(video) Sondaj: Cât este gata să achite un şofer din Chişinău pentru o oră de parcare pe un loc special amenajat

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Primăria municipiului Chișinău a organizat marți o discuție publică pe subiectul „Studiul de oportunitate privind implementarea sistemului de management al parcărilor auto din municipiul Chișinău”. A făcut-o pentru că amenajarea parcărilor este un subiect important și o prioritate pentru anul 2022.

Din acest considerent, s-a anunţat că a fost contractată o companie specializată pentru realizarea acestui studiu şi s-au prezentat câteva concluzii ale sale.

„Noi vrem să știm exact care sunt doleanțele locuitorilor capitalei, a specialiștilor și a experților, care pot să ne ajute la etapa curentă cu opinii bine argumentate, inclusiv critice. Astfel vom putea stabili ce mai trebuie de modificat sau ajustat, pentru ca Studiul privind implementarea sistemului de management al parcărilor să fie eficient, să poată fi implementat cu rezultate bune pentru municipiul Chișinău”.

Ilie Ceban, viceprimar

Mihai Roșcovan, membru al grupului de experți ai Studiului de oportunitate privind implementarea sistemului de management al parcărilor, a precizat că pentru a stabili un sistem de parcări în municipiul Chișinău sunt necesare investiții de circa 700 milioane de lei. Acest cost nu este foarte mare în condițiile în care, atunci când sistemul va fi pus în aplicare de la mijlocul anului 2022, din 2024 municipalitatea va putea genera deja venituri.

Cercetarea conține o serie de recomandări privind organizarea parcărilor publice municipale, bazându-se pe experiența internațională în domeniu. S-au luat drept exemple orașe europene, similare ca dimensiune cu Chișinăul: Riga (Letonia), Tallinn (Estonia), Vilnius (Lituania), București şi Iași (România), Düsseldorf (Germania).

Experții Studiului estimează că până în anul 2028 în capitală ar putea fi amenajate circa 66.000 de locuri de parcare de tip stradal, rezidențial, multi etajate și Park & Ride. Totodată, în politica de specialitate se acordă prioritate creării de parcări în afara zonei centrale a urbei.

Sondajele realizate în cadrul proiectului mai arată că 2/3 din respondenți sunt gata să achite 7 lei/oră pentru parcare în general (nu în zona centrală). Un loc de parcare în zona centrală ar putea costa 10 lei/h, iar în afara zonelor centrale – 5 lei/h. În zonele rezidențiale, un abonament lunar pentru un loc de parcare ar putea costa circa 300 de lei.

Totodată, autorii studiului au elaborat cadrul legal și instituțional pentru gestionarea parcărilor. Este vorba despre Regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor publice și Regulamentul privind funcționarea Direcției de mobilitate urbană. De asemenea au fost propuse modificări la cadrul legal existent privind diverse aspecte legate de parcarea autovehiculelor.  

Pentru organizarea eficientă a unui sistem de management al parcărilor cu plată, Studiul propune 3 opțiuni ale cadrului instituțional de gestionare:

  • Crearea Direcției de mobilitate urbană, ca subdiviziune specializată în cadrul Direcției generale transport public și căi de comunicație;
  • Crearea și delegarea serviciului de parcări întreprinderii municipale „Parcări Chișinău”;
  • Selectarea și delegarea serviciului de parcări unui operator privat.

Studiul urmează a fi consultat și îmbunătățit, pentru ca ulterior să fie prezent spre examinare și aprobare Consiliului Municipal Chișinău.

Pentru persoanele interesate, iată o listă de documente făcute publice în context.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/