(video) Premieră: Noul Mercedes-Benz VISION EQXX – maşina electrică capabilă de cel puţin 1000 de km autonomie

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Iată şi prima premieră auto în toată regula din 2022. Compania Mercedes-Benz a prezentat în seara zilei de ieri proiectul VISION EQXX – un automobil realizat de către divizia Mercedes-EQ pentru a arăta că o eficienţă aerodinamică record şi o autonomie mare pentru electromobile se poate atinge fără necesitatea instalării unei baterii voluminoase.

Caracteristici cheie:

  • 18 luni a durat conceperea sa, de la prima schiţă până la maşina propriu-zisă.
  • În cadrul proiectului, scopul principal al echipei a fost ca acest electromobil să poată înregistra o autonomie de minimum 1.000 de km cu o singură încărcare a bateriei, în timp ce consumul nu trebuie să depăşească 10 kWh la 100 de km parcurşi.
  • Singurele dimensiuni cunoscute sunt o lungime de aproximativ cinci metri şi un ampatament de 2.800 mm (mai mic decât la noul C-Class, de exemplu).
  • Coeficientul aerodinamic al lui VISION EQXX este de 0.17 Cd! Pentru comparaţie la noul EQS este de 0.20 Cd. Este important de notat că prototipul nu are o serie completă de elemente aerodinamice mobile și nici măcar nu poate să-şi modifice garda la sol pentru a fi apăsat de asfalt la viteze mari.
  • Pentru a spori aerodinamica s-a creat special o astfel de siluetă cu un posterior lung care “calmează” fluxul de aer care coboară de pe acoperiş. În acelaşi timp, puteţi observa cum al său corp se îngustează spre spate, imitând forma unei picături de apă. Ecartamentul posterior este apropo cu 50 mm mai îngust decât cel frontal. Are o zonă de proiecție frontală mai mică decât la sedanul compact Mercedes CLA. Desigur, oglinzile retrovizoare, panourile de sub caroserie, roțile și alte elemente importante precum acelaşi difuzor retractabil au fost optimizate aerodinamic.
  • Al doilea pas făcut pentru a creşte eficienţa energetică a fost, după cum este obişnuit în crearea unui electromobil, de a reduce cât mai mult greutatea totală. VISION EQXX arată la cântar doar 1.750 kg. Corpul îi este realizat în principal din oțel ultra-rezistent, dar fibră de carbon și fibră de sticlă cu amplificatoare de aluminiu sunt utilizate pentru uși. Alte 42 de piese sunt fabricate din material compozit UBQ, dezvoltat de compania israeliană UBQ Materials. Prin folosirea unor materiale reciclabile s-au putut realiza cu componentele necesare cu 15-20% mai ușoare decât cele tradiționale.
  • Piesa principală în construcţia lui VISION EQXX este numită BIONEQXX – subcadrul masiv posterior, turnat integral din aluminiu, cu o structură ajurată cu nişte “găuri” speciale în zonele neîncărcate. Suporturile suspensiei frontale sunt proiectate și fabricate în baza aceluiași principiu.
  • Apropo, suspensia în sine folosește arcuri compozite armate cu fibră de sticlă: au fost dezvoltate împreună cu Rheinmetall Automotive și sunt mai ușoare decât cele tradiționale din oțel. Și discurile de frână sunt din aliaj de aluminiu. Pe acest fond, jantele din magneziu de 20 de inci nu mai sunt surprinzătoare. Anvelopele sunt de model Bridgestone Turanza Eco, care sunt combinate cu tehnologia ENLITEN ușoară și ecologică, care permite o rezistență la rulare ultra-scăzută.
  • VISION EQXX are la bază platforma modulară MMA (Mercedes-Benz Modular Architecture), iar specialiștii diviziei Mercedes-Benz F1 High Performance Powertrain au fost implicați în dezvoltarea ingineriei electrice. Conceptul nu poate surprinde prin raportul putere-greutate și dinamică: are un singur motor electric cu o capacitate de 204 CP pe puntea spate. Dar se afirmă că eficiența propulsiei electrice („de la baterie la roți”) ajunge la 95%.
  • Bateria cu o capacitate de “aproape 100 kWh” este de două ori mai compactă (în primul rând datorită grosimii sale) și cu 30% mai ușoară decât cea montată pe Mercedes-Benz EQS. Dezvoltatorii nu îi dezvăluie toate secretele, dar a fost obținută o densitate energetică ridicată de 400 Wh/l, inclusiv datorită noilor anozi cu un conținut ridicat de siliciu.
  • Tensiunea de funcționare a sistemului electric este de 900V față de cei 400V pentru modelul EQS, ceea ce a făcut posibilă reducerea secțiunii transversale și a greutății cablurilor de alimentare. În plus, toate componentele electronice de control sunt ambalate într-un singur OneBox, care este instalat direct deasupra bateriei, soluţie care permite reducerea numărului de cabluri. Greutatea totală a bateriei împreună cu acest modul este de 495 kg.
  • Noua baterie se încălzește mai puțin decât bateriile actuale, iar acest lucru a simplificat sistemul de management termic. Căldura este disipată sub partea inferioară prin carcasa bateriei, mai există un schimbător de căldură suplimentar, iar dacă eficiența lor nu este suficientă, prin comandă electronică se vor deschide nişte prize de aer frontale pentru un flux suplimentar de aer (cresc coeficientul de rezistență cu doar 0.007 Cd).
  • În locul unui acoperiș panoramic și al lunetei din spate este instalat un panou fotovoltaic dezvoltat în cooperare cu Solar Energy Systems ISE și Institutul Fraunhofer. Este format din 117 celule și în condiții ideale (adică pe vreme însorită) este capabil să mărească autonomia cu 25 km pe zi. Energia captată de la soare este stocată într-o baterie separată LFP (fosfat de litiu și fier) și este utilizată exclusiv pentru alimentarea sistemelor secundare precum climatizarea, farurile sau sistemele multimedia, fără a irosi energia respectivă necesară din bateria implicată în propulsie.
  • Prototipul a mai fost dotat cu un ecran îngust mini-LED, dar care se întinde pe toată lăţimea planşei de bord. Măsoară 47.5 inci în diagonală şi are o rezoluţie 8K (7680×660 pixeli). Sistemul media în sine, care face uz şi de inteligenţă artificială, a fost dezvoltat în comun cu compania californiană BrainChip.
  • Mai sunt scoase în evidenţă un head-up display şi ornamente interioare care sunt realizate dintr-o serie de materiale reciclate, dar şi vegetale, inclusiv bambus și cactuși. Chiar şi în habitaclu inginerii au găsit modalități de a reduce greutatea cât de cât. De exemplu, difuzoarele sistemului audio sunt situate cât mai aproape posibil de urechile pasagerilor, ceea ce le-a redus puterea și dimensiunea.

Dezvoltatorii promit că VISION EQXX va putea într-adevăr să parcurgă cel puţin 1.000 km cu o singură încărcare. Dar autonomia reală încă nu a fost stabilită exact pentru că până acum au fost efectuate doar teste virtuale. În timp, Mercedes-Benz va veni cu detalii şi rezultate ale testelor în lumea reală.

Mercedes-Benz VISION EQXX nu va fi produs în serie, însă o mulţime de soluţii pe care le foloseşte vor fi implementate pe modelele de serie curând.

Toate detaliile despre VISION EQXX:

[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2022/01/Mercedes-Benz-VISION-EQXX.docx”]

Evenimentul de prezentare în reluare:

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise