cu care s-au obţinut rezultate remarcabile în sporturile cu motor în anii următori. Vorbim despre 911 GT3 Cup, 911 GT3 R și GT3 RSR.

După marele succes al primului 911 GT3, Porsche a început să prezinte noi etape de evoluție a automobilului sportiv la fiecare trei-patru ani.

În 2003, puterea motorului boxer a crescut la 381 CP datorită utilizării sistemului de control al arborelui cu came variabil în mod continuu – VarioCam. Tot atunci, GT3 putea fi comandat cu nişte mecanisme de frânare de înaltă performanţă Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB).

Următoarea creștere a puterii, până la 415 CP, a urmat trei ani mai târziu. Cu sporirea performanţelor, pentru prima dată, Porsche 911 GT3 a fost dotat cu o suspensie activă cu sistem sport Porsche Active Suspension Management (PASM).

În anul 2009 inginerii Porsche au decis să mărească volumul motorului cu şase cilindri până la 3.8 litri, astfel încât s-a mărit numărul de cai până la 435.

Pe lângă aceasta şi modificările introduse de noua generaţie 911, modelul GT3 a primit un nou spoiler posterior şi un complet nou set de panouri care acoperă dedesubtul maşinii, toate care au dus la mărirea de peste două ori a forţei de apăsare generate.

La aniversarea a 50 de ani de la apariţia modelului Porsche 911 în 2013, a cincea generație 911 GT3 şi-a sărbătorit premiera mondială din nou la Geneva Motor Show. Motorul, transmisia, corpul și șasiul erau complet noi. Propulsia era asigurată de un agregat natural aspirat de 3.8 litri şi cu 475 CP, cuplat în premieră la un Porsche Doppelkupplung (PDK) cu dublu ambreiaj. De asemenea, a debutat în premieră cu un sistem de roţi directoare spate.

Rezultatul tuturor intervenţiilor s-a manifestat pe Nurburgring, acolo unde s-a stabilit un nou timp de 7 minute şi 25 de secunde, fiind cu peste jumătate de minut mai rapid decât maşina din 1999.

Cea mai recentă versiune a lui 911 GT3 a fost lansată în 2017. Accentul de dezvoltare a fost pus pe motorul boxer cu șase cilindri: volumul i-a fost crescut până la 4.0 litri și a ajuns să producă deja 500 de CP. De asemenea se oferea în combinaţie cu o transmisie manuală cu şase trepte sau un PDK, la alegere.

Pe de altă parte, putea fi comandată cu un pachet Touring discret, care venea doar cu o transmisie manuală şi cu un eleron activ în loc de un spoiler fix, printre altele. Şi din nou aici lucrurile se întorc la origini: “Touring Package” a fost o referință la versiunea mai simplă a legendarului Porsche 911 Carrera RS 2.7 din anii 1970.

Dacă un 911 GT3 apare la fiecare 3-4 ani şi ultimul a fost lansat în 2017, vă lăsăm pe voi să ghiciţi cam când vom vedea noua generaţie a modelului 😉

Vezi neapărat: (video) Test Drive: Porsche 911 GT3 RS – visul împlinit!

GALERIE FOTO:

  • Compilaţie cu toate generaţiie
  • Generaţia 996.1
  • Generaţia 996.2
  • Generaţia 997.1
  • Generaţia 997.2
  • Generaţia 991.1
  • Generaţia 991.2

Cmentariile sunt închise