(video) Premieră mondială: Noua, a cincea generaţie Lexus RX
Lexus a ales prima zi a verii pentru a introduce a cincea generaţie a popularului şi chiar legendarului model RX. Nu de alta, dar anume RX a fost unul dintre pionierii segmentului de crossovere premium şi din 1998 până în prezent s-au vândut peste 3.5 milioane de maşini în total.
Niponii au preluat o idee de la alţi producători auto şi anume aceea de a nu speria publicul-ţintă cu un look radical nou, astfel că la capitolul forme generale, puteţi observa şi voi, a rămas bine recunoscut.
Caracteristici cheie:
- Măsoară aceeaşi 4.890 mm în lungime, 1.925 mm (+25 mm) în lăţime, 1.695 mm (-10 mm) în înălţime şi are un ampatament extins cu 60 mm (2.850 mm). Ecartamentul frontal este mai mare cu 15 mm, iar cel posterior cu 50 mm. Mărimea jantelor variază între 19 şi 21 inci.
- Noul RX este construit pe platforma GA-K, similară cu cea a lui NX, dar cu o configurație diferită. De exemplu, partea din spate a fost complet reproiectată pentru a extinde ampatamentul, dar și pentru a implementa traverse suplimentare și bretele de suspensie care cresc rigiditatea. Această rigiditate crescută a permis inginerilor să regleze suspensia mai precis, îmbunătățind nu numai performanța, ci și confortul. Această nouă platformă RX a permis o scădere cu 90 kg a greutății mașinii.
- Suspensia posterioară multi-link este una complet nouă (pe puntea din faţă are braţe MacPherson).
- Modelele F SPORT vin standard cu suspensie cu amortizoare adaptive.
- În combinaţie cu mai multe soluţii şi materiale izolatoare, sunetul şi vibraţiile s-au redus semnificativ.
- Interesant este de remarcat că, din creșterea cu 60 mm a ampatamentului, cabina a primit doar 10 mm în plus în distanța dintre rândurile de scaune. Restul de 50 mm au fost adăugați în portbagaj. Volumul nu s-a dezvăluit, dar înălțimea de încărcare a devenit mai mică cu 30 mm. Bancheta posterioară este acum împărțită în trei părți în proporție de 40:20:40.
- Designul interior îl împarte în mare măsură cu noul NX, conform concepţiei Tazuna. Ideea principală este controlul intuitiv și centrat pe șofer al tuturor funcțiilor vehiculului. Și iată implementarea sa cea mai ilustrativă: RX a pierdut touchpad-ul de pe tunelul central. În schimb, afișajul sistemului multimedia este în sfârșit sensibil la atingere și mutat mai aproape de șofer.
- Scaunele din față au fost reproiectate pentru a oferi accesibilitate de cea mai bună clasă, suport excelent și încălzire + ventilație.
- Modelele în echipări superioare vin standard cu sistem audio Mark Levinson Premium Surround Sound cu 21 de difuzoare.
- Monitorul central poate măsura 9.8 sau 14 inci în diagonală, iar pe unele piețe (de exemplu, în Europa) va fi oferită doar varianta superioară. Sistemul Lexus Link Pro este de 3.6 ori mai rapid decât cel vechi, are control vocal, funcționalitate online avansată și acces de la distanță de pe un smartphone.
- Un joystick nefixat este acum responsabil de controlul transmisiei, iluminarea interioară contur are 64 de culori, iar printre opțiuni este o oglindă retrovizoare interioară digitală.
- Se mai anunţă prezenţa sistemelor Active Noise Control şi Active Sound Control.
- O cameră de monitorizare a șoferului este instalată deasupra volanului. Complexul electronic Lexus Safety System+ 3.0, care include controlul adaptiv al vitezei de croazieră și mulți alți asistenți, poate opri mașina dacă recunoaște că șoferul a adormit sau a leșinat.
- Noul RX este disponibil şi cu un sistem Advanced Park, dezvoltat pe baza celui de pe sedanul emblematic Lexus LS. Ajută la parcare utilizând controlul automat al operațiunii de schimbare a direcției și al frânării. Sistemul folosește patru camere și 12 senzori ultrasonici pentru a obține o imagine completă a împrejurimilor mașinii. De asemenea, va recunoaște până la trei locuri de parcare utilizate în mod regulat.
- De la modelul NX au fost transferate şi noile încuietori electrice pentru uși e-Latch: pentru a debloca din interior, trebuie doar de apăsat un mic mâner, deși s-a păstrat și posibilitatea deschiderii mecanice de urgență (pentru aceasta, mânerul trebuie tras în mod obișnuit spre dvs.). Sistemul electronic mai poate bloca forțat uşa dacă detectează un pericol iminent la deschidere.
- Noul RX spune adio motoarelor V6, fiind valabile acum doar unele cu patru cilindri.
- Lexus RX 350 este singurul model care nu dispune de electrificare: este echipat cu un benzinar turbo de 2.4 litri, cu 279 CP şi 430 Nm. Cutia de viteze este una automată în opt trepte, iar tracţiunea pe faţă sau integrală. Cu AWD face 0-100 km/h în 7.1 secunde.
- Pentru unele piețe va fi oferită o versiune deforţată cu până la 249 CP.
- Lexus RX 350h are un benzinar natural aspirat de 2.5 litri + un motor electric + un variator electromecanic. Tracțiunea integrală E-Four este opțională şi este asigurată de un motor electric separat pe puntea din spate. Sistemul hibrid produce 245 CP și 316 Nm. Cu AWD poate realiza 0-100 km/h în 8.0 secunde.
- Lexus RX 450h+ este deja un plug-in hybrid. Are aproape același set de agregate ca şi RX 350h, dar tracțiunea integrală E-Four este deja standard și sunt instalate motoare electrice mai puternice, astfel încât puterea totală se ridică la 306 CP. În loc de o baterie modestă Ni-MH există una litiu-ion de 18.1 kWh, care poate fi încărcată de la o priză casnică sau wallbox, ori prin recuperare.
- Autonomia electrică declarată este de până la 65 km, cu viteză maximă de 135 km/h în acest mod. Poate face 0-100 km/h un astfel de hibrid în 7.0 secunde.
- Lexus RX 350 este singurul model care nu dispune de electrificare: este echipat cu un benzinar turbo de 2.4 litri, cu 279 CP şi 430 Nm. Cutia de viteze este una automată în opt trepte, iar tracţiunea pe faţă sau integrală. Cu AWD face 0-100 km/h în 7.1 secunde.
- Modelul de top va fi Lexus RX 500h F SPORT Performance. Este primul model turbo hybrid cu un motor turbo de 2.4 litri la bază, iar în loc de un variator electromecanic este o cutie de viteze automată cu șase trepte, cu un ambreiaj în loc de un convertizor de cuplu. Între ele stă un motor electric, iar un alt ambreiaj îl deconectează de la motorul cu ardere internă (pentru deplasarea pur electrică). Acest tandem de agregate se va ocupa de rotaţia roţilor frontale.
- Modelul va dispune de un sistem de tracţiune integrală numit DIRECT4 (poate împărţi cuplul faţă spate 100:0 sau 20:80%), deoarece în loc de un motor electric modest de asistenţă pe puntea din spate este instalat unul de 109 CP. Astfel, puterea totală a maşinii se ridică la 371 CP şi 550 Nm. Face un astfel de model 0-100 km/h în 6.0 secunde.
- Autonomia electrică este infimă (la pornirea de pe loc şi doar distanţe scurte cu viteză redusă) pentru că un astfel de crossover nu poate fi încărcat de la priză şi are doar o baterie compactă Ni-MH.
- Modelul mai dispune de frâne frontale cu etrieri monobloc din aluminiu cu şase pistoane.
- Are şi Dynamic Rear Steering (DRS) – roţi directoare posterioare care pot întoarce cu până la patru grade, în dependenţă de viteză.
- Jante exclusive din aluminiu, de 21 inci, vin cu anvelope specifice care au un compus personalizat.
- Pentru versiunile mai puțin puternice, ca și până acum, este furnizat un pachet sport opţional numit acum F SPORT Handling: include un kit de caroserie diferit (in stilul lui RX 500h), o grilă diferită, decor interior în stilul lui RX 500h și o suspensie reajustată.
Pe piaţă noul RX va ajunge din această toamnă. Lansarea modelului PHEV va avea loc puţin mai târziu.
Evenimentul de prezentare în reluare + galerie video:
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise