Ne așteaptă noi ieftiniri în lanţ? Preţul motorinei revine înapoi sub 27 de lei

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Preţul plafon al motorinei standard a început să se micşoreze mai accelerat! Vineri, 9 septembrie, un litru va costa sub 28 de lei, cu 22 de bani mai puţin! Şi preţul benzinei 95 se îndreaptă spre 24 de lei!

În context ţinem să vă mai informăm că prețul petrolului Brent la bursele internaționale a scăzut ieri sub 90 de dolari, pentru prima dată de la începutul lunii februarie 2022, înainte de începerea conflictului militar din ţara vecină.

Este un semn bun deoarece din luna octombrie intră în vigoare formula de calcul “sezonieră” pentru gazele naturale. Conform contractului pe cinci ani, semnat în octombrie 2021, prețul gazelor naturale cumpărate de Moldovagaz de la Gazprom se calculează diferit pe timp de iarnă și pe timp de vară.

În perioada 1 noiembrie -1 aprilie, când consumul este mare, acest preț este determinat în proporție de 70% de cotația petrolului la bursele internaționale și în proporție de 30% de cotația gazelor naturale pe piețele spot.

În perioada 1 aprilie -1 noiembrie, formula se inversează: 30% din preț se formează conform cotației petrolului la burse, iar 70% – conform cotației gazelor naturale; acesta şi fiind motivul pentru care în ultima perioadă auzim de preţuri mari şi unii politicieni sau actori politici se folosesc de asta pentru a genera o anumită panică în societate…


Amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară, deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon! Acum platforma există şi sub formă de aplicaţie mobilă!

Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.

Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:

Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova

Explicaţie: De ce este utilizată media Platts pentru ultimele 14 zile în stabilirea preţurilor la carburanţi

Cmentariile sunt închise