(video) Porsche revine în campionatul FIA WEC, dacă tot mai mulţi producători auto s-au angajat să participe

Comitetul Executiv al Porsche AG a dat undă verde dezvoltării unui prototip sport pentru noua categorie LMDh a Campionatul Mondial de Anduranţă FIA WEC. După o lungă etapă de evaluare, Porsche Motorsport a primit ordinul de a construi un vehicul pe baza reglementărilor viitoare.

Şi iată, posibil, primele schiţe ale urmaşului ideologic al lui Porsche 919 Hybrid.

Din 2023, mașinile LMDh vor forma o nouă clasă de top în Campionatul Mondial de Anduranţă al FIA (WEC) și în Campionatul Nord-American IMSA WeatherTech SportsCar. Ambele competiţii sunt extrem de semnificative pentru producătorul de mașini sport din Stuttgart. 

Porsche a salutat foarte mult introducerea noii clase pentru prototipuri hibride atunci când a fost anunțată în comun de organizatori la ACO/WEC și IMSA. Mașinile de curse, care trebuie să-şi încline balanța la aproximativ 1.000 de kilograme, vor fi alimentate de un sistem hibrid de propulsie cu o putere de 500 kW (680 CP).

“Noua categorie LMDh ne permite să luptăm pentru victorii generale cu un sistem hibrid la clasicele curse de la Le Mans, Daytona și Sebring – fără a sparge tiparele. Proiectul este extrem de atractiv pentru Porsche. Cursele de anduranță fac parte din ADN-ul mărcii noastre”, a declarat Oliver Blume, CEO Porsche AG.

Pentru prima dată în mai mult de 20 de ani va fi posibil de luptat pentru victorii generale cu vehicule identice la cursele de anduranță din întreaga lume. Mai mult, noua categorie LMDh se concentrează pe eficiența ridicată a costurilor. 

Mașinile se bazează pe un șasiu LMP2 actualizat, iar specificațiile pentru sistemul hibrid, inclusiv electronica de control, sunt standardizate. Sunt disponibile șasiuri de la patru producători diferiți. Fiecare marcă este liberă să aleagă conceptul pentru motorul cu combustie și proiectarea caroseriei în cadrul reglementărilor.

“Pe termen mediu, Porsche se concentrează pe trei concepte de propulsie diferite: vehicule complet electrice, plug-in hibrizi eficienți și motoare emoţionale cu combustie internă. Vrem să reprezentăm această trilogie atât în ​​dezvoltarea mașinilor noastre de ultimă oră, cât și în sportul cu motor. Folosim unitatea complet electrică pentru a contesta FIA Formula E ca parte a angajamentului nostru de lucru și motoarele cu ardere internă în curse GT. Acum, clasa LMDh ne închide decalajul. Acolo, unitățile hibride puternice – precum cele care sunt montate în multe dintre modelele mărcii noastre – se luptă una împotriva celeilalte. Dacă în cele din urmă reglementările ar permite utilizarea combustibililor sintetici, atunci acesta ar fi un stimulent și mai mare pentru mine în ceea ce privește durabilitatea”, a adăugat Michael Steiner, membru al Consiliului pentru Cercetare și Dezvoltare la Porsche AG.

“Aș dori să mulțumesc Consiliului nostru de Administrație pentru încrederea imensă pe care o au în strategia de motorsport pe care am dezvoltat-o. Deținem un record cu cele 19 victorii directe la cursa de 24 de ore de la Le Mans și am urcat de multe ori pe treapta superioară a podiumului la cursele majore din SUA. Putem continua această tradiție cu un vehicul LMDh, păstrând în același timp costurile rezonabile. A existat un interes imens din partea altor producători. Sper să putem relua locul unde am rămas cu celebrele ciocniri împotriva multor alte mărci din anii ’80 și ’90. Acest lucru ar oferi întregii scene de curse cu motor un impuls uriaș”, a spus Fritz Enzinger, vicepreședinte al Porsche Motorsport.

Unitățile de propulsie hibride de înaltă performanță s-au bucurat de o tradiție îndelungată și extrem de reușită la Porsche Motorsport. În 2010 și 2011, revoluționarul Porsche 911 GT3 R Hybrid a stabilit noi repere la cursele de pe Nürburgring-Nordschleife. În acel moment, nu existau niciun alt vehicul comparabil.

Iar între 2014 și 2017 producătorul de mașini sport din Stuttgart și-a subliniat experiența în domeniul unităților hibride extrem de eficiente și performante cu 919 Hybrid. În Campionatul Mondial de Anduranţă, prototipul din clasa LMP1 a obținut un hat trick, câștigând de trei ori la rând clasicul maraton de la Le Mans. De asemenea, Porsche a obținut titlurile de campionat în rândul constructorilor şi piloţilor de trei ori consecutiv.

Cmentariile sunt închise