(video) Premieră mondială: Noua generaţie Skoda Octavia – ce noutăţi aduce bestseller-ul mărcii

Modelul Skoda Octavia este inima și motorul mărcii din Cehia, un model iconic şi unul de top la capitolul volum al vânzărilor. Și tocmai la timp, când se împlinesc 60 de ani de la startul producţiei, producătorul auto a introdus cea mai recentă ediție a bestseller-ului său.

Cea de-a patra generație a modelului Skoda Octavia a crescut în dimensiuni, fiind, prin urmare, mai lungă și mai lată decât automobilul încă actual. Și portbagajul îi are un volum mai mare. Iar datorită noului limbaj de design al mărcii, noua Octavia prezintă o emotivitate și mai mare.

Noul concept interior combină funcționalitate remarcabilă și o cantitate unică de spațiu cu materiale de înaltă calitate și caracteristici inteligente, chiar și în detalii mici. Mai mult, o serie de soluții noi de conectivitate și sisteme de asistență subliniază capacitatea inovatoare a mărcii în segmentul mașinilor compacte. Toate aceste calități sunt completate de o valoare extraordinară în schimbul banilor și de un nivel ridicat, obișnuit, de calitate al Skoda.

“Pentru Skoda, Octavia are o importanță imensă. De aceea am reînnoit total această mașină. Rezultatul este cea mai bună Octavia din toate timpurile: este chiar mai spațioasă, mai practică și mai sigură ca niciodată. Tocmai la timp când va împlini 60 de ani, facem un pas mare în viitor cu o nouă generație. În ultimele șase decenii, Octavia a contribuit la dezvoltarea pozitivă a companiei și a brandului. Sunt foarte sigur că noua generație își va juca rolul în menținerea acestei dezvoltări pozitive”, a declarat Bernhard Maier, şeful Skoda Auto.

În ianuarie 2019, Octavia a sărbătorit 60 de ani de la începerea producției modelului. Primele unități ale acestui model legendar au părăsit linia de producție a uzinei din Mlada Boleslav la începutul anului 1959. La mijlocul anilor 1990, primele Octavia din generația modernă au preluat moștenirea de la mașina compactă populară. Producătorul ceh de mașini a construit peste 6.5 milioane de exemplare de la momentul lansării sale în 1959.

În ultimii ani, a treia generație a mașinii compacte de dimensiuni mari s-a vândut în aproximativ 400.000 de unități pe an în întreaga lume, reprezentând aproximativ o treime din vânzările totale ale Skoda. În prezent, Octavia este cel mai vândut model din Republica Cehă, Austria, Elveția, Finlanda, Ungaria, Polonia, Serbia și Belarus. Rolul principal în această poveste de succes îl joacă varianta Combi: aproape două treimi din toți cumpărătorii de Octavia optează pentru această variantă de caroserie.

Octavia este cel mai bine vândut break din Europa și cea mai populară mașină de import din Germania. Prin urmare, Skoda va lansa mai întâi pe piaţă noua Octavia Combi, iar liftback-ul va urma câteva săptămâni mai târziu.

  • Exteriorul

Noul design al părţii frontale şi noile faruri, puternic trasate, oferă caracteristici vizuale importante pentru noua Octavia. Lungimea și lățimea sporită a vehiculului compact îi evidențiază caracterul sigur. Cu 4.689 mm, noua Octavia Combi este cu 22 de mm mai lungă decât predecesorul său; lăţimea sa a crescut cu 15 mm până la 1.829 mm (lungimea liftback-ului a crescut cu 19 mm până la fel 4.689 mm). Ampatamentul măsoară 2.686 mm pe ambele variante.

Railings-urile de pe acoperiș, reproiectate, subliniază silueta alungită a vehiculului, în timp ce jantele din aliaj de până la 19 inci îi conferă o prezenţă puternică. Trei culori noi au fost adăugate şi în paleta de culori: Crystal Black, Lava Blue şi Titanium Blue.

Nişte pachete Chrome sau Dynamic sunt disponibile opţional (pentru echiparea Ambition şi Style) pentru o personalizare mai mare a exteriorului. Logoul de pe portbagaj a fost înlocuit cu denumirea SKODA, iar break-ul va avea standard un ştergător de lunetă (pentru liftback e opţional).

Noul design accentuează prezența vizuală a modelului și a permis modelarea unei aerodinamici excelente. Liftback-ul are un coeficient de rezistenţă aerodinamică de 0.24, iar varianta Combi de 0.26 (Cd). Noua Octavia se situează astfel printre cele mai aerodinamice mașini din lume. Aerodinamica îmbunătățită reduce, prin urmare, consumul de combustibil și emisiile de CO2.

Farurile frontale au devenit mai înguste şi împreună cu noile stopuri folosesc tehnologie modernă LED. În nivel de echipare de top automobilul va fi echipat cu faruri de tip full LED Matrix (cu câte 22 de elemente per modul). Acest sistem inovator generează un fascicul de lumină format din mai multe segmente care sunt controlate individual. Astfel, faza lungă a farurilor poate fi aprinsă în orice moment, fără să orbească alți participanți la trafic. Folosind o cameră din spatele parbrizului, tehnologia inteligentă detectează vehicule care se apropie, precum și persoane și obiecte care reflectă lumina.

De asemenea, noile faruri au o funcție animată de salut a şoferului (Coming/Leaving Home). De cealaltă parte, stopurile full LED la fel fac parte din această funcţie de salut şi în premieră pentru Octavia au indicatori de direcţie dinamici.

  • Interiorul

În interiorul noii Octavia, cantitatea obișnuită, impresionantă de spațiu este și mai generoasă. Pasagerii din spate se bucură de un nivel “luxos” de spaţiu pentru picioare – acum de 78 mm (+5 mm). Iar capacitatea de încărcare a portbagajului, care este cea mai mare din segment, a crescut până la la 640 de litri în modelul Combi (+30) și până la 600 de litri în liftback (+10).

Designerii Skoda au renovat complet interiorul modelului OCTAVIA, inclusiv folosind materiale mai calitative şi plăcute la atingere, în particular plastic soft touch pentru panourile uşilor şi planşa de bord.

Noul volan are acum doar două spiţe și un decor cromat. În varianta sa multifuncțională pot fi executate 14 funcții diferite prin intermediul apăsării de butoane şi comenzi scroll, inclusiv pentru încălzirea volanului şi Travel Assist. Opţional e disponibil unul sport multifuncţional cu trei spiţe.

Consola centrală, panourile interioare ale ușilor și planşa de bord au fost reproiectate și ele. Dispunând de un aranjament modular, pe mai multe niveluri, tabloul de bord face o referire la forma grilei Skoda cu o zonă colorată, contrastantă, sub afișajul mare și multifuncțional central. Echiparea standard mai include geamuri acţionate electric, frână de mână electromecanică şi mai sunt în dotare nişte geamuri faţă laterale cu izolare acustică.

O altă noutate introdusă sunt noile scaune de tip ergonomic (Ergo, în nivel de echipare Ambition sau mai superior), disponibile pentru prima dată pe Octavia. Pe lângă faptul că sunt încălzite, acestea oferă și opțiunile unui sistem de masaj şi/sau ventilare. Scaunele sport opționale sunt acoperite cu o țesătură ThermoFlux deosebit de respirabilă.

O altă caracteristică opțională a noii Octavia este sistemul de climatizare Climatronic pe trei zone. Iar când este echipat cu sistemul de acces fără cheie – KESSY – oricare dintre cele patru uși ale Octavia poate fi deschisă mai întâi.

În momentul lansării pe piață, noua Octavia va fi disponibilă în nivelele de echipare Active, Ambition și Style (ulterior şi L&K). Mai târziu în 2020, va fi adăugat în gamă versiunea Octavia Scout, dar şi cea sportivă RS.

Continuăm cu alte detalii. Aflaţi că noua Octavia este primul model Skoda dotat cu head-up display color. Este disponibil opţional începând cu nivelul de echipare Style şi prin aceasta pot fi proiectate informații importante, cum ar fi viteza sau informațiile despre navigaţie, direct pe parbrizul (încălzit opţional), în vederea imediată a șoferului, permițându-i să le citească fără a-și lua ochii de pe drum.

