(video) Premieră mondială: Noul şi primul BMW Seria 8 Gran Coupe din istorie

Un automobil sport cu patru uşi este adăugat acum noii game BMW Seria 8. Cu conceptul său independent de caroserie, plus trenul de rulare şi tehnologia şasiului concepute special pentru a genera calităţi dinamice superioare, noul BMW Seria 8 Gran Coupe întruchipează un fler sportiv unic în segmentul de lux.

Alăturându-se noilor BMW Seria 8 Coupe şi BMW Seria 8 Cabriolet ca cel de-al treilea model din gama Seria 8, Gran Coupe are propriul său caracter, combinând performanţele deosebite, designul modelat cu dinamism şi eleganţă şi un spaţiu semnificativ mărit pentru pasagerii din spate.

Noul BMW Seria 8 Gran Coupe este singurul model din segmentul său ce este derivat direct dintr-un automobil sport cu două uşi. Potenţialul dinamic rezultat, dar şi ampatamentul mai lung şi reglajul şasiului specific modelului creează un echilibru între performanţe sportive şi confortul călătoriei. Toate acestea înseamnă că Seria 8 Gran Coupe are calităţi excelente pentru utilizare cotidiană, dar şi capacitate de a parcurge distanţe lungi. De la lansare sunt disponibile patru variante de model, cu o motorizare 840i care va fi introdusă din iulie şi pentru coupe şi decapotabilă!

Combinaţia de linii trasate cu precizie şi suprafeţe vaste care se derulează precum un model prin noul limbaj de design al mărcii BMW ajută interiorul noului BMW Seria 8 Gran Coupe să realizeze un echilibru unic între dinamism şi eleganţă. Conceptul de coupe cu patru uşi a fost translatat într-o caroserie cu proporţii speciale. Modelul cu patru uşi are un ampatament de 3.023 milimetri – o creştere de 201 mm faţă de BMW Seria 8 Coupe – măsoară 5.082 milimetri în lungime (+231 mm), 1.932 milimetri în lăţime (+30 mm) şi 1.407 milimetri în înălţime (+61 mm).

Secţiunea frontală a Gran Coupe-ului este identică cu designul Seria 8 Coupe până la punctul unde încep montanţii A. Farurile LED adaptive sunt disponibile standard. Opţionale, farurile BMW Laserlight cu fază selectivă produc o rază de acţiune a fazei lungi de aproximativ 600 de metri.

Pe lângă proporţiile sale distinctive, designul lateral şi al părţii spate ale noului BMW Seria 8 Gran Coupe se distinge clar de cel al celorlalte versiuni Seria 8. Întrucât cadrul parbrizului este mai vertical, şi linia acoperişului este mai înaltă, ceea ce se traduce prin spaţiu pentru cap suplimentar atât în faţă, cât şi în spate. Linia acoperişului se contopeşte cu spatele printr-o oscilaţie graţioasă, prin intermediul unei tranziţii sub formă de aripă în vecinătatea montanţilor C care accentuează silueta alungită. Montanţii C sunt prelucraţi manual în zona lunetei, după livrarea din presă, pentru a asigura o linie complexă. Totodată, luneta urmează o linie ceva mai abruptă pentru a permite o deschidere mai largă a portbagajului.

O linie de caracter suplimentară accentuează eleganţa caroseriei, iar suprafeţele puternic evazate integrează umerii pronunţaţi pentru un efect general, cu ecartamentul spate mai mare, pentru o prezenţă de forţă. Grafica geamurilor laterale se concluzionează în spate printr-un alt indiciu de design BMW distinctiv. La noul BMW Seria 8 Gran Coupe, curba Hofmeister are o formă verticală mai pronunţată, accentuând suplimentar robusteţea acestei zone a caroseriei.

Pasajele puternic evazate ale roţilor şi ecartamentul lat joacă şi ele un rol definitoriu în forma părţii spate. Liniile orizontale şi contururile sculptate ale suprafeţelor oferă spatelui un aspect lat, dar simplu. Blocurile optice subţiri, integrale LED, se extind mult în flancuri. Iar ţevile de eşapament duble, cu contur trapezoidal, sunt poziţionate de fiecare parte a secţiunii inferioare a barei de protecţie posterioare.

Stilul distinctiv al noului BMW Seria 8 Gran Coupe este exprimat şi prin designul interior. Atât în faţă, cât şi în spate, experienţa condusului este definită de o simbioză perfectă de dinamism şi lux. Plusul de lungime a ampatamentului şi deschiderea generoasă a uşilor oferă pasagerilor din spate un spaţiu pentru picioare fără precedent pentru un coupe BMW – aceştia beneficiază de un acces mai uşor ca niciodată. Cei de pe locurile din spate beneficiază şi de un spaţiu la nivelul umerilor şi al capului substanţial mai mare decât la versiunea cu două uşi a noului BMW Seria 8, astfel că al doilea rând de locuri este şi mai confortabil în timpul călătoriei.

Disponibil opţional, acoperişul panoramic de sticlă oferă interiorului noului BMW Seria 8 Gran Coupe un sentiment excepţional de luminozitate. Este foarte generos ca lăţime, iar zona vitrată măsoară aproximativ 1.5 metri pătraţi! Rezultatul este un acoperiş de sticlă ce se extinde neîntrerupt de la parbriz la lunetă.

Sistemul de climatizare cu control automat pe patru zone şi parasolarele electrice pentru geamurile laterale spate şi lunetă sunt disponibile exclusiv pentru varianta cu patru uşi din portofoliul BMW Seria 8.

Lumina ambientală disponibilă standard la noul BMW Seria 8 Gran Coupe accentuează liniile orientate spre înainte din interiorul automobilului pentru un efect dramatic. Specificaţia standard a noului BMW Seria 8 Gran Coupe include şi un panoul de instrumente şi umeri ai uşilor tapiţaţi integral cu piele, scaune sport operare electric cu tetiere integrate stilistic în spătarele scaunelor şi decoraţiuni cu piele Vernasca. Scaunele multi funcţionale, disponibile standard la BMW M850i xDrive Gran Coupe, sunt tapiţate cu piele Merino cu detalii extinse. O altă opţiune disponibilă pentru BMW M850i xDrive Gran Coupe şi la automobilele cu pachetul M Sport o reprezintă noile scaune M Sport cu design tip scoică distinctiv.

Consola centrală extinsă este exclusivă la noul model BMW Seria 8 Gran Coupe, aşa cum este şi unitatea din spate ce dispune de scaunele exterioare configurate ca locuri individuale. Contururile şi modelele cusăturilor de la scaunele spate preiau designul scaunelor sport din faţă. De asemenea, scaunele spate oferă suport lateral excelent şi tetiere integrate, ceea ce permite pasagerilor să împărtăşească sentimentul veritabil de automobil sport. Un al treilea loc în spate, pentru a fi utilizat în călătoriile scurte, ceea ce face ca noul BMW Seria 8 Gran Coupe să fie un automobil cu 4+1 locuri.

Aranjamentul portbagajului poate fi variat cu cea mai mare uşurinţă datorită divizării/rabatării spătarului banchetei în raport 40:20:40, ale cărui secţiuni individuale pot fi pliate din portbagaj cu ajutorul unei manete. Cu o capacitate de 440 de litri, portbagajul este suficient de mare pentru a putea depozita trei saci de golf.

Proprietăţile aerodinamice ale noului BMW Seria 8 Gran Coupe au fost perfecţionate prin dotări care includ şasiul inferior etanşeizat aproape complet, controlul activ al clapetelor de aer, Air Curtains şi suporturile foarte subţiri ale oglinzilor retrovizoare. O combinaţie inteligentă de materiale contribuie la reconcilierea cerinţelor precise privind rigiditatea caroseriei şi minimizare a masei.

Pe lângă uşi şi învelişul exterior al acoperişului, capota, panoul frontal de forfecare, subcadrul motorului, peretele despărţitor şi suportul barei spate sunt toate realizate din aluminiu. Capota din plastic a portbagajului, suportul de magneziu al cockpitului şi utilizarea plasticului armat cu fibră de carbon în tunelul central contribuie la reducerea masei şi la distribuirea acesteia cu efect optim.

În consecinţă, penalizarea de masă a versiunii cu patru uşi faţă de BMW Seria 8 Coupe a fost limitată la circa 70 de kilograme. Utilizarea acoperişului opţional din fibră de carbon reduce şi mai mult centrul de greutate al automobilului – există şi opţiunea unui pachet M Carbon pentru exterior, care cuprinde bare pentru prizele de aer, capace ale oglinzilor exterioare şi difuzor spate realizate toate din CFRP.

Livrarea impozantă a puterii motorului V8 de 4.4 litri de la noul BMW M850i xDrive Gran Coupe este acompaniată de acustica specifică, amplificată suplimentar de sistemul de evacuare M Sport. Cu o putere maximă de 530 CP şi un vârf al cuplului de 750 Nm, noul motor V8 de la BMW M850i xDrive Gran Coupe accelerează de la 0 la 100 km/h în 3.9 secunde (viteză maximă 250 km/h).

Reacţia instantanee atractivă şi un poftă inconfundabilă de a urca în turaţii sunt caracteristicile noului motor pe benzină, cu şase cilindri dispuşi în linie, care echipează modelele BMW 840i Gran Coupe şi BMW 840i xDrive Gran Coupe. Propulsorul produce o putere maximă de 340 CP şi un cuplu maxim de 500 Nm.

Motorul de 3.0 litri, cu tehnologie BMW TwinPower Turbo, este mai uşor cu aproximativ şase kilograme decât cel pe care îl înlocuieşte şi îşi lasă amprenta printr-o elasticitate îmbunătăţită semnificativ de-a lungul întregului interval de turaţii. Acestea sunt factorii principali ai manevrabilităţii sprintene şi agile a automobilului. Noul BMW 840i Gran Coupe este propulsat de la 0 la 100 km/h în 5.2 secunde, în timp ce noul BMW 840i xDrive Gran Coupe execută sprintul în 4.9 secunde (viteză maximă 250 km/h în ambele cazuri).

Prezenţa fără precedent şi a unui motor diesel în acest segment face posibilă combinarea calităţilor sportive cu capacitatea remarcabilă de a parcurge distanţe lungi. Motorul diesel de 3.0 litri, cu şase cilindri dispuşi în linie, oferă noului BMW 840d xDrive Gran Coupe tot ce-i trebuie pentru misiunea sa. Puterea maximă de 320 CP şi cuplul maxim de 680 Nm creează un motor care este capabil deopotrivă de rulaj fără efort la turaţii joase, dar şi de acceleraţii vivace. BMW 840d xDrive Gran Coupe sprintează de la 0 la 100 km/h în 5.1 secunde şi la fel poate rula cu maxim 250 de km/h. Această motorizare prezintă şi cel mai redus consum (vezi detalii în documentul ataşat).

Toate motoarele disponibile pentru noul BMW Seria 8 Gran Coupe îndeplinesc standardul Euro 6d-TEMP. Ele sunt cuplate la o transmisie Steptronic Sport cu opt trepte, care vine cu padele de schimbare manuală a treptelor în spatele volanului ca dotare standard.

Cea mai nouă generaţie a tracţiunii integrale inteligente BMW xDrive, cu unitate de control dedicată conectată la sistemul DSC, asigură transferul cuplului la drum într-un mod sigur şi dinamic. Reglajul sistemului – orientat spre puntea spate – oferă o agilitate excepţională şi precizie în situaţiile de manevrabilitate dinamică. Puterea motorului pe benzină, cu şase cilindri dispuşi în linie, de la BMW 840i Gran Coupe este transferată doar către puntea spate!

Diferenţialul M Sport, cu funcţie de blocare activă a punţii spate, disponibil standard la BMW 840i Gran Coupe adaugă condimentează suplimentar sentimentul de plăcere a condusului BMW în forma sa clasică. Diferenţialul M Sport face parte şi din specificaţia pentru BMW M850i xDrive Gran Coupe.

Agilitatea, precizia şi performanţele excepţionale ale şasiului BMW Seria 8 Gran Coupe sunt rezultatul principiilor de design care stau la baza acestuia şi a unui reglaj optimizat prin utilizarea competenţei în motorsport a BMW M GmbH. Ampatamentul modelului Gran Coupe este mai lung cu 201 milimetri decât cel al versiunii Coupe. Acest lucru îmbunătăţeşte confortul călătoriei prin faptul că permite ca reglajul şasiului să fie modificat fără a compromite instinctele sale sportive.

Toate sistemele de suspensie standard şi opţionale – alături de componentele de bază ale şasiului – au fost reglate cu precizie la caracteristicile fundamentale ale noului BMW Seria 8 Gran Coupe, definite de dimensiunile sale şi distribuţia maselor. Acest lucru a permis ca performanţele extraordinare ale coupeului să fie transferate către modelul cu patru uşi.

Specificaţia standard include suspensie M adaptivă cu amortizoare controlare electronic. Datorită reacţiilor fin măsurate ale arcurilor şi amortizoarelor, conducătorul primeşte doar informaţiile relevante despre suprafaţa drumului. Direcţia activă integral, disponibilă standard la variantele cu tracţiune integrală şi ca opţiune pentru noul BMW 840i Gran Coupe, uşurează şi mai mult misiunea de manevrare, sporeşte agilitatea la viteze moderate şi permite conducătorilor să negocieze schimbările de bandă şi virajele de mare viteză cu o şi mai mare încredere şi siguranţă.

Iar funcţia de stabilizare activă a ruliului, inclusă în suspensia opţională M adaptivă Professional, foloseşte bare stabilizatoare active pentru a realiza o compensare foarte rapidă şi precisă a ruliului caroseriei când conducătorul explorează potenţialul dinamic al automobilului. Electromotoarele pivotante contracarează şi forţele perturbatoare ce rezultă din imperfecţiunile suprafeţei drumului de pe o parte a maşinii, sporind confortul direct.

Sistemele de frânare disponibile pentru noul BMW Seria 8 Gran Coupe se evidenţiază prin forţa de frânare imensă, stabilitatea termică ridicată, reacţiile rapide şi senzaţia excelentă. Toate versiunile combină frânele cu etrier fix, cu patru pistoane, pe puntea faţă cu frânele cu etrier flotant, cu un piston, la roţile spate. Echiparea standard pentru noul BMW M850i xDrive Gran Coupe include frâne M Sport puternice, care sunt şi parte a pachetului M Technic Sport disponibil pentru alte variante ale modelului.

Tehnologia şasiului concentrată pe performanţe este completată la noul BMW M850i xDrive Gran Coupe de jantele M de 20 de inci, din aliaj uşor, care sunt echipate cu anvelope de înaltă performanţă (faţă: 245/35 R20, spate: 275/30 R20) special dezvoltate pentru BMW Seria 8. Alte modele din gama Seria 8 Gran Coupe părăsesc linia de asamblare cu anvelope mixte, cu echipare standard ce include jante de 18 inci din aliaj uşor.

Sistemele de ultimă oră pentru asistarea condusului duc siguranţa şi confortul noului BMW Seria 8 Gran Coupe la un alt nivel. Specificaţia standard include Head-Up Display, Driving Assistant, avertizare de coliziune şi pietoni cu funcţie de frânare în oraş, avertizare la părăsirea benzii şi avertizare la schimbarea benzii, Speed Limit Info (informaţii privind limita de viteză), avertizare la coliziune din spate şi avertizare la trafic transversal.

Printre sistemele de pe lista de opţionale sunt cruise controlul activ cu funcţie Stop & Go, Driving Assistant Professional (care aduce şi asistentul de control al direcţiei şi al benzii, printre alte tehnologii) şi sistemul BMW Night Vision. Printre facilităţile Parking Assistant (asistentul de parcare, disponibil standard) se numără camera pentru mers înapoi şi asistentul la marşarier.

Noul BMW Seria 8 Gran Coupe mai dispune standard de BMW Live Cockpit Professional. Acesta cuprinde un sistem de navigaţie şi multimedia, dar şi un panou de instrumente complet digital, de înaltă rezoluţie, aflat în spatele volanului, care dispune de monitor cu diagonala de 12.3 inci (31.24 cm) şi de un ecran central ce măsoară 10.25 inci (26.04 cm). Noul sistem de operare BMW 7.0 se evidenţiază prin funcţiile digitale şi moderne, adaptate cu precizie la nevoile conducătorului. Pentru o operare intuitivă, conducătorul poate alege funcţionalitatea touchscreen a display-ului central, controlerul iDrive, butoanele de pe volan, controlul vocal sau cel prin gesturi.

Asistentul Personal Inteligent BMW interpretează un rol important în sistemul de operare. Partenerul digital poate fi activat prin rostirea mesajului „Hei, BMW” şi ajută conducătorul să utilizeze funcţiile automobilului. Mai mult, acumulează continuu noi skill-uri datorită actualizărilor transmise fără probleme de Remote Software Upgrade. Asistentul Personal Inteligent BMW poate fi utilizat şi pentru selectarea celor trei moduri Experience pentru interior. Acestea pot fi activate atât timp cât se doreşte şi adaptează perfect funcţiile luminilor de interior, sistemul de climatizare, gradul de umbră, încălzirea/ventilarea scaunului şi muzica (în funcţie de specificaţia automobilului) la nevoile conducătorului.

Premiera mondială a BMW Seria 8 Gran Coupe va fi unul din punctele de atracţie ale ediţiei inaugurale a evenimentului BMW Group #NEXTGen ce va avea loc la BMW Welt din München (25-27 iunie 2019), alături de noua Serie 1, noua Serie 3 Touring, noua Seria 8 Gran Coupe şi cele mai proaspete modele M8. Lansarea pe piaţa mondială a noului automobil va începe câteva luni mai târziu, în septembrie 2019, iar în 2020 vor fi martorii unei versiuni M8!

Vezi şi: (video) Premieră mondială: Noile BMW M8 Competition Coupe & Cabriolet

Specificaţii tehnice complete:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise