(video) Premieră: Noul Lamborghini Aventador Ultimae spune adio fanilor modelului

Esența motorului V12 natural aspirat într-o încarnare finală. Noul Lamborghini Aventador Ultimae este o ediție de adio, limitată, pe care producătorul italian a dezvăluit-o astăzi, fiind ultimul Aventador din familia sa şi ultimul model stradal care dispune de V12 fără adaos electric.

Denumirea Ultimae provine din limba latină şi înseamnă „cel mai nou, ultimul”.

Caracteristici cheie:

 • Denumirea-i completă este Aventador LP 780-4 Ultimae, ceea ce înseamnă că este pus în mişcare de un motor care produce 780 CP (la 8.500 rpm) şi 720 Nm, care este cuplat la o cutie de viteze robotizată Independent Shifting Rod (ISR) cu şapte trepte, foarte uşoară, care le schimbă în maxim 50 de milisecunde. Tracţiunea este integrală permanentă.
 • Noul model combină performanța lui Aventador SVJ și intensifică eleganța sofisticată a lui Aventador S, fiind mai puternice decât acestea cu 10 şi 40 de CP respectiv.
 • Va exista în format Coupe în 350 de exemplare şi în format Roadster în 250 de exemplare, toate numerotate.
 • Versiunea Coupe, cu o greutate mai mică cu 25 kg decât Aventador S, oferă același raport greutate-putere ca SVJ (1.98 kg/CP), accelerând de la 0-100 km/h în 2.8 secunde și rulând cu maxim 355 km/h.
 • Propulsorul dispune de un sistem VVT (Variable Valve Timing) și VIS (Variable Intake System) modificate pentru o curbă optimizată a cuplului, care este disponibil tot la 6.750 rpm.
 • Mecanismele de frânare carbo-ceramice contribuie la o oprire completă de la 100 km/h în doar 30 de metri.
 • Controlul lateral este optimizat prin direcția integrală, iar Lamborghini Dynamic Steering (LDS) de pe puntea frontală este calibrată pentru un feedback mai receptiv, cu o schimbare ascuţită, fiind adaptată pentru a se integra cu direcția activă a roţilor posterioare. Nişte actuatoare separate răspund în cinci milisecunde la mișcările de direcție ale șoferului, permițând o ajustare în timp real a unghiurilor de virare şi la proprietăți mai bune de întoarcere în curbe.
Sunetul inconfundabil produs de motorul său! ❤️
 • Modelul adoptă un concept specific al barei de protecție frontale pentru o sarcină aeriană crescută, cu performanțe longitudinale similare cu ale lui SVJ. Oferind performanțe aerodinamice de ultimă generație, separatorul frontal și „gura” deschisă direcționează fluxul de aer suplimentar pentru a optimiza eficiența aerodinamică, răcirea motorului și a radiatorului. Conductele de aer ale barei de protecție frontale și admisia de răcire laterală reduc interferențele aerodinamice de la anvelope și optimizează fluxul de aer către radiatorul din spate, bara spate ușoară a lui Ultimae completând exteriorul dinamic, fiind preluată de pe SVJ.
 • Aripa spate a sistemului aero activ se deplasează în trei poziții – închisă, performanță maximă și manevrabilitate maximă – în funcție de viteză și de modul de conducere selectat, optimizând echilibrul general al mașinii. Aceasta funcționează alături de nişte generatoare vortex create în partea frontală şi inferioară a șasiului pentru a maximiza fluxul de aer și pentru a ajuta la răcirea frânelor.
 • ESC-ul este calibrat pentru un control rapid și precis al tracțiunii și dinamicii vehiculului, recunoscând și adaptându-se diferențelor de aderență, inclusiv pe suprafețe cu aderență redusă, cum ar fi zăpada și gheața. 
 • Tracțiunea integrală permanentă, datorită roţilor directoare posterioare, este calibrată pentru a permite trimiterea unui cuplu mai mare pe puntea din spate, astfel încât la oprire, mai puţin cuplu să fie trimis pe puntea din față pentru a permite un comportament sportiv, dar sigur, în caz de supradirecție. 
 • Toate sistemele sunt gestionate de Lamborghini Dinamica Veicolo Attiva (LDVA) care procesează informații precise, în timp real, despre mișcarea corpului prin intermediul senzorilor, definind astfel cel mai bun răspuns al tuturor sistemelor active pentru a oferi cea mai bună dinamică a vehiculului în orice condiție.
 • Modurile de rulare ale modelului Ultimae permit şoferului să selecteze nu numai opțiunile dinamice STRADA, SPORT și CORSA, ci și în modul EGO prin care poate alege proprii parametri pentru configurarea optimă a suspensiei active Lamborghini (LMS), traction control (motor, cutie de viteze și tracțiune integrală), precum și a direcției.
 • O nouă paletă de opțiuni pentru exterior și interior a fost creată pentru acest model de adio. Noua colecție de culori ton-pe-ton este elegantă, amintind în același timp de reperele puternice originale ale lui Aventador, luate din lumea aeronauticii. Sunt oferite standard 18 culori, cu o gamă de opțiuni fără precedent și mai mult de 300 de culori disponibile prin Lamborghini Ad Personam, permițând proprietarilor să își creeze propria piesă unică din istoria automobilismului Lamborghini V12.
 • Aventador LP 780-4 Ultimae Coupe este lansat într-o configurație în două tonuri, gri-pe-gri, cu linii și detalii precum conturul splitterului frontal și „dinții” aleși în roșu mat Rosso Mimir, cu o linie de accent care continuă de-a lungul mașinii şi cu accente potrivite pe aripile difuzorului din fibră de carbon. Pe Aventador LP 780-4 Ultimae Roadster, acoperișul este oferit și în fibră de carbon cu textură vizibilă.
 • Culorile exterioare mate Grigio Acheso şi Grigio Teca, cu două tonuri elegante, dar sportive, au ecou în interior: piele neagră și materialele de bază din Alcantara prezintă cusături și ornamente într-un gri complementar exteriorului, cu inserții „Y” în Alcantara neagră pe scaune. Un motiv opțional „Y” tăiat cu laser, cu culoare contrastantă, pe scaune și bord, distinge modelul Ultimae.
 • Scaunele confortabile au fost preluate de la Aventador S, cu denumirea „Ultimae” brodată pe suporturile laterale.
 • Clientul se mai poate juca cu linia „S” în modele de scaune, trim pentru uși și bord în trei culori standard (argintiu, bronz și alb), alte cinci culori opționale și, desigur, spectrul aproape infinit de opțiuni prin Lamborghini Ad Personam. Un pachet standard de fibră de carbon CFK evidențiază caracteristicile exterioare și interioare, iar exteriorul este disponibil într-un finisaj mat pentru a se potrivi culorilor exterioare cu luciu redus.
 • Modelul Roadster din imagini este lansat în combinaţia de culori Blu Tawaret şi Blu Nethuns, cu panouri de acoperiş din fibră de carbon cu finisaj lucios.
 • Jante forjate Silver Dianthus de 20 şi 21 inci vin standard. Opţional sunt disponibile modele Dianthus, Leiron şi Nireo de 20/21 inci, în nuanţe de bronz, negru și titan, în anvelope Pirelli P Zero Corsa. Etrierele poartă standard o culoare argintie.
 • Vine standard cu Apple CarPlay, iar un sistem de telemetrie este disponibil ca opțiune pentru cei care doresc să celebreze ultimul Aventador pe circuit.
 • De la momentul lansării, ambele maşini vor fi disponibile de cumpărat în rețeaua Lamborghini, cu excepția piețelor: China continentală, Coreea de Sud, Vietnam, Brazilia și Chile. Preţurile de start nu au fost anunţate.

După mai mult de un an în care evenimentele din întreaga lume au fost anulate din cauza pandemiei, noile modele Aventador vor fi expuse fizic la Goodwood Festival of Speed din Marea Britanie, deja din ziua de mâine, în fața pasionaților și proprietarilor.

Lamborghini deja pregăteşte un succesor pentru Aventador: (video) Direzione Cor Tauri: Lamborghini își anunță foaia de parcurs pentru electrificare

Specificaţii tehnice în detalii:

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Cmentariile sunt închise