(video) Primele detalii despre DIRECT4, alături de un preview al designului viitoarelor maşini electrice Lexus

Anul trecut, ca parte a noii sale strategii globale de electrificare, Lexus a prezentat lumii conceptul futurist LF-30 la Salonul Auto de la Tokyo, care a încântat participanții cu designul său vizionar și tehnologiile sale fantastice. Noua strategie, denumită “Lexus Electrified”, vizează un salt fundamental în performanța vehiculului, manevrabilitatea, controlul și plăcerea de condus a șoferului.

Acum câteva ore, Lexus a dezvăluit prime detalii despre o tehnologie de bază a Lexus Electrified, una care sprijină această viziune – DIRECT4. Acesta este un nou sistem de control a trenului de rulare electrice, conceput pentru următoarea generație de vehicule electrice cu baterii și vehicule electrice hibride.

DIRECT4, care este parte a platformei modulare e-TNGA a grupului Toyota, controlează cu precizie livrarea cuplului de la motoarele electrice din față și din spate, dar și forța de frânare spre toate cele patru roți. Prin reglarea automată a echilibrului dintre tracțiunea față și cea din spate, sistemul adaptează condițiile de conducere la intențiile șoferului, schimbând senzația de conducere și oferind automobilului cea mai bună poziție de conducere.

Sistemul utilizează o osie electrificată pe puntea frontală şi pe cea posterioară, fiecare integrând un motor electric care generează un cuplu mare și o transmisie de tip transaxle pentru distribuția optimă a puterii. Deoarece motorul este conectat direct la roți printr-un singur arbore acesta funcționează fără întârziere.

Funcționarea sa este intuitivă și foarte receptivă, oferind șoferului un sentiment autentic de a fi pe deplin conectat cu vehiculul. În plus, oferă un echilibru ideal de predictibilitate și emoție, cu accelerație puternică, liniară și viraje antrenante. În același timp, sistemul este proiectat pentru liniște și confort, fidel ADN-ului Lexus.

Noua tehnologie este introdusă de Takashi Watanabe, inginer-şef în cadrul strategiei Lexus Electrified, într-un scurt interviu. Clipul ataşat mai sus include o demonstrație practică a beneficiilor DIRECT4 prin nişte prototipuri dotate cu acest sistem. Watanabe explică faptul că unul dintre obiectivele cheie ale viziunii Lexus este de a utiliza noile tehnologii electrice pentru a spori calitățile de conducere la care simțurile umane reacționează.

În dezvoltarea DIRECT4, Lexus a fost capabil să se bazeze pe experiența sa de neegalat în tehnologiile vehiculelor electrificate. Această experienţă sprijină dezvoltarea “Lexus Driving Signature”, un standard unic care va defini performanța dinamică a vehiculelor de ultimă generație ale Lexus. Lexus Driving Signature își propune să ofere șoferilor un sentiment natural de conducere, un sentiment de unitate cu vehiculul lor și adevăratul confort care vine din încredere, într-un vehicul proiectat cu grijă, cu echilibrul corect de emoție și predictibilitate.

Materialul video ataşat în acest articol oferă de asemenea un preview al noului limbaj de design care va fi implementat pe viitoarele produse ale Lexus. În detalii îl vom vedea pe un concept care va fi dezvăluit în primul trimestru al anului 2021.

Designerul-şef Koichi Suga explică modul în care tehnologiile de electrificare vor avea un impact asupra designului vehiculului, precum și asupra performanței, de exemplu, fără a fi necesară răcirea frontală a unui motor și a radiatorului. Acest lucru va prezenta noi oportunități interesante de a exprima progresele tehnologice în forma tridimensională a mașinii.

Cmentariile sunt închise