(video) Primul ajutor acordat unui motociclist rănit într-un accident. Cum să-i scoţi casca astfel încât să-l salvezi

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Sezonul moto în ţara nostră se declară deschis de regulă începând cu 1 mai şi este valabil până la sfârşit de octombrie, însă în acest an deja pot fi observați motocicliști pe drumurile din ţară (încă din februarie), dat fiind faptul că vremea bună de afară permite folosirea fără impedimente a acestor mijloace de transport cu două sau trei roţi.

Respectiv, există deja riscul de producere a accidentelor cu implicarea unor astfel de participanţi la trafic, iar conducătorii de vehicule cu cel puţin patru roţi sau pietoni ar face bine să cunoască cum să le acorde primul ajutor în caz de necesitate.

De fapt, primul ajutor acordat unui motociclist rănit într-un accident rutier îi poate salva viața, iar în instrucțiunea ataşată se explică cum se scoate corect casca astfel încât să-l salvezi.

Putem fi martori ai unor incidente care se pot transforma în tragedii dacă nu ştim să intervenim minimal la faţa locului. Într-un accident rutier în care victima este un motociclist grav rănit, care necesită dezobstrucţia căilor aeriene sau resuscitare, acesta poate fi ajutat de către cetățeni printr-un gest elementar: scoaterea căştii cu atenţie.

În cazul unui accident rutier în care victima a fost un motociclist sau/şi un pasager al unei motociclete, acordarea primul ajutor este recomandat, dar scoaterea căştii motociclistului se va face în anumite condiţii: casca va fi scoasă doar dacă victima are căile aeriene blocate şi nu pot fi eliberate sau dacă este necesară resuscitarea cardio-pulmonară.

  • Desfaceţi închizătoarea căştii de la nivelul bărbiei şi ridicaţi vizeta. Prindeţi ferm cu o mână bărbia victimei, având antebraţul paralel cu sternul şi cu cealaltă – zona cervicală.
  • În timp ce un salvator menţine capul victimei, al doilea va introduce mâinile în cască, va trage cu putere în lateral şi cu mişcări sus-jos va scoate casca.
  • După ce salvatorul a scos casca, va prelua capul victimei şi îl va menţine în poziţie neutră.
  • Scoateţi casca doar dacă nu aveţi altă opţiune!

Există un însă, conform celor care au comentat acest filmuleţ publicat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al jud. Iaşi. În funcţie de situaţie, scoaterea căştii poate dăuna grav accidentatului, de exemplu dacă are gâtul fracturat. Iar dacă viaţa sa nu este imediat în pericol, îl laşi mai bine unde este şi suni la 112, pentru a nu avea ulterior necazuri prin instanţe (în funcţie de ţară şi legislaţia locală).

Astfel fiind spuse, casca unui motociclist ar putea fi scoasă de către un necunoscător doar dacă viața îi este pusă în pericol (de exemplu se îneacă cu vomă, sânge, etc). Iar pentru o procedură mai uşoară de a scoate capul, în funcţie de cască, se poate apela la aşa-zisele emergency remove pads.

Conduceți preventiv orice mijloc de transport! Viața are prioritate!

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/