Noile sisteme de infotainment de pe Octavia oferă servicii de streaming opționale pentru radio și TV, precum și o integrare completă a smartphone-ului, fără nici un cablu, folosind tehnologia wireless SmartLink+. Dispozitivele media sau stick-urile USB pot fi, de asemenea, direct conectate la sistemul multimedia prin intermediul celor două porturi USB-C din bord (în total pot fi până la cinci porturi într-o maşină, iar o priză de 230 V în spate este opțională și ea)!

Habitaclul noului model mai este optimizat acustic și noul sistem audio opțional Canton (cu 12 difuzoare) va asigura un sunet perfect. Va mai putea fi comandat pe noua Octavia şi un sistem de iluminare ambientală cu 10 culori la alegere. În combinaţie cu acesta din urmă mai vin şi nişte proiectoare care fac văzut logoul Skoda pe pământ la deschiderea uşilor faţă.

Skoda a îmbunătățit și mai mult al său panou de bord digital opţional, Virtual Cockpit, acum pentru noua Octavia (standard vin ceasuri de bord cu un ecran color de 4.2 inci între ele). Cea mai recentă generație a sa vine cu un ecran de 10.25 inci și este acum și mai ușor de utilizat. Șoferul poate alege dintre patru teme diferite – Basic, Classic, Navigation and Driver Assistance Systems – și să seteze conținutul dorit folosind comenzile de pe volanul multifuncțional.

Utilizatorii pot opta, de asemenea, să afișeze hărțile sistemului de navigație pe Virtual Cockpit și pe ecranul central care este disponibil în mărimi de până la 10 inci, în două nivele diferite de zoom.

Apropo, comenzile noului sistem Climatronic pot fi acționate printr-o bară integrată în partea inferioară a ecranului multimedia (similar cu ceea ce am văzut pe noul VW Golf). Prin intermediul unui nou glisor tactil în partea de jos a afișajului sistemului de infotainment, volumul poate fi reglat folosind un deget, iar harta de navigaţie poate fi mărită și micșorată folosind două degete.

  • Sisteme de asistenţă noi

A patra generație Octavia introduce mai multe sisteme noi și inovatoare de asistență, dintre care unele debutează într-un model realizat de producătorul ceh. Noul Collision Avoidance Assist sprijină șoferul prin creșterea activă a momentului de direcție în cazul unei coliziuni iminente cu un pieton, biciclist sau un alt vehicul – prevenind ideal accidentul cu o manevră evazivă controlată.

Sistemul Exit Warning îi permite șoferului să știe dacă un alt vehicul sau un biciclist se apropie din spate atunci când deschide ușa mașinii. Iar folosind funcția Hands-on Detect, mașina este în măsură să verifice dacă șoferul atinge constant volanul sau dacă nu mai are sub control vehiculul din cauza unei eventuale urgențe medicale. Dacă apare o astfel de urgență, Emergency Assist va interveni pentru a opri maşina în siguranţă.

Iar un Turn Assist poate detecta traficul din sens opus într-un stadiu incipient când se virează la stânga, avertizează șoferul sau chiar opreşte automat vehiculul în caz de pericol.

Lista celor disponibile mai este completată de: Traffic Warning, Area View, Side Assist, Front Assist including Predictive Pedestrian and Cyclist Protection, Predictive Cruise Control, Traffic Sign Recognition, Lane Assist, Traffic Jam Assist, Emergency Assist, Travel Assist, Crew Protect Assist, Multi-Collision Brake, etc.

În total sunt disponibile de instalat până la nouă airbag-uri, inclusiv unul pentru genunchii şoferului!

  • Motoare, cutii de viteză, şasiu

Noua Skoda Octavia continuă să stea pe o platformă MQB a grupului VW, aceeaşi care a fost folosită pentru noul Golf şi îmbunătăţită. Este dotată cu motoare moderne TDI și TSI cu o eficiență sporită care, datorită aerodinamicii îmbunătățite semnificativ, scad consumul de combustibil și emisiile de poluanți. Pe lângă motoarele diesel și pe benzină, există și o variantă deosebit de ecologică care consumă CNG, variante plug-in hybrid și în premieră pentru Skoda – motorizări mild hybrid!

Aşadar, în Europa vor exista următoarele opţiuni la alegere: un TSI de 1.0 litri şi cu trei cilindri (110 CP/200 Nm) sau un TSI de 1.5 litri şi cu patru cilindri (150 CP/250 Nm). Dacă ambele sunt cuplate la un DSG cu şapte trepte, atunci mai sunt asistate de un demaror-generator cu centură, dar şi de o baterie litiu-ion, ambele care funcţionează prin intermediul unui sistem electric de 48 V (aceste modele vor putea insigna e-TEC).

Combinaţia de agregate face posibile ca maşinile care le vor avea la bord să se poată mişca în unele condiţii, inclusiv în cazul când o fac din inerţie, cu motorul cu combustie complet deconectat. De asemenea, mai permit ca în timpul frânării energia cinetică să fie recuperată şi ulterior benzinarul să primească un impuls electronic de energie atunci când este necesar (la acceleraţii intense). În acelaşi timp, sistemul mild hybrid permite ca motorul cu ardere internă să pornească mai liniștit și cu mai puține vibrații.

Ambele motoare TSI menţionate sunt disponibile și în combinație cu o cutie de viteze manuală cu 6 trepte, dar fără tehnologia mild hybrid deja. Cutia de viteze care vine în combinaţie cu motorul 1.5 TSI a fost recent dezvoltată pentru agregatele care oferă un nivel mare de cuplu și este utilizată şi în combinație cu motoarele diesel ale noii Octavia.

Pe partea de benzinare va exista şi o unitate de top, 2.0 TSI cu 190 de CP şi 320 Nm, disponibilă exclusiv în combinaţie cu un sistem de tracţiune integrală şi o cutie de viteze DSG cu şapte trepte. Acest model poate face 0-100 de km/h în 6.9 secunde şi poate atinge maxim 234 de km/h. De menţionat că toate benzinarele sunt dotate din uzină cu un filtru de particule.

Pe partea de motoare diesel vor exista trei oferte absolut noi din familia EVO – fiecare cu un volum de 2.0 litri şi care produc câte 116, 150 şi 200 de CP. Cuplul maxim pe motorul diesel de top este de 400 Nm.

Pe lângă un filtru de particule, motoarele sunt echipate cu o nouă etapă în tratarea SCR a gazelor de eșapament. Folosind ceea ce este cunoscut sub numele de “doză dublă”, ureea AdBlue este injectată acum în mod special în fața celor două convertizoare catalitice SCR care sunt dispuse unul după alta. Această metodă și utilizarea celui de-al doilea convertizor catalitic reduc emisiile de oxid de azot (NOx) cu aproximativ 80% în comparație cu generația anterioară a fiecărui motor. Ca rezultat, motoarele EVO oferă condiții tehnice necesare pentru a îndeplini viitorul standard Euro 6d de emisii.

Variantele cu 150 şi 200 de CP sunt disponibile opţional în combinaţie cu un sistem de tracțiune integrală! Cu cel mai puternic diesel poate face 0-100 km/h în 7.1 secunde.

Skoda oferă, de asemenea, a patra generație Octavia cu motorizare G-TEC. Față de o mașină care funcționează pe benzină, Octavia G-TEC produce cu aproximativ 25% mai puțin CO2, semnificativ mai puțin oxid de azot (NOx) și nici un fel de particule de funingine.

Motorizarea 1.5 TSI (patru cilindri) cu 130 CP/200 Nm este proiectată să funcționeze pe bază de CNG. Capacitatea totală a celor trei rezervoare de CNG de la bord este de 17.7 kg, însă dacă este necesar, mașina poate folosi și rezervorul său de benzină (9 litri). Noua Octavia G-TEC va fi disponibilă în ambele variante de caroserie şi cu ambele cutii de viteze la alegere!

Într-un final, Octavia devine al doilea model Skoda cu motorizare plug-in hybrid (cu orice nivel de echipare în afară de active şi indisponibilă pentru Octavia Scout). Preluând unitatea de propulsie de la Skoda Superb iV, noua Octavia iV beneficiază la fel de un motor electric ce vine să lucreze alături de un TSI de 1.4 litri.

Pe Octavia iV unitatea de propulsie este disponibilă într-o singură variantă de putere: 204 CP/350 Nm. Motorizarea este cuplată la o cutie de viteze DSG cu şase trepte în loc de şapte. Datorită bateriei de 13 kWh, parte a sistemului, maşina poate rula doar cu electricitate de o distanţă de până la 55 de km. Din păcate Skoda a trebuit să meargă la un compromis cu acest model: volum portbagaj redus de 450 de litri (liftback) şi 490 de litri (Combi), iar volumul rezervorului de benzină e mai mic cu cinci litri (40).

Un apropo la capitol tehnic. Noua Octavia devine primul model Skoda care folosește tehnologia shift-by-wire pentru a opera transmisia DSG. Levierul cutiei de viteze nu mai este conectat mecanic la cutia de viteze propriu-zisă, efectuând acest lucru deja electronic. Respectiv, în locul manetei tradiţionale cunoscute, pe consola centrală va exista un nou modul de control cu un mic comutator pentru modurile R, N, D/S, precum şi comanda pentru modul P (similar cu ceea ce este pe noul Golf).

Iar pe lângă șasiul cu suspensii standard, Skoda va mai oferi și alte două opțiuni pentru OCTAVIA: unul cu o suspensie sport ce face garda la sol a maşinii cu 15 mm mai mică, dar și un șasiu Rough Road care îi măreşte garda la sol cu ​​15 mm faţă de cea standard.

Va continua să existe opţional şi sistemul Dynamic Chassis Control, care reglează constant suspensia și amortizarea, şi oferă o gamă de profiluri diferite pentru selectarea modului de conducere (amortizoare adaptive). Când o maşină este echipată cu DCC, garda la sol rămâne neschimbată pe versiunile plug-in hybrid, în timp ce pe toate celelalte sunt reduse cu 10 mm.

  • Soluţii Simply Clever

Într-un final, nici o Skoda modernă nu poate apărea pe piaţă fără soluţiile Simply Clever. Pachetul Sleep este disponibil opţional pentru prima dată pentru Octavia şi aduce pe scaunele din spate două tetiere confortabile mai mari și o pătură. Pentru modelul break – Combi – un pachet net îmbunătățit, cu o utilizare confortabilă a portbagajului și un raft retractabil automat sunt, de asemenea, noi. Şi un buzunar de stocare multifuncțional sub capacul portbagajului oferă spațiu suplimentar pentru depozitarea diverselor articole.

Încuietori de siguranță pentru copii pentru ușile din spate pot fi acționate electronic de pe uşa şoferului, iar pasagerii din spate pot folosi două buzunare de stocare pentru smartphone-uri pe spătarele scaunelor faţă. Două prize USB-C sunt disponibile pentru pasagerii din față și, ca opțiune, două în spate, iar un alt port USB-C opțional, de pe consola superioară de deasupra oglinzii retrovizoare, este nou (util pentru conectarea camerelor de bord).

O dotare clasică Skoda este umbrela dintr-un compartiment de depozitare din ușa șoferului. Există acum spațiu în acest compartiment şi pentru o perie de mână, care este de asemenea un accesoriu autentic Skoda.

Mai mult, pâlnia integrată în capacul rezervorului de spălare a parbrizului este prezentă şi pe noua Octavia, în timp ce un cârlig de remorcare opţional poate fi instalat în mod electric prin apăsarea unui buton corespunzător din portbagaj. Mașina este dotată, de asemenea, cu un nou tub de umplere convenabil pentru AdBlue.


Noua generaţie Skoda Octavia va apărea pe piaţa din Republica Moldova în anul 2020. Preţurile deocamdată nu se cunosc. O aşteptăm cu drag!

Evenimentul de prezentare în reluare, comentat de AutoBlog.MD:

Toate detaliile despre noua Octavia
(comunicat oficial în engleză + specificaţii detaliate despre motoare)

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/