(video) Premieră la Goodwood: Noul TAG Championship by Lanzante – trei mașini speciale cu motor F1

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În septembrie 2018, compania Lanzante a prezentat o mașină bazată pe un Porsche 930. Echipa de Formula 1, McLaren, l-a folosit pentru testarea capacității noului motor turbo de 1.5 litri, produs de Techniques d’Avant Garde. Proiectul Porsche 930 TAG Turbo a fost lansat la RennSport Reunion VI.

Lanzante a obținut permisiunea de la McLaren de a produce vehiculul într-o serie foarte mică și a achiziționat 11 motoare instalate inițial pe mașinile de F1. Lanzante a adus Cosworth în proiect pentru a restaura motoarele. Fiecare vehicul produs va avea o plăcuță care va indica istoria motorului în curse, numărul motorului și numărul de producție al mașinii.

Motorul mașinii de prezentare a fost montat inițial pe McLaren MP4/2 din 1984 al lui Niki Lauda, cu care acesta a câștigat Marele Premiu al Marii Britanii din 1984.

După această scurtă prezentare, aflați că la Festivalul de Viteză de la Goodwood din 2024, Lanzante a dezvăluit o serie limitată de trei Porsche 930 TAG Turbo, numită Championship Edition. Aceste vehicule au beneficiat de o reducere suplimentară a greutății, alături de modificări ale motorului.

De asemenea, la Goodwood a fost arătată mașina nr. 9 din seria de 11 exemplare TAG Turbo. Aceasta este construită în onoarea lui John Watson, care a condus cu motorul TAG-Porsche un McLaren în sezoanele 1983 și 1985.

Porsche 930 TAG Turbo

Caracteristici cheie:

  • Reduse la strictul necesar, modelele TAG Championship sunt construite pentru a sărbători cele trei titluri consecutive obținute de McLaren în perioada dominantă a anilor 1980. Mașinile sunt propulsate de motoare TAG de epocă, construite de Porsche, cu o moștenire autentică de curse. Fiecare dintre cele trei mașini va fi denumită în funcție de pilot și de an.
  • Modelul Championship reprezintă o îmbunătățire suplimentară a modelului TAG Turbo by Lanzante. Proiectul este o reimaginare modernă a mașinii unice, construită inițial de McLaren, care a combinat un Porsche 911 din anii 1980 cu un motor V6 twin-turbo de F1, construit de Porsche și purtând marca TAG.
  • TAG Championship by Lanzante dispune de o utilizare extinsă a fibrei de carbon pentru a minimiza greutatea. Această dietă drastică îl face să cântărească doar 920 kg. Aceasta este cu tocmai 430 kg mai puțin decât un original 930 Turbo.
  • În centrul mașinii stradale se află un motor autentic de Formula 1. Și nu orice fel de motor. Cele trei mașini sunt construite cu exemplare autentice folosite în curse ale motorului TAG TTE P01 V6 twin-turbo de 1.5 litri, care a câștigat trei titluri mondiale consecutive pentru McLaren cu Niki Lauda și Alain Prost.
  • Mașina expusă la Goodwood – Championship ’85 – găzduiește un motor care a concurat în sezoanele 1984-1986, obținând două podiumuri pentru Alain Prost în 1985, când a câștigat primul dintre cele patru titluri de campion mondial.
  • Motoarele din perioada anilor 1980 au fost reproiectate și construite de experții de la Cosworth, toate lucrările fiind certificate de McLaren. Actualizările și îmbunătățirile includ noi pistoane, biele, supape și arcuri de supape, came revizuite, o nouă cutie de aer, un nou sistem de răcire și evacuare, dar și turbine ușoare din titan nou dezvoltate. Doar noile carcase pentru turbocompresoare scad greutatea cu 8 kg.
  • Modificările tehnice au stors circa 630 CP și o turație care se ridică la 10.250 rpm! Viteza maximă a mașinii este limitată la 320 km/h. Puterea este transferată pe șosea prin intermediul unei cutii de viteze personalizate de pe Porsche 993, cu șase trepte, cu rapoarte personalizate.
  • În ciuda actualizărilor, TAG Championship și-a păstrat toate posibilitățile de conducere, funcționând cu combustibil obișnuit, și rămâne complet legal pe șosea. Pachetul general al modelului Championship este mai concentrat spre mașinile de F1 cărora le aduce un omagiu, cu detalii subtile în interior și exterior. Acest lucru este în contrast cu modelul TAG Turbo by Lanzante, care a fost comparat îndeaproape cu mașina originală construită de McLaren.
  • Având la bază un șasiu Porsche 930 Turbo rigidizat, modelele TAG Championship utilizează pe scară largă tehnologii din motorsport. Panourile caroseriei sunt toate formate din fibră de carbon ușoară, anume din cea folosită în F1. Frânele reprezintă un sistem complet carbon-ceramic personalizat. Mai există montat un cablaj complet nou asemănător cu cel folosit în F1, împreună cu un ECU nou de la Cosworth.
  • O atenție deosebită a fost acordată și finisării caroseriei. Vopseaua a fost atent asortată cu designul căștii lui Prost din 1985, prezentată alături de finisajul din carbon gol, reflectând stilul mașinii de curse originale MP4/2B. Carbonul expus este folosit acum pentru barele de protecție mari în stilul anilor 1980, în locul finisajului tradițional din cauciuc. Reflectând mașina de curse originală, acest Porsche utilizează versiuni mai mari ale jantelor negre ale mașinii de curse originale. Construite de Dymag, jantele de 18 inchi din magneziu și carbon sunt acum încălțate în anvelope Michelin Pilot Sport 4.
  • Completat cu un rollcage, interiorul dezbrăcat a eliminat mai multe elemente de confort în numele economiei de greutate, inclusiv oglinzile și geamurile acționate electric. Un sistem de climatizare sofisticat a fost înlocuit de unul ușor. O pereche de scaune Recaro ușoare cu spătar din carbon sunt completate de centuri în șase puncte, albe și negre, marca BOSS. Un volan din piele întoarsă marca Personal, cu cusături albe, adaugă atingerea finală, ca un ecou al mașinilor de curse MP4/2.

Pentru referință, prețul fiecărui 930 TAG Turbo este de aproape 1.1 milioane de lire sterline, fără taxe și opțiuni. Iar clienții sunt aleși de companie. Noul TAG Championship by Lanzante ar trebui să coste simțitor mai mult.

Vezi și: (foto) Premieră la Goodwood: Lanzante aduce Porsche 935 pe drumurile publice

Cmentariile sunt închise