Plus 58 de bani! De ce este dictată majorarea semnificativă a prețului la motorină în Moldova

0

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Cotațiile medii Platts la motorină, pentru ultimele 14 zile utilizate de către ANRE la calcularea prețurilor maximale, s-au majorat continuu pe parcursul lunii octombrie, ajungând la nivelul mediu de 1134 $/tona sau cu 16% mai mult, comparativ cu acum două săptămâni.

FOTO: istockphoto.com

Este de menționat că bursele internaționale au înregistrat în prima jumătate a lunii curente un nivel ridicat al cotațiilor la carburanți, în special la motorină, în contextul embargoului care se așteaptă pentru importurile de petrol din Rusia și ca urmare a deciziei OPEC+ de a micșora extracția de petrol.

În consecință, în cadrul sesiunilor bursiere din luna curentă, cotațiile zilnice la motorină au ajuns inclusiv la nivelul de 1220 $/tona.

Pentru ziua de mâine, 18.10.2022, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard în Moldova au fost stabilite la nivelul de: 

  • 25.21 lei/litru – pentru benzina COR 95 (+ 10 bani);
  • 28.53 lei/litru – pentru motorina standard (+58 bani)!

Vezi şi:


Amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară, deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon! Acum platforma există şi sub formă de aplicaţie mobilă!

Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.

Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:

Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova

Explicaţie: De ce este utilizată media Platts pentru ultimele 14 zile în stabilirea preţurilor la carburanţi

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata