(video) Premieră: Skoda Motorsport introduce modelul de raliuri Fabia RS Rally2

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Skoda Motorsport a prezentat în seara zilei de 14 iunie un nou model RS şi este vorba despre o maşină de raliuri – Fabia RS Rally2 vine să înlocuiască Fabia Rally2 evo! Noul automobil sport se bazează pe a patra generație Fabia, are un motor nou, alături de o manevrabilitate, grup motopropulsor, electronică şi caracteristici de siguranţă semnificativ mai bune.

Caracteristici cheie:

  • Modelul va putea fi utilizat de echipele client doar în Rally2 (WRC-2).
  • Conform regulilor Rally2, automobilul trebuie să folosească un motor turbo de 1.6 litri, bazat pe un motor de producție pentru vehiculele din această categorie. Astfel, inginerii Skoda Motorsport au ales să facă noul agregat pe baza unităţii 2.0 TSI cu o galerie de evacuare integrată din seria de motoare EA888, care este utilizată în modelele RS stradale ale mărcii, printre altele.
    • În comparație cu motorul de pe Fabia Rally2 evo, cel nou cu patru cilindri are porturi de admisie și evacuare reproiectate, pistoane și camere de ardere optimizate, sincronizare variabilă a supapelor și un sistem de lubrifiere reproiectat pentru un proces de ardere semnificativ îmbunătățit.
    • Inginerii au revizuit, de asemenea, sistemul de evacuare a gazelor de eşapament, care are un nou turbocompresor, și au dezvoltat un intercooler inovator și un circuit de răcire cu o capacitate de răcire mai mare.
    • Fabia RS Rally2 dispune, de asemenea, de un nou software de gestionare a motorului. Iar diametrul dispozitivului de limitare a aerului este de 32 mm, în conformitate cu reglementările tehnice ale FIA pentru categoria Rally2.
    • Puterea total generată se ridică la 291 CP, iar cuplul maxim la 430 Nm. Poate rula cu maximum 200 km/h.
    • Motorul este cuplat la o cutie de viteze secvențială cu cinci trepte ce pot fi schimbate în milisecunde (cu raport relativ redus), special concepută pentru utilizarea în raliu. Deși are un ambreiaj mecanic, acesta este utilizat numai pentru pornire, parcare sau atunci în timpul conducerii cu o viteză redusă.
  • Conceptul de tracțiune diferă considerabil de modelul de producție, nu în ultimul rând datorită tracțiunii integrale. Deoarece reglementările tehnice ale FIA interzic utilizarea dispozitivelor electronice de conducere pentru a îmbunătăți tracțiunea, sunt permise numai diferenţiale mecanice blocabile pe ambele punţi, fără unul adiţional central. Respectiv, modelul are două diferenţiale.
  • Ambreiajul de separare între punțile față și spate, care este activat atunci când se aplică frâna de mână, oferă asistență în curbele traseului. Iar suspensia dispune de bare MacPherson pe ambele punți, care sunt concepute pentru a face față sarcinilor extreme.
    • Comparativ cu modelul anterior, cursa suspensiei amortizoarelor este acum mai lungă, iar barele MacPherson sunt mai rigide. În plus, designerii au redus frecarea în amortizoare. Ampatamentul mai lung a determinat, de asemenea, dezvoltarea unei noi cinematici a suspensiei.
  • Pe lângă spoilerul de acoperiș mai lung cu aripioare laterale, modelul de raliu dispune și de farurile frontale plate, conturate brusc, ale vehiculului de producție, care se extind până la grila mare, hexagonală. Atât farurile, cât şi stopurile, sunt LED. Mai diferă de Fabia stradală prin aripi față/spate semnificativ mai largi și numeroase prize de aer pe corp. Vopseaua Mamba Green face referire la familia RS.
  • Acordând o atenție meticuloasă detaliilor, echipa a reușit aproape să dubleze forța de apăsare în comparație cu predecesorul său – un avantaj enorm pe pistă, deoarece forța de apăsare mai mare facilitează viteze mai mari de virare. Din cauza regulilor, inginerii nu au inclus piese aerodinamice active, cum ar fi cele din spatele grilei de radiator a maşinii stradale.
    • Însă perdelele de aer din bara de protecție frontală a maşinii de serie, care ghidează fluxul de aer îndeaproape și aerodinamic peste caroserie și roți, au fost preluate şi pe Fabia RS Rally2. Acestea măresc forța de apăsare în combinație cu pragurile laterale noi, care împiedică aerul să curgă sub vehicul din lateral.
    • Încorporând un splitter frontal pe întreaga margine inferioară a barei de protecție, acesta asigură o eficiență aerodinamică optimă. Splitterul reduce, de asemenea, cantitatea de aer care curge sub vehicul, asigurând astfel un flux de aer mai rapid și o presiune mai mică sub vehicul, ceea ce crește forța de apăsare.
    • Aripa posterioară nou dezvoltat mărește forța de apăsare. Dimensiunile și poziția respectă reglementările privind lățimea și înălțimea vehiculului. O buză mică de spoiler, așa-numita clapetă Gurney, îmbunătățește, de asemenea, forța de apăsare.
    • Fluxul de aer deasupra acoperișului este optimizat datorită unei cupe de aer poziționate central, care furnizează simultan aer proaspăt în habitaclu. Pe un model de producție, această admisie de aer este situată sub parbriz, dar pe mașinile de raliu, această zonă este foarte sensibilă la praf sau apă.
  • Motorul și frânele necesită mai mult aer de răcire în timpul curselor. Acest lucru este furnizat prin intermediul componentelor aerodinamice speciale. Două prize de aer mari, centrale, din față, permit ca aerul proaspăt pentru radiator să fie direcţionat către secțiunea superioară a compartimentului motorului și către intercoolerul turbocompresorului, care este poziționat mai jos. Deschiderile de pe ambele părți ale capotei elimină aerul cald. În plus, aerul de răcire curge direct pe etrierele de frână frontale prin două prize în șorțul frontal și conducte mici de ventilație.
    • În manevrele de frânare dură, discurile de frână ating cu ușurință temperaturi de peste 700 de grade Celsius. Pentru a asigura o răcire eficientă în orice moment, discurile de frână ale Fabia RS Rally2 sunt ventilate intern, iar un sistem optimizat de răcire a frânelor este disponibil și pentru etapele de pietriș și asfalt. Discurile de frână pentru asfalt au un diametru de 355 mm în față și de 300 mm în spate, necesitând jante de 18 inci cu o dimensiune de 8×18. Frânele utilizate pe pietriș măsoară 300 mm pe toate roţile. În acest caz, se utilizează jante de 15 inci cu o dimensiune de 7×15.
  • Măsurile și echipamentele de protecție a ocupanților unui vehicul de raliu diferă semnificativ de cele dintr-un model de producție. Airbagurile instalate într-o Fabia stradală nu pot fi utilizate în raliuri, deoarece senzorii și sistemele electronice de control reacționează prea sensibil la forțele G ridicate în timpul etapelor de asfalt, pe pistele de pietriș sau în sărituri lungi.
    • Prin urmare, conceptul de siguranță se bazează pe soluții mecanice, cum ar fi:
      • un roll cage (realizat din 35.8 metri de oțel crom-molibden de înaltă rezistență şi face parte integrantă din șasiu, la care este sudat manual de profesioniști certificați);
      • panouri compozite ale uşilor, realizate din cinci straturi de carbon 280 și un strat de Kevlar 300;
      • spumă absorbantă de energie între pielea exterioară a ușii și interior;
      • centuri de siguranţă cu prinderi în șase puncte și scaune de curse cu sistem integrat HANS obligatoriu, de susţinere şi protecție a capului şi gâtului;
      • etc.
  • Geamurile laterale din policarbonat pot fi îndepărtate cu ușurință în conformitate cu reglementările FIA. În plus, echipamentul de siguranță de la bord include un sistem de stingere a incendiului, care cuprinde un sistem automat cu duze în cabina de pilotaj și compartimentul motorului, dar și un extinctor manual la picioarele copilotului. Sistemul poate fi, de asemenea, activat extern.
  • Spre deosebire de Fabia de producție, versiunea de raliu folosește doar senzori pentru gestionarea motorului și afișarea presiunii de frânare, a poziției volanului și a combustibilului. Senzorii oferă doar informații; spre deosebire de modelul de producție, aceștia nu îndeplinesc nicio funcție de control. Numai unitatea de comandă a motorului utilizează datele senzorului pentru a se asigura că funcționează optim în toate modurile de conducere și în diferite condiții meteorologice.
  • Modelul mai are un rezervor special de combustibil și cauciuc rezistent la șocuri, în conformitate cu reglementările FIA World Automobile Federation. Volumul său este de 82.5 litri. Un buşon special cu spumă împiedică scurgerea combustibilului. Protecția suplimentară este asigurată de un capac compozit din Carbon/Kevlar și un strat absorbant pe partea inferioară.
    • Comparativ cu Fabia Rally2, rezervorul de combustibil a fost repoziționat, iar spațiul suplimentar din compartimentul motorului a fost folosit pentru un intercooler mai mare.
    • Pe tot parcursul sezonului 2022, benzină 100% sustenabilă este folosită în Campionatul Mondial de Raliuri FIA (WRC). Aceasta se bazează pe materii prime moderne și componente regenerabile de înaltă puritate. Biocarburanții sunt derivați din deșeuri biologice și e-carburanţi sintetici. Acestea sunt produse folosind energii regenerabile care permit electroliza din hidrogen „verde”, precum și CO2, care este extras din aer și din procesele industriale. Benzina 100% regenerabilă este apoi amestecată într-un laborator fără componente de combustibil fosil.
  • Ecranul principal mai mare al Fabia RS Rally2, care poate reda chiar și informații video, permite operarea intuitivă în timpul unui raliu. Interiorul dispune, de asemenea, de un nou panou central de control cu ecran tactil și interfon integrat. Șoferul poate accesa numeroase funcții direct folosind butoanele de pe volan, iar butonul de pornire a motorului este integrat și el în volan, unde poate fi accesat rapid dacă, de exemplu, motorul se oprește după o întoarcere la 180 de grade pe traseu.

Peste 450 de maşini Fabia Rally2 şi Rally2 evo au fost vândute în prezent, aducând peste 1.700 de victorii, printre care 12 titluri mondiale pentru Skoda Motorsport și echipele sale de clienți la categoriile de șoferi și echipe între 2015 și 2022.

La procurarea noii maşini, clienţii vor avea parte în continuare de asistenţă 24/24. În campionatul mondial de raliuri FIA, echipele au, de asemenea, opțiunea de a utiliza camionul de asistență a Skoda Motorsport, echipat cu o serie de piese de schimb, care este disponibil la rundele WRC selectate și la anumite evenimente din Campionatul European de Raliuri FIA (ERC).

Evenimentul de prezentare în reluare:

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise