(video) Premieră: Alfa Romeo 33 Stradale este ultimul supercar pe benzină al italienilor
Compania Alfa Romeo a organizat aseară un eveniment important pentru marcă, unde a prezentat modelul 33 Stradale – ultimul supercar pe benzină al mărcii! Acesta nu este doar un adept demn al lui 8C Competizione, ci și moștenitorul ideologic al modelului stradal 33 Stradale din anii 60 ai secolului trecut, care a fost dezvoltat respectiv pe baza mașinii de curse Alfa Romeo Tipo 33.
Caracteristici cheie:
- Cu acest model cu motor montat central, compania reînvie tradiția de a construi mașini exclusive în bază de comenzi individuale (Fuoriserie) şi vor mai urma câteva maşini exclusiviste! Ultimul astfel de Alfa Romeo a fost realizat cu mai bine de jumătate de secol în urmă, în 1969. Prin urmare, tirajul noului Alfa Romeo 33 Stradale este foarte modest: doar 33 de exemplare la nivel mondial! Pentru comparaţie, în perioada 1967-1969 au fost fabricate doar 13 exemplare din prima generație de mașini cu același nume (plus cinci șasiuri pentru proiecte terțe).
- De cum arată la interior şi exterior s-au ocupat experţii Alfa Romeo Centro Stile, care au încercat să facă o interpretare modernă a vechiului 33 Stradale. Vedem cum au fost reproduse portierele tip fluture şi proporțiile generale, inclusiv o caracteristică importantă: punctul cel mai înalt al mașinii este situat în centrul plafonului, dar nu în spatele marginii superioare a parbrizului, ca în majoritatea mașinilor moderne.
- Modelul are sub panourile caroseriei o structură monococă din fibră de carbon, de care sunt ataşate amplificatoare din aluminiu şi subcadre. Capacul de peste motor este realizat din policarbonat. Deşi nu are elemente aerodinamice active şi coeficientul Cx nu este uimitor (0,375), dar inginerii au încercat să atingă echilibrul perfect între forţele de ascensiune şi apăsare.
- Pentru interiorul minimalist cu două locuri există două opțiuni de finisaj general: Tributo are în centrul atenţiei pielea și aluminiul, iar Alfa Corse – fibra de carbon și Alcantara. Deşi panoul de bord este digital şi există un head-up display 3D, alte ecrane sau comenzi tactile nu există nicăieri în cabină: doar comutatoare şi întrerupătoare metalice old school, foarte stilate, montate pe consola centrală sau pe tavan.
- Supercarul este conceput din start în două versiuni – pe benzină și complet electrică – fiind prezentat în imagini doar cel cu motor termic, singurul care va avea terminaţii de eşapament la vedere.
- În spatele scaunelor se află un V6 3.0 biturbo, care este o evoluție a motorului V6 de 2.9 litri, găsit pe modelele actuale Quadrifoglio. Dar dacă pe acele mașini produce 510-540 CP, atunci pentru supercar a fost forţat să genereze 620 CP. Cutia de viteze este una cu opt trepte şi dublu ambreiaj, care transmite puterea exclusiv către puntea din spate printr-un diferențial blocabil controlat electronic.
- Sunt oferite modurile de conducere Strada și Pista, iar sistemul de stabilizare poate fi dezactivat complet. Având o greutate mai mică de 1.5 tone ar trebui să poată accelera până la 100 de km/h în mai puțin de 3.0 secunde. Viteza maximă îi este limitată la 333 km/h.
- Versiunea-i electrică împarte agregatele cu noul Maserati GranTurismo Folgore: o platformă cu sistem electric de 800V şi trei motoare electrice ce produc peste 750 CP, oferind şi oportunitatea de a controla vectorul de tracţiune. Deşi capacitatea bateriei este de 102 kWh, utilizabili sunt doar 90 kWh. Autonomia estimată – până la 450 km. Având o greutate de aproape 2.1 tone, va putea propune un timp de acceleraţie 0-100 km/h comparabil cu cel al versiunii pe benzină, iar viteza maximă îi va fi limitată la 310 km/h.
- Noul Alfa Romeo 33 Stradale are un șasiu original cu brațe duble de suspensie pe ambele punţi.
- De asemenea are amortizoare adaptive, iar pe puntea frontală mai există un mecanism hidraulic care, la viteze de până la 40 km/h, poate ridica faţa mașinii cu 50 mm (pentru a trece peste o bordură, de exemplu).
- Sistemul de frânare Brembo cu tehnologie Brake-By-Wire are discuri carbon-ceramice, alături de etriere frontale cu șase pistoane și etriere posterioare cu patru pistoane.
- Se precizează că însăşi Valtteri Bottas se va ocupa de condus pentru setarea fină a maşinii.
Producția de supercaruri va fi realizată de atelierul Touring Superleggera, iar primul exemplar comercial va ajunge la proprietar abia în decembrie 2024. Toate cele 33 de exemplare au fost deja comandate! Prețul fiecăruia este de aproximativ 2.000.000 de euro, adică aceasta este cea mai scumpă Alfa Romeo nouă din istorie.
Mai urmează o lungă procedură de individualizare a acestor mașini, căci nu vor exista două identice. Cumpărătorii vor putea chiar să selecteze ultimele opt caractere ale VIN-ului! Rămâne însă neclar un singur lucru: câte vor fi făcute pe benzină şi câte electrice?
Pentru cei care vor să citească despre maşină în mai multe detalii, în limba engleză
[embeddoc url=”https://www.media.stellantis.com/uploads/em/attachment/9658/alfaromeo33stradaletechnicalsheet-64ef40b3cb4fd.pdf”]Evenimentul de prezentare în reluare:
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise