(video) Premieră mondială: Noua generaţie Citroen C4 şi varianta sa electrică ë-C4

După ofensiva în segmentul SUV-urilor marcată de lansarea cu succes a modelelor C3 Aircross și C5 Aircross (300.000 și, respectiv 200.000 de unități vândute de la lansarea lor), Citroen se pregătește pentru o nouă etapă importantă și revine în forță în segmentul maşinilor compacte.

Aceste autovehicule joacă un rol major pe piața europeană, reprezentând aproximativ 28% din vânzările segmentului C în 2019. Noile ë-C4 (100% ëlectric) și C4 răspund la toate așteptările segmentului și propun, în același timp, un concept modern și plin de caracter, adaptat la mediul vremurilor noastre.

Urmând a fi disponibilă cu propulsie pe benzină, motorină sau electricitate, noua generaţie C4 este inspirată de clienți și de modul lor de a experimenta plăcerea la volan și deține toate calitățile necesare pentru a sparge codurile unui segment care trebuie să se reinventeze.

Caracteristicile cheie:

  • Noua generaţie C4 combină eleganța, fluiditatea și dinamismul unui hatchback compact cu rezistența, caracterul și robusteţea unui SUV – mai pe scurt un cross-hatchback standard din uzină, cu elemente de protecţie în partea inferioară a caroseriei. Consolele scurte faţă/spate, combinate cu roți cu diametru mare (690 mm, gama de jante 16-18 inci) și gardă la sol de 156 mm, care este mai mare decât concurența, dă vehiculului o postură unică.
  • Modelul este construit pe baza platformei CMP, folosită de modele precum Peugeot 208 sau Opel Corsa, însă într-o versiune extinsă. Aceasta înseamnă că pe puntea din spate configuraţia suspensiei este una semi dependentă, iar tracţiunea pe puntea din spate, ambele fără alternative.
  • Dimensiunile maşinii sunt de: 4.360 x 1.800 x 1.525 x 2.670 mm în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament. Datorită staturii sale ridicate, oferă un punct de vizibilitate mai ridicat decât concurența (1.22 m). Volumul portbagajului este egal cu 380 litri (maxim 1.250 litri cu scaunele rabatate).
  • Partea frontală şi posterioară, cu iluminarea sa în formă de V, încorporează noile standarde estetice ale Citroën, prefigurate de CXPerience Concept, Ami One Concept și 19_19 Concept, dar și inițiate de noul C3. Tehnologia de iluminare este 100% formată din LED-uri, farurile principale având trei module “Citroën LED Vision”. Luminile de zi şi proiectoarele de ceaţă sunt la fel pe bază de LED-uri.
  • Linia unică a acoperișului, combinată cu luneta înclinată, exprimă în mod clar aerodinamica vehiculului, însoțită de un spoiler care îmbunătățește vitalitatea formei corpului. Acest acoperiș ușor înclinat, care stă deasupra celor trei geamuri laterale, este făcut cu inspiraţie de la iconicul Citroen GS.
  • Maşina electrică se va deosebi de cea cu motoare cu ardere internă prin insigne specifice, dar şi prin accente decorative pe diverse elemente de caroserie, plus lipsa unor terminaţii de eşapament.
  • În total vor fi puse la dispoziţie 31 de combinaţii de culori pentru caroserie cu aşa-zise Color Packs, dar şi şase ambianţe interioare diferite.
  • Interiorul maşinii este complet nou. Putem observa un volan turtit în partea inferioară şi cu padele în spatele său, un monitor central tactil de 10 inci, panoul de control al sistemului de climatizare automată pe două zone, un panou de instrumente digital, un head-up display şi altele, care în dependenţă de nivelul de echipare pot fi dotări standard sau opţionale. Mai putem vedea un nou levier interesant al cutiei de viteze automate, care mai este înconjurat de butonul pentru frâna de mână electrică şi selectorul modurilor de rulare.
  • Scaunele Advanced Comfort oferite standard pentru pasagerii din faţă au un strat mai gros de spumă, pot fi dotate cu sistem de masaj cu opt camere pneumatice şi cinci programe de relaxare, iar cel al şoferului poate primi reglaje electrice în opt poziţii şi funcţie de memorie. Sunt oferite în cinci ambianţe estetice, bazate pe patru dimensiuni diferite, în funcţie de alegerea clientului. Există şi un sistem audio opţional Arkamys în opt canale.
  • Interiorul practic conţine diverse nişe, peste 16, cu un volum total de 39 litri pentru o practicabilitate mai mare. Consola centrală mai include un panou de încărcare wireless a telefoanelor, combinat cu două porturi USB, dintre care unul USB-C. Printre altele se mai numără un acoperiş panoramic cu trapă acţionată electric, sistem de iluminare ambientală, head-up display, volan, parbriz şi scaune încălzite, nu mai puţin de 20 de sisteme de protecţie şi asistenţă (inclusiv sistem de pilotare semi automatizată de nivel 2 Highway Driver Assist, camere la 360 de grade şi sistem de parcare automată), cameră de bord ConnectedCAM integrată, etc.
  • Smart Pad Support Citroën, un sistem inteligent și retractabil, introdus în premieră mondială, este funcțional și construit direct în tabloul de bord, pentru a fixa în siguranță de exemplu o tabletă.
  • Modelul Citroen ë-C4 este dotat cu un singur motor electric ce produce 136 CP şi 260 Nm de cuplu disponibil instantaneu pentru accelerație curată, liniară, de la 0 la 100 km/h în 9.7 secunde în modul Sport și pentru atingerea unei viteze maxime de 150 km/h. Bateria litiu-ion de 50 kWh funcţionează la o tensiune înaltă de 400 V. Autonomia se ridică până la 350 km în ciclu WLTP.
  • Bateria modelului electric se poate încărca rapid în Mode 4 cu până la 100 kW (10-80% în 30 minute); în Mode 3 de la un 32 A wallbox în 7.5 ore sau printr-un opţional încărcător de 11 kW în cinci ore; în Mode 2 în condiţii casnice, printr-un Legrand Green’up socket de 16 A, în 15 ore, ori de la o priză casnică obişnuită în peste 24 de ore.
  • Linia de motoare cu ardere internă este compusă din:
    • Trei benzinare cu trei cilindri şi volum de 1.2 litri, adaptate normelor Euro 6d: PureTech 100 S&S + cutie mecanică în şase trepte, PureTech 130 S&S + cutie mecanică în şase trepte, PureTech 130 S&S + cutie automată în opt trepte, PureTech 155 S&S + cutie automată în opt trepte şi PureTech 155 + cutie automată în opt trepte. (Cifrele reprezintă numărul de cai putere);
    • Două motoare turbodiesel de 1.5 litri, adaptate normelor Euro 6d: BlueHDi 110 S&S + o cutie mecanică în şase trepte şi BlueHDi 130 S&S + cutie automată în opt trepte;
  • Noile C4 și ë-C4 sunt echipate standard cu suspensia adaptivă Citroen cu perne hidraulice progresive, care au fost introduse pentru prima dată pe C4 Cactus și C5 Aircross. Aproximativ 20 de brevete au fost depuse în dezvoltarea noii suspensii. Modul în care funcționează este destul de simplu. În timp ce sistemele de suspensii convenționale cuprind un amortizor, un arc și un mecanism mecanic de oprire, sistemul Progressive Hydraulic Cushions adaugă câte două aşa-zise mecanisme de oprire hidraulice pe ambele părți ale braţului, una pentru compresie şi alta pentru decompresie.
    • Suspensia, prin urmare, funcționează în două etape, pentru a se potrivi cu modul în care se folosește mașina:
      • Pentru compresia și decompresia ușoară, arcul și amortizorul controlează mișcările verticale împreună, fără a fi nevoie de asistență din partea mecanismelor de oprire hidraulice. Aici pasagerii vor simţi un efect de “plimbare pe un covor magic zburător”, dând impresia că maşina pluteşte pe un teren neuniform.
      • În timpul impacturilor majore cu drumuri avariate, arcul și amortizorul funcționează împreună cu aceste mecanisme, care încetinesc treptat mișcarea componentelor pentru a evita smuciturile de la sfârșitul intervalului. Spre deosebire de un mecanism de oprire mecanic tradițional, care absoarbe energia, dar transmite o oarecare lovitură la capătul intervalului, mecanismele de oprire hidraulice absorb și disipează această energie.

Startul producţiei modelului este programat pentru toamna acestui an. Livrările vor demara până la sfârşitul lui 2020. Poţi afla mai multe detalii despre automobil din comunicatul de presă integral de mai jos (în limbă engleză).

[embeddoc url=”https://autoblog.md/media/2020/06/DP_REVEAL_C4_30_06_2020_EN.pdf”]

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise