(video) Premieră europeană: Noul Toyota Aygo X

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Conceptul Toyota Aygo X prologue, arătat în această primăvară, s-a transformat în noua generaţie a modelului Aygo. Acum poartă un X suplimentar în denumire, asta pentru a arăta că a devenit un crossover urban compact.

Producătorul spune că oferta este unică în segmentul A!

Caracteristici cheie:

  • Modelul a ajuns la a treia generaţie. Acum e făcut în totalitate cu forţele Toyota (anterior în colaborare cu PSA) şi este dedicat exclusiv pentru Europa.
  • Deşi Toyota îl descrie ca fiind un crossover, ceea ce vedem noi nu este altceva decât un cross hatchback. Elementele cu iz de crossover sunt: inserţiile din plastic negru pe marginile inferioare ale caroseriei, o gardă la sol mai mare cu 11 mm, roţi cu jante de până la 18 inci. Despre tracţiune integrală pe un astfel de automobil mic nici nu poate fi vorba.
  • Parbrizul i-a fost înclinat cu 10% (24 de grade). Toate blocurile optice sunt pe bază de LED-uri. Portierele posterioare au în continuare nişte geamuri care se întredeschid pe orizontală, iar hayonul este realizat integral din sticlă.
  • În procesul de design s-a implicat şi studioul francez ED2. O variantă cu trei uşi nu va mai exista. În continuare însă va fi oferit cu opţiunea unui acoperiş moale cu o copertină retractabilă manual.
  • Interesant este că noul Aygo X a devenit semnificativ mai mare! Comparativ cu modelul anterior, lungimea a crescut cu 235 mm (până la 3.700 mm), lățimea – cu 125 mm (până la 1.740 mm), înălțimea – cu 50 mm (până la 1.510 mm), iar ampatamentul cu 90 mm (până la 2.430 mm). Raza de întoarcere îi este de doar 4.7 metri.
  • Este clar că şi interiorul a devenit mai spațios. De exemplu, distanța dintre scaunele din față este mărită cu 40 mm, iar acestea însuşi sunt acum puse cu 55 mm mai sus față de suprafața drumului. Portbagajul a devenit vizibil mai spațios: lungimea sa a crescut cu 125 mm, iar volumul de la 168 la 231 de litri. Cu locurile spate rabatate – 829 litri.
  • Toyota Aygo X se bazează pe aceeași platformă GA-B ca şi Yaris, dar folosește cea mai simplă versiune cu frâne spate cu tambur. Motorul este același: un benzinar natural aspirat 1KR-FE cu trei cilindri şi volum de 1.0 litri (72 CP/93 Nm), însă revizuit conform ultimelor standarde Euro. Cutia de viteze standard este una mecanică cu cinci trepte. Opţional este un variator S-CVT. Cel mai probabil Toyota a decis să nu-l facă sau să-l ofere hibrid pentru a-i menține prețul cât mai jos.
  • Hatchback-ul a devenit mai greu: dacă modelul anterior în configurația de bază cântărea 855 kg, acum cântărește cel puțin 940 kg.
  • Cu schimbul de generaţie şi platformă, noul Aygo X a beneficiat de o izolare fonică mai bună şi echipamente moderne. De exemplu are standard șapte airbaguri, inclusiv unul central între scaunele din față! Opțiunile includ un sistem media Toyota Smart Connect cu un ecran de 9.0 inci și un sistem audio JBL cu un subwoofer de 200 mm în portbagaj (300 W).
  • Un complex de asistenți electronici Toyota Safety Sense este deja instalat în echipare de bază: include printre altele un sistem de frânare automată cu cameră frontală și radar.

Modelul va fi produs la fabrica companiei din Republica Cehă. Pe piaţă vine în 2022. Un preţ de start nu se cunoaşte deocamdată.

[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2021/11/Toyota-Aygo-X-specifications.pdf”]

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise