(video) Premieră în SUA: Lexus IS s-a ales cu un alt facelift, mai profund

0

Scriind încă un capitol în cartea de berline sport de lux şi compacte, noul Lexus IS din gama anului 2021 a fost prezentat astăzi printr-o dezvăluire virtuală unică și captivantă. De la debutul său, cu aproape 20 de ani în urmă, în SUA, IS a prosperat în crearea unor performanțe de conducere emoționante, sub forma unui sedan sportiv de lux cu tracțiune spate. 

Deşi se aştepta o complet nouă generaţie a modelului, niponii au decis să revizuiască din greu maşina (nici facelift nu poate fi numit în toată regula, dar nici o nouă generaţie) care deja exista (lăsând-o pe platforma veche TNGA-N, dar îmbrăcată cu o nouă “haină”), supunând-o unei serii de teste complexe pe Toyota Technical Center Shimoyama, care a fost deschis în 2019 în prefectura japoneză Aichi, aproape de sediul global Lexus. Acolo există şi o pistă de teste de 5.3 km construită special pentru asta, cu inspiraţie din Nurburgring-ul german.

Noul IS marchează şi introducerea noii filozofii Lexus Driving Signature, prin care toate noile modele ale mărcii vor avea un caracter mai concentrat pe stilul de condus sportiv.

Ce s-a îmbunătăţit pe Lexus IS:

 • Unul dintre primele lucruri vizate de ingineri a fost îmbunătățirea rigidității corpului. Acest lucru s-a realizat în domenii cheie, cum ar fi forjarea suporturilor laterale ale radiatorului, creșterea numărului de puncte de sudură ale părților din față și optimizarea structurilor de armare de la montaţii C până la laturile acoperișului. Rigiditatea crescută nu numai că ajută la reducerea zgomotului și a vibrațiilor nedorite, dar contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea confortului la și a performanțelor de conducere cu un răspuns îmbunătățit al direcţiei.
 • Pentru prima dată, noul IS va fi disponibil cu roți cu jante de 19 inci pentru a îmbunătăți forța de întoarcere în curbe și pentru a oferi o aderenţă mai mare cu drumul. Inginerii au revizuit aspectul suspensiei și punctele de ridicare din față pentru a adapta roţile crescute în dimensiuni. În general, două modele diferite de 19 inci sunt disponibile pe modelele în echipare F SPORT, inclusiv un model de jantă unică BBS pentru maşinile IS F SPORT echipate cu Dynamic Handling Package. Jantele standard de 18 inci le vor înlocui pe cele de 17 inci pe toate celelalte modele.
 • Luând o notă de la supercarul Lexus LFA, inginerii au făcut îmbunătățiri de rigiditate cu un pas mai departe prin utilizarea un prezoane mai uşoare pentru a monta fiecare roată. Toace acestea contribuie cu o economie de aproximativ două kg la masa nesuspendată şi au un finisaj negru pentru a nu atrage atenția de la design-urile noi și atractive ale jantelor.
 • În completarea îmbunătățirilor la rigiditatea generală, au fost efectuate mai multe rafinamente la configurarea suspensiei. Pentru început, inginerii au vizat o reducere a greutății nesuspendate. Noul IS dispune de arcuri de tip coilover care sunt cu 20% mai ușoare. De asemenea, sunt folosite noi brațe A din aluminiu forjat în loc de o compoziţie din oțel, fapt care duce din nou la o economie de 18%. De asemenea, inginerii au optat pentru un material nou pentru bara stabilizatoare, optimizând diametrul și grosimea, pentru a asigura o reducere a greutății de 17%.
 • Cu o greutate redusă, inginerii au echipat IS-ul cu noi amortizoare “swing-valve”, echipate cu supape cu viteză redusă în pistoane pentru a gestiona fluxul de ulei ca răspuns la cele mai minore nereguli ale drumului. Chiar și atunci când viteza de recul a amortizoarelor este scăzută, noile supape oferă o capacitate de reacție excelentă pentru a aplica forța de amortizare adecvată pe toate soiurile de suprafețe ale drumului.
 • Noul IS a fost adaptat stilistic ultimelor modele din gamă. În dimensiuni a crescut în felul următor: 4.705 (+30) x 1.840 (+30) x 1.435 (+5) x 2.800 mm.
 • Modelul a primit o grilă de radiator nou proiectată, cu o structură poliedrică tridimensională, care provine din vârful principal al grilei pentru a sublinia un sentiment de prezență. La modelele F SPORT, plasa este de o altă textură pentru a obține o impresie sportivă. De asemenea, aceste maşini au două prize în partea inferioară a grilei, fapt care ajută la răcirea mai eficient a frânelor, un design inspirat de la modelele RC F. Standard IS prezintă o nouă grilă care include mini fusuri în design. Acest model complex a necesitat șase tipuri diferite de scule pentru a crea matrița.
 • Noi faruri subțiri au o semnătură ascuțită în formă de L a luminilor de zi. Farurile triple-beam LED disponibile sunt, de asemenea, reproiectate pentru a completa capota cu profil redus. Noi sunt şi stopurile, reproiectate pentru a urmări forma L şi conectate între ele printr-o bandă LED pe toată lăţimea portbagajului. Noi sunt şi panourile laterale ale caroseriei, care fac maşina să arate per general mai agresiv.
 • Există cinci noi culori exterioare disponibile: Iridium, Cloudburst Gray, Matador Red Mica, Infrared şi Grecian Water. Aceste culori noi vor fi adăugate la alte opțiuni populare exterioare, care includ Ultra White, Eminent White Pearl, Atomic Silver, Caviar şi Ultrasonic Blue Mica 2.0.
 • Interiorul dispune de scaune dotate standard cu tapiţerie NuLuxe, cel al şoferului fiind ajustabil electric în 10 poziţii, iar al pasagerului din dreapta în opt, sistem de climatizare automată pe două zone cu comenzi sensibile la atingere, trapă și SmartAccess cu buton pentru start.
 • Noul ornament împodobește fiecare panou interior de uşă pe maşinile în echipare F SPORT cu un model grafic de linii intersectate în relief, reprezentând o nouă formă de expresie decorativă Lexus și măiestrie Takumi. Ornamentarea decorativă este finisată pentru prima dată în vopsea metalică neagră, film geometic negru sau într-o nuanţă cenuşie exclusivă modelelor F SPORT echipate cu Dynamic Handling Package. Accente în piano black pot fi, de asemenea, găsite pe elemente de suprafață pentru atmosfera generală din cabină.
 • IS are un ecran tactil standard de 8 inci, mutat mai aproape cu 76.2 mm de şofer, pentru acces mai ușor la comenzi. Un nou ecran central de 10.3 inci este disponibil pe vehiculele echipate cu navigație sau cu sistem audio Mark Levinson şi navigaţie. Noul sistem multimedia oferă compatibilitate wireless cu Apple CarPlay, Android Auto şi Amazon Alexa.
 • Sistemul audio disponibil Mark Levinson Premium Surround Sound Audio este, de asemenea, îmbunătățit, de la 15 difuzoare cu 835 wați putere până la un sistem cu 17 difuzoare şi cu un nou amplificator care oferă o putere impresionantă de 1.800 W! Amplificatorul are un mai performant Quantum Logic Surround pentru redarea surselor de sunet comprimate și pentru a oferi o experiență de ascultare surround 7.1.
 • Standard se oferă pe orice maşină complexul Lexus Safety System+ într-o versiune LSS+ 2.5! Printre sistemele disponibile se numără: Pre-Collision System (PCS) cu Frontal Collision Warning (FCW), Automatic Emergency Braking (AEB), Pedestrian Detection şi Bicyclist Detection;  Emergency Steering Assist (ESA); All-Speed Dynamic Radar Cruise Control; Lane Departure Alert; Lane Tracing Assist; Intelligent High Beams; Road Sign Assist; Blind Spot Monitor; Rear Cross Traffic Alert şi altele.
 • Lexus Enform Safety Connect vine cu un acces timp de trei ani la centrele de suport Lexus Enform 24/7/365. Cu Lexus Enform Service Connect, gratuit în primii 10 ani, vehiculul poate trimite alerte pentru întreținerea specifică recomandată din fabrică, în timp ce poate alerta simultan un dealer Lexus preferat. În plus, aplicația Lexus permite oaspeților să facă totul, de la pornirea vehiculului de la distanță cu un smartphone, până la contactarea dealerilor pentru o programare în service și multe altele.
 • Pe partea de motoare există următoarele opţiuni:
  • IS 300 (cu tracţiune spate) a primit un motor turbo cu patru cilindri în linie, de 2.0 litri și cu intercooler. Motorul este actualizat pentru anul 2021, cu un control adaptiv al transmisiei care ajută la determinarea treptei celei mai potrivite pentru fiecare situație de conducere, fapt bazat pe intervenţiile șoferului pentru a obține un răspuns liniar. Agregatul produce 244 CP şi un cuplu de 350 Nm, disponibil între 1.650-4.400 rpm. Nu este doar puternic, ci și eficient, datorită unui sistem sofisticat VVTi-W care permite motorului să comute între ciclurile de ardere Otto și Atkinson pentru a maximiza eficiența. Vine în tandem cu o transmisie automată Sport Direct Shift cu opt viteze (SPDS). Acesta integrează un sistem avansat G-force Artificial Intelligence (G-AI) care monitorizează mai mulți parametri de performanță pentru a determina selecția optimă a treptelor de viteză.
  • IS 300 (cu AWD) are un V6 de 3.5 litri cu 264 CP şi 320 Nm, cuplat la o cutie de viteze automată în şase rapoarte. Sistemul de tracțiune integrală controlat electronic este conceput pentru a contribui la creșterea tracțiunii și aderenței prin variația automată a distribuției cuplului față-spate. Pe drumuri uscate se menține un cuplu de 30:70 față-spate împărțit pentru performanță maximă, dar este capabil de a face raportul 50:50 în anumite condiții.
  • Pentru cumpărătorii care tânjesc după putere maximă, există modelul IS 350, fie cu tracțiune spate, fie cu tracțiune integrală, propulsat de un V6 de 3.5 litri cu 315 CP/380 Nm. Modelul cu tracțiune spate utilizează aceeași transmisie automată Sport Direct Shift cu opt trepte, în timp ce versiunea AWD cutia automată cu șase trepte. În primul caz maşina este capabilă să facă 0-97 km/h în 5.7 secunde, iar în al doilea în 5.6 secunde.
 • Noul Lexus IS F SPORT va fi oferit doar cu motorizarea IS 350. Echiparea F SPORT dispune de o serie de indicii vizuale care îl diferențiază imediat, incluzând: o bară de protecție unică cu îmbunătățiri aerodinamice funcționale, o altă bara de protecție posterioară, un surround special pentru grila de radiator, un mic spoiler pe hayon, inserţii pe pragurile laterale și multe altele. Împreună cu jantele F SPORT de 19 inci și anvelopele spate mai mari pentru o performanță suplimentară (265/35 R19), aceste maşini vor fi echipate cu o admisie de aer rece cu generator de sunet, dar şi un eşapament cu difuzor F SPORT. În plus, ecusoanele unice F SPORT împodobesc și părțile laterale/spatele vehiculului.
 • În interior, nişte plăci din oțel inoxidabil împodobesc pragurile; scaunele frontale F SPORT, standard încălzite şi ventilate pot fi acoperite cu noua opțiune de tapiţerie Circuit Red; un volan încălzit, acoperit cu piele şi cu ornament central unic, levier acoperit cu piele perforată și un panou de instrumente F SPORT, așteaptă șoferul, la fel ca şi setul de pedale + suportul pentru picior specific. Scaunele distincte din față mai oferă suport lombar reglabil în două direcții, precum și tetiere reglabile în patru direcții.
 • Se poate opta pentru instalarea unui Dynamic Handling Package care include Adaptive Variable Suspension (AVS), jante forjate BBS de 19 inci finisate în negru mat, care sunt mai uşoare cu 1.81 kg decât cele standard F SPORT de 19 inci.
 • Modelele RWD F SPORT cu DHP sunt echipate cu un diferențial Torsen cu alunecare limitată (LSD), care îmbunătățește manevrabilitatea și performanța, datorită tracțiunii îmbunătățite la viraje sau la ieșirea din viraje. LSD ajută la menținerea stabilității liniare. 
 • Modelele F SPORT echipate cu DHP au, de asemenea, modul de rulare Sport S+ prin care se ajustează cantitatea de asistență de direcție EPS și forța de amortizare pentru a asigura o manevrabilitate mai sportivă.
 • Modelele F SPORT echipate cu DHP mai beneficiază de un spoiler unic din fibră de carbon și corpuri ale oglinzilor retrovizoare, suport pentru genunchi cu cusături contrastante pe consola centrală şi un Lexus Card Key.

Este posibil să nu existe un fan mai mare al IS decât președintele Toyota, Akio Toyoda, care notează locul special al vehiculului în inima sa în timpul introducerii în cartea Art of Lexus, unde descrie IS-ul drept “Mașina care m-a învățat cu adevărat ce este performanța la volan și a fost momentul în care a început relația mea amoroasă cu Lexus”.

Noul IS din gama anului 2021 este așteptat să ajungă la dealeri de la sfârșitul toamnei acestui an. Automobilul va fi disponibil pentru vânzare în aproximativ 40 de țări din întreaga lume, inclusiv SUA, Japonia și alte țări din Asia.

Evenimentul de prezentare în reluare:

https://www.youtube.com/watch?v=FFW6d2bwTdA

Preluarea articolelor de pe AutoBlog.MD se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD.

Materialele de pe AutoBlog.MD sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata