(video) Steven Seagal a prezentat în Abu Dhabi primul transportor tot-teren amfibiu electric blindat din lume

La expoziția IDEX-2021 de la Abu Dhabi, dedicată celor mai noi soluţii de apărare, a avut loc premiera unui vehicul de teren neobişnuit, un all-terrain amfibiu hibrid, care a fost dezvoltat în comun de Highland Systems (Marea Britanie-EAU) și Streit Group (Canada).

Botezat Storm, acesta a fost creat pe baza unui proiect al candidatului în științe tehnice din Ucraina, Alexander Kuznetsov. Un alt detaliu interesant este că celebrul actor de la Hollywood, Steven Seagal, a participat la prezentarea mașinăriei în calitate de brand ambasador al Streit Group.

https://www.youtube.com/watch?v=wZEyYYN9btg

Transportorul cu trei uși blindat este echipat cu un sistem de propulsie hibrid cu arhitectură în serie.

Pe uscat, vehiculul este pus în mişcare de două motoare electrice care generează cumulativ 598 CP (două a câte 210 kW şi 4.400 Nm), iar un altul dedicat de 150 kW/1.000 Nm se ocupă de rotaţia elicelor unui waterjet marca HamiltonJet care îl mişcă pe apă. Are la bord şi un motor diesel, însă acesta funcţionează doar pe post de generator de energie care este stocată într-o baterie.

Pe uscat şi nisip, amfibiul este capabil să accelereze până la 140 de km/h, asta în timp ce are o greutate de opt tone (+o capacitate de încărcare de 3.5 tone pe uscat sau 2 tone pe apă). Pe apă viteza maximă se ridică la 30 de km/h.

Măsoară aproape şase metri în lungime, circa 2.9 metri în lăţime şi circa 2.4 metri în înălţime. Garda la sol îi este de jumătate de metru.

Interesant mai este de aflat că Storm, datorită sarcinii distribuite în mod inteligent pe șenilele opţionale realizate dintr-un compozit de cauciuc (230 grame per cm2), este capabil să circule peste unele mine activate prin presiune fără a le declanșa, iar pentru că nu foloseşte motorul cu ardere internă constant este practic invizibil în faţa camerelor termice. Vehiculul a fost afișat la IDEX cu șenile de oțel, dar alternativele de cauciuc sunt utilizate în teste, a spus compania.

“Acesta este primul vehicul blindat multifuncțional hibrid din lume, propulsat electric și capabil să înoate. Poate rezista valurilor de până la 1.5 metri înălţime. Pe nisip poate atinge viteze de până la 140 km/h și poate lucra non-stop în regim hibrid timp de 18 până la 36 de ore. Un generator diesel asigură reîncărcarea bateriei cu energia necesară motoarelor electrice chiar şi din mers. Acest vehicul poate fi folosit pentru a transfera trupe de soldaţi, pentru a sprijini garda de coastă sau pentru a livra mărfuri, ori pentru a oferi asistență medicală. În condiții de deșert, în care alte echipamente cedează, mașina noastră este capabilă să-şi îndeplinească sarcina”, a declarat Alexander Kuznetsov.

Designul exterior îi este unul unghiular în mod intenţionat, pentru ca gloanţele să poată ricoşa mai uşor. În interiorul vehiculului există un volan cu trei spițe şi mai multe monitoare care afișează imagini de pe un set de camere cu vedere la 360 de grade, responsabile pentru vizibilitate. Două persoane pot sta pe locurile din faţă, alături de alte patru pe nişte banchete posterioare.

Steven Seagal a declarat la premiera lui Storm că designul său arată ca o simbioză a unui supercar Lamborghini și a unui avion de luptă cu tehnologie Stealth: “Această mașină este grozavă, poate face multe. Poate merge pe apă, pe uscat, este blindată și protejată de bombe. Este uimitoare. Dacă aș avea de ales, aș lua-o”.

Preţul maşinăriei este necunoscut.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/