(video) Premieră specială la Goodwood: Auto Union Type 52 din 2023, cu motor cu 16 cilindri

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Audi a venit la Festivalul de Viteză de la Goodwood cu o mașină total neobișnuită – cu cel mai puternic automobil pe care nu l-a făcut la vremea sa!

Toată lumea cunoaște Auto Union Silver Arrows, legendarele mașini de curse Grand Prix din anii 1930. Dar aproape nimeni nu știe că pentru aceste mașini de curse de pionierat a fost planificată și o versiune de mașină sport stradală, cu un motor cu 16 cilindri: Auto Union Type 52! Abia acum Audi a construit această mașină – Schnellsportwagen!

Înapoi la vremea când a fost imaginat Auto Union Type 52

Auto Union AG, formată în 1932 din fuziunea Audi, DKW, Horch și Wanderer, a devenit un concurent în motorsport de la bun început, iar cu noul logo cu cele patru inele a devenit un nume cunoscut în întreaga lume. În același an, au fost publicate regulile pentru noua formulă de 750 kg utilizată în Grand Prix-urile desfășurate între 1934 și 1936.

În 1933, Auto Union AG a însărcinat biroul de design din Stuttgart al lui Ferdinand Porsche să dezvolte o mașină de curse bazată pe formula de 750 kg. Lucrările la Auto Union Type A (pe plan intern, Porsche l-a numit Type 22) au început în martie 1933. Doar un an mai târziu, Hans Stuck a stabilit un record mondial conducând mașina pe circuitul AVUS din Berlin.

Când mașinile de curse inovatoare ale Auto Union și Mercedes-Benz au intrat pe scena internațională a curselor, s-a născut legenda Săgeților Argintii. Rapide ca o săgeată, aceste mașinării legendare au captivat publicul cu designul lor futurist și tehnologia revoluționară. În timp ce Mercedes-Benz favoriza motoarele montate în față, Auto Union a fost prima care a plasat motorul în spatele șoferului. Această configurație rămâne și astăzi standardul în F1.

În anii care au urmat, Auto Union a stabilit mai multe recorduri mondiale, câștigând numeroase curse de urcare pe dealuri, trei campionate germane și campionatul european în 1936 cu avansatul Auto Union Type C. Restul este istorie… Sau poate nu chiar, deoarece o parte a poveștii nu a fost încă spusă. Puțini oameni știu că, în timp ce mașinile de curse Grand Prix erau în curs de dezvoltare, Auto Union AG și biroul de design Ferdinand Porsche planificau, de asemenea, un sedan sport omologat pentru stradă.

Documentele conceptuale numeau vehiculul Schnellsportwagen, aparent numele său de marketing preconizat. Astăzi, cu caracteristicile sale distinctive, mașina seamănă cel mai mult cu un Gran Turismo clasic. Auto Union Type 52, așa cum a ajuns să fie cunoscut proiectul, urma să fie vândut clienților pentru a fi condus în curse pe distanțe lungi, cum ar fi Mille Miglia sau în competiții de mașini sport, cum ar fi cursele de anduranță de la Spa-Francorchamps sau Le Mans. De asemenea, s-a vorbit despre posibilitatea ca mașina să fie o mașină de curse de uzină.

Dinamica sportivă și adaptabilitatea de zi cu zi sunt enumerate în specificațiile de design ale Auto Union Type 52

Încă de la sfârșitul anului 1933, biroul de design Porsche a întocmit primele schițe de design, care au căpătat o formă mai concretă în 1934. Managerii de proiect au decis să construiască o mașină de test – dar, din câte știm astăzi, aceasta nu s-a materializat niciodată. Proiectul a fost abandonat în 1935, iar urma sa s-a pierdut în arhivele Audi și Porsche.

Dar dezvoltatorii au lăsat pe hârtie multă muncă revoluționară. Acesta se baza pe tehnologia mașinii de curse Grand Prix care a fost dezvoltată în același timp. Șasiul de la Auto Union Type 52 a fost proiectat ca un cadru de scară cu un motor montat central. Trenul de rulare al Auto Union Type 22 a fost utilizat, dar compresia motorului puternic cu 16 cilindri a fost redusă pentru a permite mașinii să funcționeze cu benzină obișnuită. În același timp, inginerii au redus raportul de transmisie al compresorului Roots.

Motorul Auto Union Type 52 urma să extragă aproximativ 200 CP din 4.4 litri de cilindree la 3650 rpm. Cuplul său maxim de 436 Nm urma să fie atins de la 2350 rpm. În comparație cu legenda Grand Prix, aceasta a fost o reducere a puterii, dar performanța excelentă de aproximativ 200 km/h, calculată de ingineri, arată că Schnellsportwagen s-ar fi ridicat la înălțimea numelui său. La vremea sa, ar fi fost unul dintre cele mai puternice vehicule legale stradale, dar și în competițiile de mașini sport – un adevărat “Schnellsportwagen”.

Construirea mașinii: Documente istorice ca punct de plecare

Audi a însărcinat compania Crosthwaite & Gardiner să construiască Auto Union Type 52 folosind documente de arhivă, planuri și schițe de design care au supraviețuit. Experții britanici în restaurare au îngrijit, de asemenea, Săgețile Argintii pentru colecția de vehicule istorice a Audi și, după mai mulți ani de muncă, au terminat de construit Schnellsportwagen-ul în 2023. Toate componentele sunt făcute la comandă și au fost lucrate manual special pentru model.

Cu o lungime de peste cinci metri, Auto Union Type 52 are un impact deosebit. Silueta sa alungită reflectă modul în care inginerii săi au desenat mașina pentru o aerodinamică optimă și performanțe maxime. Spre deosebire de frații săi Grand Prix, mașina este mai potrivită pentru condusul de zi cu zi, așa cum au intenționat designerii, cu un acoperiș deasupra capului, faruri și spațiu pentru bagaje. Există, de asemenea, spațiu pentru cele două anvelope de rezervă.

Dar aici se termină caracteristicile de confort ale mașinii pentru trei pasageri. Așa cum este tipic pentru o mașină de curse, șoferul stă în mijloc, scaunele pasagerilor fiind ușor deplasate în lateral. Cu trei pasageri, 70 kg de bagaje și 150 kg de echipament, fișa tehnică indică o greutate totală a mașinii de 1750 kg, iar fără toate acestea – de numai 1300 kg.

În timp ce motorul, transmisia și cutia de viteze deschisă cu 5 trepte au fost preluate de la mașina de Grand Prix, inginerii au ales soluții tehnice diferite pentru suspensie și amortizare. În loc de o combinație de arcuri transversale și amortizoare cu fricțiune, ca la Auto Union Type 22, Type 52 utilizează o suspensie longitudinală cu arcuri de torsiune în combinație cu amortizoare hidraulice.

Rezervorul de combustibil de 29 de galoane a fost pus sub scaune. În mașina de curse Grand Prix, rezervorul semnificativ mai mare este amplasat direct în spatele șoferului, în centrul de greutate al vehiculului, oferind Săgeților Argintii o distribuție ideală a greutății, indiferent dacă rezervorul este plin sau gol. Atât Auto Union Type 52, cât și Type 22 folosesc frâne cu tambur pe toate cele patru jante cu spițe.

Nu în ultimul rând, o privire asupra provocărilor în construirea acestui model unic

Auto Union Type 52 nu a fost transmis în stare finită, astfel încât nu există fotografii ale unui model finit. În timpul dizolvării Auto Union AG în zona de ocupație rusă după cel de-al Doilea Război Mondial, majoritatea automobilelor istorice de curse Grand Prix au dispărut, precum multe dosare și fotografii. În mod similar, nu există rapoarte verificate ale contemporanilor care să permită tragerea unor concluzii cu privire la configurația finală a Schnellsportwagen-ului planificat, în măsura în care a existat vreodată una.

Cu toate acestea, planurile oferă o viziune clară asupra direcției de dezvoltare și a obiectivelor urmărite de ingineri. În timpul fazei de construcție, Audi Tradition și experții de la Crosthwaite & Gardiner au fost în permanentă și intensă comunicare, în timpul căreia Timo Witt, șeful colecției de vehicule istorice Audi, a trebuit să rezolve o serie de aspecte tehnice. A trebuit să se ia decizii pentru sau împotriva soluțiilor tehnice individuale.

„O idee care a reieșit din schimbul nostru intensiv de informații este că dezvoltatorii din anii 1930 ar fi trebuit, probabil, să ajusteze și unele detalii tehnice în cursul testelor. În mod similar, a trebuit să lungim ampatamentul față de documentele de proiectare originale, deoarece era inevitabil din punct de vedere tehnic în combinație cu alte componente, cum ar fi suspensia față, motorul, direcția și transmisia. Interiorul este inspirat de mașinile de curse Auto Union Grand Prix, cu o interpretare modernă a culorilor și țesăturilor.”

Timo Witt

Niciunul dintre documente nu menționa culoarea pe care mașina ar fi avut-o la acea vreme. Așadar, Audi Tradition a luat din nou ca bază mașina de curse și a ales Cellulose Silver pentru finisaj. Când a venit vorba de motorul care urma să echipeze Auto Union Type 52, Audi a decis în mod conștient să devieze de la planul inițial al designerilor.

Audi Tradition a folosit motorul cu 16 cilindri de la Auto Union Type C. Și puterea acestuia nu a fost limitată la Type 52 pentru a asigura compatibilitatea cu mașinile de curse Grand Prix. Din acest motiv, motorul funcționează cu un amestec special de metanol.

Pe baza informațiilor transmise, pe care Audi Tradition le-a interpretat și le-a pus în aplicare cu o atenție considerabilă, Auto Union Type 52, care va fi prezentat și condus pentru prima dată la Goodwood, este cel mai asemănător automobil cu Schnellsportwagen, care a fost imaginat în urmă cu aproximativ 90 de ani, dar nu a fost construit niciodată – până acum!

Date tehnice Auto Union Type 52

Auto Union Type 52
Anul 2023
Auto Union Type 52
Așa cum era planificat în 1934
MotorMotor cu 16 cilindri, montat central, cu superchargerMotor cu 16 cilindri, montat central, cu supercharger
Volum6005 cm3
(similar cu Auto Union Type C din 1936)
4358 cm3
(egală cu cea a Auto Union Type A din 1934)
Putere520 CP la 4500 rpm200 CP la 3650 rpm
Viteză maximăNu a fost măsuratăProiectat pentru 200 km/h
Combustibil50% metanol, 40% benzină super fără plumb, 10% toluenBenzină obișnuită
Dimensiuni (L/l/h)5390 x 1780 x 1660 mm
Ampatament3315 mm3000 mm
Greutate uscată1450 kg1300 kg
Culoare exterioarăCellulose Silver
Anul producției2023
Unități produseUnicat

Vezi și: (video) Mercedes-Benz 300 SLR Coupe este cel mai scump automobil din istoria omenirii

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise