(video) Premieră: Noile Ferrari 488 GT3 Evo 2020 şi 488 Challenge Evo

Ferrari a prezentat acum câteva ore tocmai două maşini de curse noi, în cadrul evenimentului Ferrari Finali Mondiali de pe circuitul Mugello, acolo unde au fost adunate la un loc peste 200 de automobile sportive cu sigla căluţului cabrat.

Noua versiune a modelului 488 GT3, care va concura în principalele campionate internaționale de GT din 2020, tocmai a fost dezvăluită la Ferrari Finali Mondiali de la Mugello. Noul pachet Evo este rezultatul dorinței Ferrari de a rafina în continuare anumite aspecte ale uneia dintre cele mai de succes mașini din istoria mărcii. Acest lucru a fost obținut folosind concepte inovatoare derivate din experiența sa și din feedback-ul echipelor care concurează cu 488 GT3.

Aerodinamica, dinamica vehiculului, ergonomia, siguranța și fiabilitatea au fost principalele aspecte ale dezvoltării, toate, bineînțeles, în conformitate cu limitele stricte de performanță și eficiență aerodinamică impuse de reglementările FIA.

Inginerii au perfecționat aerodinamica lui 488 GT3 Evo 2020 pentru a spori semnificativ stabilitatea mașinii cu noul design al părţii frontale. Peste 18.000 de ore de calcule și simulări CFD, urmate de teste în tunelul eolian, au fost utilizate pentru proiectarea unei noi bare de protecție cu o secțiune frontală mai mică sub faruri. Acest lucru a permis introducerea unei perechi de flick-uri pentru a genera mai multă forță de apăsare, făcând mașina mai stabilă fără a modifica echilibrul aerian datorită, în parte, transformării paletelor din interiorul splitter-ului.

Dezvoltarea aerodinamică s-a extins și în alte zone din fața lui 488 GT3: priezele de aer de pe aripile superioare sunt mai mari decât cele ale modelului actual, iar secțiunea din față a ușii este acum mai conică pentru a canaliza mai eficient fluxurile laterale de aer. Prizele de aer de pe aripile posterioare ale caroseriei au fost de asemenea reproiectate.

Dinamica vehiculului 488 GT3 a fost cheia succesului său, iar acest capitol a fost îmbunătățit în continuare pe noul 488 GT3 Evo 2020. Ampatamentul este mai lung, la fel ca în 488 GTE, pentru a optimiza utilizarea anvelopelor, a reduce uzura lor și pentru a putea realiza mai uşor o conversie de la cateogia GT3 la GTE, la necesitate.

Inginerii s-au concentrat, de asemenea, pe reducerea greutății mașinii cu rezultatul că mai mult balast poate fi utilizat pentru a atinge greutatea minimă impusă de Balanța de performanță, scăzând astfel centrul de greutate. În plus, toate sistemele de control dinamic ale vehiculului, inclusiv cel de tracțiune și ABS-ul, au fost optimizate.

De cealaltă parte se anunţă că nu s-au efectuat îmbunătățiri ale performanței motorului, un V8 twin-turbo (550 CP) cu un unghi de 90 de grade între bancurile cilindrilor, și nici nu au fost modificate alte componente. Cu toate acestea, 488 GT3 Evo 2020 a beneficiat de un nou sistem de management al motorului care îmbunătățește fiabilitatea și garantează o livrare mai simplă și mai precisă a cuplului.

Cursele de anduranţă au evoluat în măsura în care se aseamănă din ce în ce mai mult cu curse extinse de sprint. Acest lucru necesită o atenție minuțioasă pentru detalii, inclusiv în cabina de pilotaj. Pe noul 488 GT3 Evo 2020 debutează un nou scaun care respectă noile reglementări de siguranță ale FIA. Dezvoltat în comun cu Sabelt, atât pentru GT3, cât și pentru GTE, componenta nu este doar mai rigidă și mai robustă, ci şi mai uşoară cu 2.4 kg, incluzând un set de centuri cu o cataramă nouă.

Pachetul suplimentar 24H/Endurance este conceput special pentru clienții interesați de acest tip de curse. Echipamentul de bază include o bară de protecție frontală cu faruri suplimentare, sisteme de umplere rapidă cu ulei de motor şi lichid de răcire, ambreiaj din fibră de carbon, etriere de frână adoptate de la modelul pregătit pentru clasa de curse GTE și piulițe din oţel pentru prinderea roţilor. Caracteristicile opționale includ senzori pentru nivelul lichidului de răcire, lumini de avertizare pentru a marca finalizarea umplerii rezervorului de carburant și faruri principale cu LED-uri de 4.500 lumeni de tipul celor folosite la Le Mans.

Noile componente și îmbunătățiri introduse pe versiunea 2020 a lui 488 GT3 Evo sunt, de asemenea, disponibile în calitate de upgrade kit-uri pentru maşinile existente lansate din 2016.

La trei ani de la prezentarea noului 488 Challenge (670 CP) în cadrul Finali la Daytona, compania italiană a dezvoltat un kit care crește performanța generală a mașinii și consistența sa în condițiile de cursă și, de asemenea, îmbunătățește manevrabilitatea pentru un feedback și o mai bună plăcere de conducere.

Scopul pachetului Evo este de a maximiza sinergia dintre aerodinamică și dinamica vehiculului – adică interacțiunea dintre anvelope, echilibrul forței de apăsare și sistemele electronice de control. O performanță mai bună este garantată de forță mai mare de apăsare și de anvelopele noi Pirelli, în timp ce feedback-ul de conducere a fost abordat încă din primele etape ale dezvoltării, utilizând simulatorul de conducere GT al Ferrari, revizuind aero echilibrul dintre axe.

Pentru a îmbunătăți manevrabilitatea și a reduce subvirarea la ieşirea din curbe, de fapt, forța de apăsare de pe puntea din față a fost crescută. “Dialogurile” de echilibru aerodinamic cu sistemele de control E-Diff3 și F1-TCS, bazate pe Side Slip Control (SSC), oferă noi setări dedicate.

Colaborarea dovedită între departamentul tehnic și Ferrari Styling Center a dus la o reproiectare completă a părții frontale a mașinii, pentru a asigura o creștere cu 30% a eficienței aerodinamice, comparativ cu un 488 Challenge obişnuit. Lungimea bordului frontal a fost modificată pentru a stimula forța de apăsare generală și a optimiza echilibrul. Profilurile prizelor de grilă a radiatorului au fost prelungite și, în centrul barei de protecție, o priză de admisie a aerului în formă de U alimentează frânele din față cu aer suplimentar și subliniază caracterul sportiv al lui 488 Challenge Evo.

În partea inferioară a barei de protecție, un divizor mare cu palete de întoarcere la capete îmbunătățește controlul și direcția fluxului de aer din orificiile de aerisire laterale. Părţile laterale ale barei de protecţie au fost re-proporţionate prin reducerea volumului suprafeţei pentru a permite adoptarea unui al doilea flick lateral, îmbunătăţind calitatea fluxului de aer. Astfel, toate acestea au permis mărirea forţei de apăsare cu tomai 50% comparativ cu cifra pe care o arată actualul 488 Challenge.

Pe flancuri, sub oglinzile retrovizoare, a fost adăugată o nouă aripă mică, proiectată să devieze fluxul de aer către intercooler. Partea din spate, pe de altă parte, include trimiteri clare spre modelul de curse de top FXX-K. Părţile laterale ale barei de protecţie spate prezintă o suprafaţă extrem de aerodinamică cu două orificii de aerisire pentru a extrage fluxurile de aer generate în interiorul roţilor. Sub spoilerul din spate, o nouă priză de aer, setată în grila de ieșire a aerului motorului, crește forța de apăsare. Există, de asemenea, un nou nod pe aripa din spate care produce o creștere a coeficientului de forță de apăsare.

Noul 488 Challenge Evo introduce şi o premieră: opțiunea de a modifica forța frontală independent de cea din partea din spate, astfel încât șoferul să poată configura echilibrul fără a fi necesar să schimbe înălțimea de rulare. Pilotul poate selecta diferite configurații, înainte de fiecare cursă, de la o forță mare până la o forță joasă, în funcție de caracteristicile circuitului și de condițiile meteorologice. Aceste evoluții asigură o creștere cu peste 20 de puncte procentuale a forţei de apăsare de pe puntea frontală, comparativ cu un 488 Challenge.

Sistemul de frânare include o serie de inovații care își mențin performanțele pe parcursul unei curse. În special, există o reducere semnificativă a uzurii frânei, datorită adoptării unui disc față cu design nou și a unor discuri spate mai mari. Au fost, de asemenea, introduse anvelopele noi Pirelli – 275/675-19 (faţă) şi 315/705-19 (spate). Pe parcursul a șapte luni de dezvoltare, noua anvelopă a fost testată nu doar în laborator, ci și pe noua mașină, pe diferite circuite europene.

Interiorul, cu caracterul său decisiv orientat spre curse, prezintă un tip de volan conceptual diferit, dezvoltat din experiența acumulată cu FXX-K Evo și 488 GTE, care a triumfat la cursa de 24 de ore de la Le Mans din acest an. Volanul, cu padele integrate de comutare a treptelor, îmbunătățește semnificativ ergonomia, astfel încât pilotul să poată menține întotdeauna mâinile într-o poziție ideală, aducând avantaje în ceea ce privește vizibilitatea și controlul sistemelor mașinii. Există o nouă strategie de management a ABS-ului încorporată în manettino. Șoferul poate selecta patru moduri diferite, două “uscate” și două “umede”, care implementează o strategie axată pe performanță sau stabilitate.

O nouă cameră video spate, derivată de la 488 GTE, a fost introdusă ca răspuns la feedback-ul participanților la diversele serii ale campionatului (Europa, America de Nord, Asia-Pacific, alături de adăugarea de anul trecut a unei noi serii naționale din Marea Britanie). Acest lucru îmbunătățește considerabil vizibilitatea din spate.

Noile componente și îmbunătățirile introduse pe 488 Challenge Evo sunt, de asemenea, disponibile în calitate de upgrade kit-uri pentru maşinile existente lansate anterior.

Cmentariile sunt închise