(video) Premieră mondială: Noul McLaren W1 – the real supercar

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Noul McLaren W1 este succesorul revoluționar a două dintre cele mai mari supercaruri din toate timpurile – F1 și P1- și ridică descendența mașinii McLaren „1” la noi înălțimi în fiecare aspect al performanței.

La fel cum numele W1 sărbătorește spiritul de campion mondial al McLaren, și data prezentării publice a mașinii a fost aleasă în acest sens: 6 octombrie 2024 este aniversarea a 50 de ani de când Emerson Fittipaldi a sigilat primul Campionat Mondial de Formula 1 câștigat de un pilot McLaren și de companie în calitate de constructor.

Caracteristici cheie:

Performanță epică a sistemului de propulsie V8 High-Performance Hybrid cu tracțiune exclusivă RWD

  • La baza lui W1 se află un tren de propulsie hibrid de înaltă performanță complet nou, care cuprinde noul motor cu combustie MHP-8 V8 de la McLaren, un modul E complet nou (care integrează un motor electric cu flux radial și o unitate de control a motorului) și o nouă cutie de viteze cu opt trepte și E-reverse. Puterea și cuplul sunt direcționate numai către roțile din spate, prin intermediul unui diferențial electronic.
  • Cei 928 CP/900 Nm ai noului motor V8 și cei 347 CP/440 Nm ai modulului E se combină pentru a produce 1275 CP și 1340 Nm, oferind modelului W1 cea mai mare putere de până acum a unui McLaren și situându-l deasupra tuturor concurenților principali.
  • Are o greutate de 1399 kg și un raport uimitor putere/greutate de 911 CP/tonă (cel mai mare din toate timpurile pentru orice McLaren omologat pentru șosea și, mai important, cel mai bun din clasă).
  • Este capabil de 0-100 km/h în 2.7 secunde, 0-200 km/h în 5.8 secunde și 0-300 km/h în mai puțin de 12.7 secunde. Viteza maximă e limitată electronic la 350 km/h.

V8 nou

  • Motorul V8 MHP-8 complet nou al McLaren, cu arbore cotit plat și un unghi V de 90 de grade, este esențial pentru furnizarea puterii epice a noului W1.
    • Proiectat de la bun început pentru a fi în centrul celor mai bune propulsoare electrificate, unitatea biturbo de 3988 cm3 are un bloc ușor, capete de cilindri și pistoane din aluminiu și demonstrează expertiza McLaren în proiectarea motoarelor cu combustie care stabilesc noi standarde – de exemplu, alezajele cilindrilor acoperite cu spray cu plasmă sunt utilizate pentru a permite turații ale motorului de până la 9200 rpm.
    • Un sistem de injecție directă a benzinei (GDI) de 350 bari și injecția de combustibil prin port extind domeniul de performanță al motorului fără a afecta negativ emisiile, permițând cea mai mare putere specifică generată vreodată de un McLaren – 233 CP per litru.
    • Turbocompresoarele twin-scroll sunt optimizate pentru a furniza o putere de vârf și un cuplu mai mari decât componentele anterioare, disponibile pe toată plaja de turații și un răspuns îmbunătățit de la 2500 rpm.
    • Sistemul de evacuare are colectoare tubulare proiectate pentru a maximiza implicarea șoferului, precum și performanța, cu canale lungi, de lungime egală, reglate pentru a crea un sunet crescendo pe măsură ce turația motorului se apropie de limita electronică de 9200 rpm.
Sunetul motorului prin eșapament

Tehnologie electrică din curse

  • Motorul electric este derivat din Formula 1 și funcționează în combinație cu motorul cu combustie, fiind montat pe partea laterală a transmisiei și contribuind cu până la 347 CP.
    • Compus dintr-o unitate cu flux radial și o unitate integrată de control al motorului – o abordare inginerească similară cu cea adoptată în cursele IndyCar – modulul E este un masterclass în maximizarea eficienței, minimizând în același timp volumul și greutatea pachetului. Întreaga unitate cântărește doar 20 kg și alte avantaje includ reducerea volumului lichidului de răcire, a conexiunilor de joasă și înaltă tensiune și a garniturilor. Unitatea sigilată îmbunătățește capacitatea de întreținere cu o interfață uscată în afara unității de transmisie.
    • Elementul E-motor este capabil să se rotească până la 24.000 rpm și are o putere specifică de 23 CP/kg, care este direct comparabilă cu electromotoarele din Formula 1.
    • E-module-ul este alimentat de o baterie mică de 1,384 kWh, care, împreună cu unitatea de gestionare și unitatea de distribuție a puterii, este închisă pe o podea structurală din fibră de carbon, adăpostită într-o cavitate din structura monococă din fibră de carbon, amplasată cât mai jos posibil pentru a avantaja centrul de greutate al vehiculului. Autonomia electrică se ridică la doar 2 km.
    • Starea de încărcare a bateriei este gestionată pentru a menține un nivel minim de încărcare pentru a porni motorul la pornirea vehiculului, energie pentru funcția de marșarier și o rezervă pentru momentele în care mașina rămâne parcată pentru perioade îndelungate.
    • În conformitate cu angajamentul McLaren de a minimiza greutatea, greutatea totală a componentelor hibride a fost redusă cu 40 kg față de McLaren P1, oferind în același timp o putere electrică aproape dublă. O greutate suplimentară este economisită prin absența componentelor auxiliare ale motorului, inclusiv alternatorul, demarorul și conductele suplimentare necesare pentru un sistem de climatizare tradițional.
McLaren W1

Născut din aerodinamica cu ground-effect din Formula 1

  • Platforma aerodinamică a noului W1 este rezultatul a 350 de ore de sesiuni în tunelul de vânt, cu 5000 de puncte testate și peste 3000 de rulări de simulare CFD. Conceptul începe cu structura monococă Aerocell de sub caroserie, din fibră de carbon pre-impregnată, care este modelată pentru a facilita o aerodinamică full ground effect. Șasiul are un finisaj lucios 3K cu suprafețe vizibile din exterior și din interiorul mașinii.
  • Dispunând de scaune integrate în podeaua Aerocell – care economisesc aproape 70 mm din ampatamentul necesar – și de spații ridicate pentru picioare, cu o cutie de pedale și o coloană de direcție reglabile pentru a asigura poziția optimă de conducere, Aerocell este unic pentru W1, care prezintă, de asemenea, cel mai mare număr de suprafețe aerodinamice și active dintre toate McLaren-urile stradale.
  • Aerocell încorporează, de asemenea, elemente de fixare pentru primele portiere gullwing ale McLaren, numit Anhedral doors.
    • Decizia de a adopta acest concept de ușă a fost dictată de cerințele aerodinamice care impuneau un design care este articulat doar de la acoperiș.
    • Împreună cu geamurile laterale de dimensiuni reduse, portiera permite optimizarea fluxului de aer de la pasajele roților frontale către radiatoarele de înaltă temperatură, oferind un spațiu suplimentar de răcire care permite reducerea dimensiunii radiatoarelor necesare pentru răcirea grupului motopropulsor, optimizând ambalajul și economisind greutate.
    • Faptul că forma portierei amintește de partea caroseriei monopostului McLaren MCL38 din F1 este, de asemenea, o semnătură vizuală îngrijită.
  • Atenția acordată cerințelor aerodinamice se extinde chiar și la grupul motopropulsor, care este înclinat cu 3 grade pentru a acomoda difuzorul posterior cu forță de apăsare ridicată.
  • Cheia caracterului dinamic dual al W1 – care oferă o experiență de conducere sublimă atât pe șosea, cât și pe circuit – este modul McLaren Race. Atunci când este activat, acesta include tehnologiile aerodinamice de schimbare a formei pentru a permite cea mai bună transformare radicală a caracterului „de pe șosea pe circuit” din lume.
    • Reducerea gărzii la sol – cu 37 mm în față și cu 17 mm în spate – și desfășurarea aripilor active din față și din spate nu este doar teatrală. În modul Race, W1 este capabil să genereze o forță de apăsare de până la 350 kg pe puntea frontală și alte 650 pe spate, pentru un total de o tonă în virajele de mare viteză!
  • Aripile active față și spate și un deviator de flux de aer montat pe acoperiș sunt printre cele mai avansate caracteristici aerodinamice instalate vreodată pe un McLaren omologat pentru șosea.
  • Revoluționara aripă spate McLaren Active Long Tail – fără îndoială cel mai spectaculos element vizual al noului W1 – este absolut integrantă pentru performanța aerodinamică a mașinii. Elementul este mișcat de patru mici electromotoare în funcție de modul Road sau Race. De asemenea se poate extinde cu 300 mm în spate și ajustând înclinarea, McLaren Active Long Tail extinde zona de lucru a difuzorului în modul Race. De asemenea, funcționează în configurațiile DRS și airbrake, după cum este necesar, pentru a ajuta la optimizarea echilibrului aerodinamic.
  • De cealaltă parte, aripa frontală din bara de protecție este acționată de două mici electromotoare și se rotește printr-un arc pentru a crea o zonă frontală inferioară pe toată lățimea, alimentând cu aer dedesubtul mașinii în modul Race prin intermediul unui T-tray și a unei chilii în stil F1.
    • Stă mai sus la viteze mici pentru a evita deteriorarea din cauza denivelărilor.
    • Sistemul de ridicare a vehiculului reduce și mai mult acest risc.
    • Designul suspensiei față contribuie, de asemenea, la eficiența aerodinamică, brațele inferioare ale tijei de împingere și sistemul de amortizoare fiind ridicate semnificativ pentru a menține canalul de aer care curge curat spre partea din spate a mașinii.

Geniu dinamic fără compromisuri, condus de ADN-ul McLaren

  • Noua suspensie McLaren Race Active Chassis Control III cu modul McLaren Race asigură o gamă largă de capabilități, de la conformitatea cu normele rutiere până la performanța în cel mai rapid tur și conectarea pură a șoferului. Include modurile Comfort, Sport și Race. Sistemul de suspensie funcționează în combinație cu elementele aerodinamice active din față și din spate, integrate într-un design unic sub podea, oferind o aerodinamică cu ground affect. Acest lucru permite ca nivelurile necesare de sarcină și aderență să implementeze cuplul prin puntea motoare, reducând nevoia de tracțiune integrală și, prin urmare, greutatea suplimentară necesară pe puntea din față.
  • Capacitatea de a gestiona un nivel atât de ridicat al cuplului numai pe puntea spate este un factor cheie pentru a păstra cel mai bun feedback și senzație. Aici vine în ajutor McLaren Hydraulic Performance Steering pe puntea din față.
  • Continuând influența F1, configurația suspensiei față include, de asemenea, bare de torsiune din titan și un element de încrucișare activ, în timp ce spatele are o bară Z cu droplink-uri active pentru a controla înălțarea. În căutarea neîncetată a greutății reduse a fost utilizată imprimarea 3D pentru montanții și brațele frontale ale sistemului avansat de suspensie.
  • Sistemul de frânare reprezintă un nou progres al renumitului sistem hidraulic de înaltă performanță al McLaren. Noul W1 se va opri de la 100 km/h în 29 de metri și de la 200 km/h în doar 100 de metri.
    • Frânele față sunt activate de etriere cu 6 pistoane, iar cele spate de etriere cu 4 pistoane, ambele de tip monobloc forjat.
    • Discurile de 390 mm din sistemul McLaren Carbon Ceramic Racing+ (MCCR+) sunt unice pentru W1, având un strat ceramic suplimentar față de discurile carbon ceramice anterioare. Acest lucru oferă o durabilitate mai mare, permițând în același timp o plăcuță de frână mai agresivă și niveluri de frecare mai ridicate pentru a crește și mai mult eficiența frânării.
    • Performanța frânelor este optimizată în continuare cu caracteristici aerodinamice pentru a menține sistemul rece. Inspirate direct din conductele folosite în F1, acestea au fost concepute pentru a crește, de asemenea, forța de apăsare și răcirea radiatorului prin gestionarea urmelor pneurilor, în timp ce conductele de frână au fost direcționate pentru a minimiza întreruperea fluxului de aer sub mașină.
    • Frâna de parcare electronică este integrată pe etrierele din spate, economisind greutate și îmbunătățind în același timp rigiditatea componentelor.
McLaren W1

Cel mai rapid McLaren cu cea mai rapidă accelerație și cel mai rapid tur de pistă

  • Depășind chiar și McLaren Senna, super-ușor și axat pe circuit, cu uimitoarea valoare de 3 secunde per tur pe circuitul de referință de la Nardo, W1 este, de asemenea, McLaren-ul cu cea mai rapidă accelerație pe pistă. Modul Race oferă posibilitatea de a alege între două setări ale suspensiei – Race și Race+. Iar opțiunile sistemului de propulsie în modul Race sunt o setare GP sau Sprint.
  • Două butoane de pe volan, poziționate ergonomic la îndemâna degetului mare al șoferului, îi oferă acestuia opțiuni suplimentare: Boost activează instantaneu întreaga putere disponibilă a modulului E – același principiu ca cel utilizat în Formula 1. Acesta poate fi combinat cu butonul Aero pentru un efect DRS (Drag Reduction System) la cerere.
  • Performanța pneurilor este intrinsecă aderenței mecanice și aerodinamice, iar W1 dispune de trei opțiuni de pneuri frontale 265/35 și posterioare 335/30. Anvelopa de circuit Pirelli P ZERO Trofeo RS este echiparea standard. Pirelli P ZERO R și Pirelli P ZERO Winter 2 – din nou, ambele personalizate pentru W1 – sunt de asemenea disponibile.
McLaren W1

Mediul perfect pentru condusul unui supercar

  • W1 are o ergonomie de supercar de neegalat și cea mai bună vizibilitate din clasa sa, cu un spațiu remarcabil în habitaclu atât pentru șofer, cât și pentru pasager. Secțiunile vitrate din spate și, opțional, din partea superioară a ușilor oferă o senzație de aerisire a interiorului. Vederea în față este excepțională, încorporând cei mai înguști montanți A de până acum. Chiar și parasolarele sunt proiectate cu gândul la greutate redusă; realizate din fibră de carbon, acestea au doar 3 mm grosime.
  • Scaunele sunt integrate în mod unic în Aerocell, conectând direct șoferul – și pasagerul – la șasiu. Ambele scaune sunt complet tapițate pentru o susținere și un confort optime și oferă o poziție de condus mai înclinată decât de obicei, cu un nivel ridicat de susținere a coapselor. Pedalele, volanul și comenzile principale se deplasează pentru a îmbrățișa complet șoferul în mediul cockpitului, o poziție de condus perfectă fiind ușor de găsit prin ajustarea pedalelor din aluminiu montate pe podea, care au o acțiune de reglare unică.
  • Volanul unic pentru W1 este mai mic și mai plat decât pe modelele anterioare. Opțional sunt disponibile lumini de schimbare a vitezelor integrate, care îl îndeamnă pe șofer să selecteze treapta următoare pe măsură ce se apropie linia roșie de 9200 rpm. Singurele două butoane de pe volan sunt comenzile Boost și McLaren Aero Deployment. Modurile de șasiu și de propulsie sunt reglate prin intermediul comenzilor basculante de pe panoul de instrumente, care se deplasează odată cu coloana de direcție pentru a permite reglarea modurilor la o distanță mică de volan.
  • Panoul de instrumente chiar se dublează ca un deviator aerodinamic al fluxului de aer din sistemul compact de climatizare. Un alt element de teatru este oferit de comutatoarele de pornire/oprire, de selectare a treptelor de viteză și de modul Race, împreună cu comenzile geamurilor. Acestea sunt adăpostite de afișajul digital retrovizor, proiectat pentru a se asemăna cu o oglindă retrovizoare. Poziția și unghiul camerei sunt plasate în mod deliberat pentru a afișa discret o mică secțiune a aripii spate.
  • Informații și reglaje suplimentare pot fi găsite pe ecranul tactil de 8 inchi al sistemului McLaren Infotainment (MIS II). Include Apple CarPlay și conectivitate USB-C și USB-A.
  • Între scaunele fixe există o zonă de depozitare cu un suport glisant pentru pahare, în timp ce există o a doua zonă pentru obiecte mici în spatele cotierei. W1 are, de asemenea, o nișă cu un volum de până la 117 litri în spatele scaunelor.
McLaren W1

Design

  • Măsoară 4635 x 2074 x 1182 x 2680 mm în lungime, lățime, înălțime și ampatament. Pentru comparație, McLaren P1 are 4588 x 1946 x 1188 x 2670 mm și 1490 kg.
  • Aproape fiecare panou de caroserie este realizat din fibră de carbon. Sub capota frontală se află portul de încărcare EVSE (încărcare până la 80% în 22 de minute), rezervoarele de lichid de frână și de spălare. Structurile aerodinamice vizibile din fibră de carbon și componentele suspensiei expuse sunt, de asemenea, o temă care răsună în întreaga mașină.
  • Aspectul lateral al modelului W1 este influențat de designul Sidepod din F1, cu un decupaj larg pentru ușa de formă convexă, care creează spațiu pentru ca aerul să iasă din pasajul roților frontale prin două orificii – prin care pot fi văzute brațele suspensiei față – și două prize mari în fața secțiunii din spate. Cea mai proeminentă dintre acestea, care alimentează radiatoarele de înaltă temperatură, are o formă triunghiulară și oferă o adâncitură în care a doua admisie este situată în fața roții din spate și prezintă un canal care alimentează difuzorul spate și conductele de frână.
  • Chiar și oglinzile retrovizoare au fost proiectate ținând cont de aerodinamică; acestea sunt amplasate cât mai departe posibil în exterior pe o lamă de susținere și au o formă care le direcționează urma departe de posteriorul mașinii, astfel încât să nu afecteze eficiența radiatoarelor sau a aripii active.
  • Caroseria posterioară puternic proiectată include un capac al motorului cu detalii complicate care se află sub separatorul de flux, care găzduiește, de asemenea, antenele audio și de navigație. Acesta direcționează aerul curat către aripa Active Long Tail cu două elemente, care se află deasupra evacuării mari cu două ieșiri centrale. Partea din spate musculoasă este completată de difuzorul spate proeminent cu mai multe panouri.
  • Personalizarea la comandă, practic nelimitată, este disponibilă prin McLaren Special Operations. Sunt disponibile o serie de materiale luxoase și inovatoare, inclusiv utilizarea în premieră mondială a McLaren InnoKnit, un material infinit de flexibil și super-ușor adaptat pentru a integra perfect suprafețele și componentele interioare.
    • Acest material este tricotat pentru a se potrivi, eliminând orice cerințe inutile de tăiere sau coasere. InnoKnit poate fi adaptat la multe și multiple culori, texturi și forme cu modele de precizie și a fost, de asemenea, integrat în elemente audio și vizuale, cu utilizarea de elemente grafice pentru a difuza și proiecta iluminarea ambientală a cabinei. Materialul poate fi, de asemenea, încorporat în grilele difuzoarelor sistemului audio Bowers & Wilkins.

Fiecare W1 vine standard cu o garanție cuprinzătoare de patru ani și fără limită de parcurs. Modelul va fi construit în doar 399 de exemplare, toate fiind deja alocate clienților. Prețul de start – circa 2.000.000 de lire sterline.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise