(video) Premieră: Noul Alfa Romeo Tonale – prima mașină de pe piață echipată cu un certificat digital NFT

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Alfa Romeo a ales ziua de 8 februarie 2022 pentru a prezenta noul Tonale, modelul de serie realizat pe baza conceptului arătat în 2019 la Salonul Auto de la Geneva cu aceeaşi denumire. Deşi imagini cu automobilul au ajuns mai devreme în spaţiul online, în această după amiază a organizat premiera-i oficială cu toate detaliile.

După cum s-a menţionat şi în 2019, Tonale este primul automobil plug-in hybrid al mărcii italiene! În gamă vine să ocupe locul compactei Giulietta.

Caracteristici cheie:

  • Alfa Romeo este încântată să prezinte Tonale, modelul care marchează metamorfoza brandului. Deși rămâne fidel ADN-ului său de sportivitate italiană nobilă din 1910, cu Tonale are loc o evoluție radicală la Alfa Romeo, care așteaptă o nouă eră a conectivității și electrificării.
  • Denumirea Tonale, ca şi în cazul Stelvio, provine de la o trecătoare din munţii Alpi.
  • Măsoară 4.53 x 1.84 x 1.6 metri în lungime, lăţime şi înălţime (un concurent pentru BMW X1 sau Volvo XC40). Părțile laterale sunt notabile pentru curba lor extinsă sub talie, numită GT Line de designerii Alfa Romeo, care rulează din spate până la faruri, dând definiție caroseriei mașinii și “atitudinii” sale în profil. Jantele pot măsura între 17-20 inci.
  • Pe partea din față, noul scut “plutitor” iese în evidență. Nu mai este parte a barei de protecție, ci e un element distinctiv. Partea inferioară include două prize de aer laterale principale. Împreună cu scutul formează ceea ce a fost cunoscut de mai multe generații ca Trilobo – grila triunghiulară.
  • Farurile tip 3+3 Full-LED Adaptive Matrix şi stopurile cu o curbă sinusoidală sunt semnăturile luminoase ale modelului. Pot arăta o secvenţă de bun venit şi indicatori dinamici de direcţie.
  • Interiorul păstrează, de asemenea, spiritul mașinii conceptuale. În spatele volanului (care poate avea padele din aluminiu) stă un standard monitor de 12.3 inci cu tema clasică Heritage, pe lângă alte două – Evolved și Relax. Butonul de pornire a motorului este situat pe volan, iar un selector rotativ al sistemului de moduri de rulare D.N.A. (Dynamic, Natural şi Advance Efficiency) stă pe consola centrală inferioară.
    • Sistemul multimedia este operabil standard pe un monitor de 10.25 inci și poate fi actualizat prin tehnologia OTA. Include asistent vocal Amazon Alexa. Are la bază sistemul de operare Android, iar date mobile sunt disponibile printr-un modem 4G.
    • Standard mai este funcția Wireless Mirroring pentru Apple CarPlay și Android Auto.
  • Va fi oferit doar în două niveluri de echipare cu denumirile istorice Super și Ti (Turismo internazionale), alături de pachete de opţiuni Sprint și Veloce. Toate versiunile diferă nu numai în ceea ce privește dotările, ci și în decorul tematic.
    • Printre opțiuni se numără acele faruri adaptive și un pilot automat de la al doilea nivel, adică un cruise control adaptiv cu funcție de menținere a benzii.
    • Există și alți asistenți electronici moderni, încălzire şi ventilație pentru scaunele frontale, climatizare automată pe două zone, iluminare ambientală, sistem de parcare semiautomată, tapiţerie cu Alcantara, aplicaţii din aluminiu, sistem audio Harman Kardon cu 14 difuzoare, hayon electric, încărcător wireless pentru telefoane, etc.
  • Are la bază platforma FCA Small Wide cu un motor montat transversal și tracțiunea față principală. Ampatamentul măsoară 2.636 mm. Greutatea maşinii este distribuită 50:50 între punţi.
  • Suspensia-i standard este cu arcuri (configuraţii McPherson pe toate roţile) şi amortizoare de la Koni cu tehnologie Frequency Selective Damping (FSD).
    • Opţională este o suspensie adaptivă electronică Alfa Active Suspension cu Dual Stage Valve. Dezvoltate în colaborare cu Marelli – un partener tehnologic istoric al Alfa Romeo, amortizoarele electronice dispun de o supapă controlată electronic specială care asigură curbe independente de amortizare. Sunt disponibile două moduri: Comfort și Sport.
  • Se menţionează că dispune de cel mai ascultător şi ascuţit volan din clasă: raportul de transmisie al mecanismului de direcţie este de 13,6:1. Sistemul de frânare este de tip brake-by-wire (standard, prin cabluri), iar separat se pot comanda pe puntea din faţă mecanisme Brembo cu patru pistoane.
  • Sub capotă va putea avea:
    • Un turbo diesel de 1.6 litri (130 CP/320 Nm) + cutie robotizată cu şase trepte şi dublu ambreiaj + tracțiune față + diferenţial electronic cu blocare automată.
    • Un nou motor turbo pe benzină, cu patru cilindri şi volum de 1.5 litri, care aparține familiei modulare GSE (Global Small Engine) și funcționează pe ciclul economic Miller. Are injecție directă de combustibil la o presiune de 350 bari, un raport de compresie de 12,5:1, un turbocompresor și este asistat de un demaror-generator acționat de curea. Versiunea de bază propune 130 CP/240 Nm, iar alta de 160 CP/240 Nm include un alt turbocompresor cu geometrie variabilă.
      • Astfel de hibrizi au în sistem o cutie de viteze robotizată cu şapte trepte şi dublu ambreiaj. Anume în aceasta este integrată un motor electric de 48V (20 CP și 55 Nm). Acesta este utilizat în cadrul pornirilor şi în timpul condusului cu viteză mică. De exemplu în parcări se poate mişca doar cu energie electrică. Viteza mai mare conectează deja motorul cu ardere internă în schemă.
      • Nu există încă informații despre bateria unui astfel de model, însă vor dispune doar de tracţiune faţă şi un diferenţial blocabil controlat electronic.
    • Special pentru piața americană (deocamdată?) va exista cu un benzinar turbo de 2.0 litri şi cu patru cilindri (256 CP) + ZF automat cu nouă trepte + tracțiune integrală Q4 (cu ambreiaj pentru conectarea punţii din spate).
    • Modelul de top va fi Tonale PHEV, care împarte echipamentul cu modelul Jeep Compass 4xe. Roțile din față sunt acționate de un benzinar turbo MultiAir cu patru cilindri şi volum de 1.3 litri, cuplat la o cutie automată clasică cu șase trepte. Roțile din spate le pun în mişcare un motor electric separat (122 CP). Astfel este disponibil şi un sistem 4×4, iar puterea maximă se ridică la 275 de cai.
      • Setul de baterii (poate fi încărcat complet în 2.5 ore cu 7.4 kW) este situat în tunelul central și sub bancheta din spate, capacitatea sa totală fiind de 15.5 kWh.
      • Acest model poate face 0-100 km/h în 6.2 secunde.

Noul Tonale va fi fabricat în Italia, la uzina “Giambattista Vico” din Pomigliano d’Arco (provincia Napoli), una dintre cele mai avansate fabrici de producție din lumea auto, unde a fost construită o linie de asamblare dedicată cu tehnologie de ultimă oră și niveluri de automatizare fără precedent. Vânzările vor începe în Europa din această toamnă.

Apropo, modelul devine şi prima mașină de pe piață echipată cu un certificat digital NFT (non-fungibil token). Bazat pe tehnologia blockchain și legat în mod unic, Tonale NFT certifică mașina la cumpărare, apoi evoluează pentru a reprezenta utilizarea acesteia pe parcursul ciclului de viață, cu beneficii majore în ceea ce privește protejarea valorii reziduale.

Mai pe înţelese: Alfa Romeo este primul producător auto care leagă o mașină cu un certificat digital NFT. Tehnologia se bazează pe conceptul de “blockchain card”, o înregistrare confidențială și nemodificabilă a principalelor etape din viața unui vehicul individual. Această caracteristică distinctivă off-board subliniază natura inovatoare a Alfa Romeo. Cu acordul clientului, NFT va înregistra datele vehiculului, generând un certificat care poate fi utilizat ca garanție a stării generale a mașinii, cu un impact pozitiv asupra valorii sale reziduale. Pe piața rulatelor, certificarea NFT va reprezenta o sursă suplimentară de credibilitate pe care proprietarii sau dealerii să se bazeze. Între timp, şi cumpărătorii vor fi liniștiți în alegerea unei mașini second-hand.

Evenimentul de prezentare în reluare:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise