(video) TOKYO 2019: Premieră mondială – Noul Lexus LF-30 Electrified Concept

La a 46-a ediţie a Salonului Auto de la Tokyo, care a început exact după o zi de la ceremonia de încoronare a noului împărat al Japoniei, a venit şi compania Lexus. Premiera-i principală este un concept futurist, botezat LF-30 Electrified.

Prin el, niponii doresc să arate lumii cam cum va arăta un automobil electric şi cu sistem de pilotare automată prin anii 2030.

Tipul caroseriei este cam dificil de înţeles, însă dimensiunile i-au fost făcute publice: 5.090 x 1.995 x 1.600 x 3.200 (+75 faţă de cel al unui Lexus LS) mm, în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament respectiv. Greutatea îi este de 2.400 de kg. În habitaclu sunt locuri pentru patru pasageri, iar accesul în el se face prin două uşi masive care se ridică vertical, în stilul celor “gull-wing” ale unor modele Mercedes-Benz.

Habitaclul este tipic unui concept modern, cel puţin în partea sa frontală. Pe planşa de bord au fost instalate mai multe ecrane, iar volanul se poate retrage când nu este nevoie de intervenţia şoferului în condus.

Tehnologii de proiecţie holografică sunt la ordinea zilei, însă ceea ce uimeşte mai mult este acoperişul panoramic SkyGate! Zona de deasupra pasagerilor din spate se poate transforma într-un ecran de proiecție, care înlocuiește un touchscreen obișnuit: sistemul electronic sofisticat de la bord, cu tehnologie AR (realitate virtuală) permite afişarea locală a navigaţiei, unor clipuri video prin streaming direct sau alte lucruri.

Mai există şi un sistem audio Mark Levinson care include difuzoare compacte încorporate şi în tetiere. Prin intermediul acestora din urmă este realizat un sistem activ de izolare fonică. În cele din urmă, pentru decor şi tapiţerie se folosesc materiale reciclate și lemn natural.

Noul Lexus LF-30 Electrified Concept este un electromobil şi dispune de patru motoare electrice, câte unul integrat într-o roată, care produc în total 544 CP şi 700 Nm de cuplu. Astfel, toate cele 2.4 tone sunt mişcate de pe loc şi până la 100 de km/h, inclusiv cu ajutorul unui sistem de tracţiune integrală, în doar 3.8 secunde. Viteza maximă este limitată la 200 de km/h.

Autonomia maşinii se ridică la 500 de km, distanţă calculată în baza ciclului realist WLTP. Cifra generoasă este asigurată de energia stocată în bateria voluminoasă cu o capacitate de 110 kWh!

Alimentarea cu energie se poate realiza prin două moduri. Sub bara de protecție spate este instalat un încărcător wireless care primeşte energia prin inducţie electromagnetică de la un terminal corespunzător ce se poate instala pe podeaua garajului. Alternativ există un port obişnuit de încărcare prin cablu, care suportă o putere de până la 150 kW.

Încă un lucru interesant este că acest concept are un sistem steer-by-wire, ceea ce înseamnă că nu există părţi mecanice ce leagă volanul de roţi. Răspunsul acestora la manipularea volanului se realizează printr-un circuit special de cabluri. Această soluţie a contribuit la eliberarea spaţiului de sub maşină şi respectiv instalarea unei baterii de capacitate mare.

În mod evident, noul Lexus LF-30 Electrified Concept va rămâne un show car, însă mare atenţie! Deja în noiembrie 2019, la Salonul Auto de la Los Angeles dacă este să credem, compania promite să arate lumii primul său electromobil de serie! Din informaţiile preliminare se pare că va fi un hatchback compact.

Apropo, la fel la Tokyo, Lexus a afirmat că la începutul deceniului următor va începe producția de maşini electrice pe o platformă separată, dar şi de modele plug-in hybrid. Planurile prevăd ca până în 2025 toate modele din gamă să aibă versiuni ce pot fi încărcate de la o priză.

Vezi şi: (video) Detroit 2018: Premieră mondială – Lexus LF-1 Limitless Concept

Vezi şi: (video) Tokio 2017: Premieră mondială – Noul Lexus LS+ Concept prezintă tehnologia de pilotare automată a mărcii

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/