(video) Toyota a câştigat Raliul Dakar 2023. Toate echipajele au intrat în top cinci

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Qatarezul Nasser Al-Attiyah și copilotul său francez, Mathieu Baumel, au apărat cu succes titlul Dakar pe care l-au câștigat pentru TOYOTA GAZOO Racing (TGR) în 2022, când și-au adus a lor nouă maşină GR DKR Hilux T1+ peste linia de sosire a etapei finale. În acest an, a 45-a ediţie a maratonului s-a desfăşurat între 31 decembrie şi 15 ianuarie 2023, inclusiv, pentru a patra oară consecutiv pe teritoriul Arabiei Saudite.

Echipajul a pierdut 5 minute şi 41 de secunde în fața câștigătorilor ultimei etape, a 14-a, dar asta nu a contat, deoarece au pecetluit victoria generală cu o marjă de câștig de o oră, 20 de minute şi 49 de secunde.

Etapa finală a fost o probă lungă de 136 km, care a pornit de la Al-Hofuf. Concurenții au trebuit să finalizeze o scurtă legătură de 167 km înainte de a lua etapa 14, care a fost apoi urmată de o legătură finală de 100 km până la podiumul de sosire în orașul de coastă Dammam.

Pentru Nasser, aceasta a fost a cincea sa victorie în Raliul Dakar, în timp ce pentru Mathieu este a patra. Perechea a câștigat de trei ori pentru Toyota, cele mai recente victorii venind într-o afișare de calitate, durabilitate și fiabilitate pentru producătorul japonez.

Perechea a preluat conducerea evenimentului în etapa a 2-a și nu a renunțat niciodată la acea poziție, chiar dacă cei de la Audi au câştigat prima etapă, iar cele mai multe din cele 14 le-a câştigat Sébastien Loeb, care reprezintă echipa Bahrain Raid Xtreme.

Alt pilot al TGR, Giniel de Villiers, care a încheiat al 20-lea Raliu Dakar consecutiv când a trecut linia de sosire lângă Dammam, s-a clasat pe locul 4 în clasamentul general. Acest rezultat îi aduce numărul total de locuri în Top 5 la 15, inclusiv o victorie în 2009. Sud-africanul a finisat în afara Top 10 doar o singură dată, iar performanța sa subliniază duritatea și tenacitatea unuia dintre Adevărații concurenți veterani ai Raliului Dakar. Împreună cu copilotul Dennis Murphy, Giniel a încheiat cea de-a 45-a ediție din acest an la două ore, 31 de minute şi 12 secunde distanţă.

Dakar 2023 va fi memorat mult timp de către al treilea echipaj al TGR, format din pilotul Henk Lategan și copilotul Brett Cummings, ca o cursă care ar fi putut fi foarte diferită pentru ei. Ei au urcat până pe locul secund în clasamentul general, înainte ca două eșecuri să-i împingă în jos. Perechea a arătat un ritm bun pe tot parcursul raliului și va spera la o reflectare mai fidelă a vitezei lor în edițiile viitoare. Chiar și așa, au terminat pe locul 5 la general, la mai puțin de 5 minute în spatele coechipierilor de pe locul patru.

Astfel, fiind spuse, Toyota a dominat rezultatele Dakar 2023, echipajele TGR ocupând locurile 1, 4 și 5. Cei de la Audi au avut parte de un ghinion şi niciun echipaj nu a intrat în top 10 (detalii într-un alt articol). Apropo, pe locul trei din clasamentul general s-a clasat încă o Toyota Hilux T1+, însă a echipei Overdrive Racing, condusă de Lucas Moraes. Aceasta a fost cursa de debut a lui Moraes, deși avea alături în mașină un copilot experimentat sub forma lui Timo Gottschalk.

În ceea ce privește Campionatul Mondial de Rally-Raid din 2023, în care Raliul Dakar a fost runda de deschidere, Nasser și Mathieu au adunat un total de 85 de puncte. Acest lucru înseamnă că ei sunt în urmă cu doar două puncte de lideri după runda întâi a campionatului format din cinci curse. Toyota se află pe locul 2 în Campionatul Constructorilor, la doar un punct în spatele liderilor. Următoarea cursă este Abu Dhabi Desert Challenge, care are loc în ultima săptămână a lunii februarie.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise